Siemens start bouw tweede waterstofvloot voor Beieren

Siemens Mobility begint met de productie van drie Mireo Plus H-treinen. De waterstoftreinen zullen vanaf eind 2026 gaan rijden op DB-diensten in Beieren in het zuidoosten van Duitsland. De treinen zullen rijden op de niet-geëlektrificeerde route van Mühldorf in Opper-Beieren naar Burghausen, ter vervanging van de bestaande dieseldiensten.
Met de productiestart gaat Siemens Mobility verder met zijn tweede vlootorder voor de Mireo Plus H. De eerste van zijn soort rolde in 2022 uit de Siemens productielocatie in Krefeld. De treinen rijden al op diensten van de Duitse regionale spoorvervoerder Niederbarnimer Eisenbahn Betriebsgesellschaft (NEB), die zich sinds december 2024 voornamelijk richt op de regio Berlijn-Brandenburg , en op verschillende trajecten van de Bayrische Regiobahn (BRB).
In Berlijn waren er enkele problemen met de treinen, die tijdelijk buiten dienst moesten worden gesteld, maar de waterstoftreinen van concurrent Alstom hadden ook te kampen met problemen op zijn diensten in de Taunus-regio in Duitsland, die zelfs moesten terugschakelen naar diesel. Of de ingebruikname van de Mireo Plus H treinen voor Mühldorf soepeler zal verlopen, valt nog te bezien.
De nieuwe waterstoftreinen voor de Südostbayernbahn, geëxploiteerd door Deutsche Bahn (DB), zullen acht stations bedienen langs de 32,3 kilometer lange route van Mühldorf, een regionaal vervoersknooppunt, via Tüßling naar Burghausen, vlakbij de Oostenrijkse grens. De verschuiving maakt deel uit van een breder initiatief van DB en de Beierse regering om over te schakelen op meer klimaatvriendelijke spoordiensten op lijnen waar elektrificatie nog niet financieel haalbaar is.
Een speciale waterstofelektrolysefabriek die DB in Mühldorf zal bouwen, zal groene waterstof produceren met 100% hernieuwbare elektriciteit.
Aan boord
Elke Mireo Plus H-eenheid met twee wagons wordt uitgerust met een brandstofcel op het dak en lithium-ionbatterijen onder de vloer. Er wordt verwacht dat de treinen topsnelheden van 140 km/u zullen halen, met een geschatte actieradius tot 1.200 kilometer per tank, afhankelijk van de routeomstandigheden.
Volgens Siemens hebben de treinen een verbeterde aerodynamica, lage geluidsniveaus en lage levenscycluskosten. Naar verwachting zal het snel tanken ongeveer 15 minuten duren, afhankelijk van de infrastructuur. De treinen zijn voorzien van toegang via een lage vloer, fietsplaatsen en ramen die zijn ontworpen om de ontvangst van mobiele telefoons te verbeteren. De boordsystemen zullen het European Train Control System (ETCS) omvatten voor meer operationele veiligheid.
Siemens Mobility beschreef de stap als een stap in de richting van emissievrije mobiliteit, en DB RegioNetz noemde de waterstoftreinen een “belangrijke bouwsteen” in haar streven naar klimaatneutraliteit.
Lees meer:
- Eerste waterstoftreinen rijden in regio Berlijn, Beieren
- FCH2RAIL: Waterstoftrein succesvol getest in Portugal