grootste spoorwegcontract in decennia

Bulgarije tekent 600 miljoen euro Alstom-deal in het kader van ingrijpende spoorweghervorming

Bulgaria is forging ahead with boosting its regional fleets.
Alstom's local CEO and the Bulgarian Transport Minister sign off on the historic deal.

Bulgarije heeft zijn grootste contract voor de levering van treinen in twee decennia getekend. Het heeft Alstom geselecteerd voor de levering van 35 nieuwe elektrische treinstellen (EMU’s) en uitgebreide onderhoudsdiensten. De overeenkomst is een hoeksteen van de grootscheepse herstructurering van de Bulgaarse Staatsspoorwegen (BDZ), nu de regering streeft naar liberalisering van de markt en een volledige revisie van de verouderde vloot, daarbij zwaar leunend op EU-fondsen.

Vorige week ondertekende het Bulgaarse ministerie van Transport en Communicatie het grootste contract ooit voor nieuwe treinen in het kader van een grondige herstructurering van de spooractiviteiten in het land. In aanwezigheid van premier Rosen Zhelyazkov en zijn plaatsvervangers tekende transportminister Grozdan Karadjov de overeenkomst met Gabriel Stancu, CEO van Alstom voor Roemenië, Bulgarije en Moldavië, waarmee een investering van meer dan 600 miljoen euro voor 35 enkeldeks emissievrije EMU’s werd veiliggesteld.

De deal komt op een moment dat Bulgarije ambitieuze plannen maakt om de spoorwegsector te vernieuwen na jaren van chronische onderinvestering. De nationale spoorwegmaatschappij BDZ kampt al lange tijd met een verouderende vloot – de gemiddelde locomotief voor goederenvervoer is ongeveer 45 jaar oud – en een verslechterende infrastructuur. Sofia wil nu meer dan €1,5 miljard investeren in nieuw rollend materieel tegen 2027, waaronder EMU’s voor passagiersvervoer, elektrische locomotieven en gemoderniseerde goederenwagons, ondersteund door aanzienlijke EU-financiering.

De deal maakt deel uit van een 1,5 miljard euro kostende upgrade van het rollend materieel voor het door de staat gesteunde bedrijf in de komende twee jaar. © Bulgaars ministerie van Transport en Communicatie

Complexe taken in het verschiet

Tegelijkertijd zet de regering vaart achter een ingrijpende herstructurering van BDZ, waarbij divisies worden samengevoegd, overtollige activa worden verkocht en de markt wordt opengesteld voor concurrentie als onderdeel van de dreigende liberalisering van de Bulgaarse spoorwegsector. In zijn toespraak bedankte Karadjov uitdrukkelijk de Europese Commissie, die de eerste 12 treinen – die in augustus volgend jaar klaar moeten zijn – volledig financierde via het Bulgaarse nationale herstel- en duurzaamheidsplan na de Sovjet-Unie. De overige 23 treinen worden gefinancierd via het Sociaal Klimaatfonds van de EU.

“Er liggen complexe taken in het verschiet, die verband houden met de begunstigden, de herstructurering van de Bulgaarse staatsspoorwegen en het beschikbaar stellen van de nodige reparatiecapaciteit en -middelen door de staat,” zei premier Zhelyazkov. Hij benadrukte verder dat BDZ niet alleen moet zorgen voor een tijdige integratie van de nieuwe vloot, maar ook diepgaande hervormingen moet doorvoeren om te overleven en te concurreren op een steeds meer geliberaliseerde en veeleisende spoorwegmarkt.

Moderne treinen met hoge specificaties voor het Bulgaarse netwerk

Volgens het contract is de deal met het consortium onder leiding van Alstom de eerste grote levering van nieuwe interregionale treinen voor Bulgarije in 20 jaar. De EMU’s, die speciaal voor de Europese markt zijn gemaakt, zullen snelheden tot 160 km/u halen en zijn uitgerust met ERTMS Level 2 signaleringssystemen. De bestelling, die wordt ondersteund door het Bulgaarse bedrijf RVP Invest, zal worden gebruikt voor passagiers- en intercitytreinen met reistijden tot vier à vijf uur.

Elke trein met zes wagons zal meer dan 320 zitplaatsen bieden, volledig toegankelijk zijn via een lage vloer en geavanceerde voorzieningen voor passagiers zoals audiovisuele informatiedisplays in realtime, oplaadpunten, digitale passagierstellers en speciale ruimtes voor fietsen en kinderwagens. Een op de vier toiletten zal worden aangepast voor passagiers met beperkte mobiliteit.

Romania's new Coradia Streams are facing some issues.
De Coradia Streams van Alstom zullen binnenkort op het spoor rijden. © Alstom

De €600 miljoen deal omvat ook 15 jaar onderhoudsdiensten, gezamenlijk geleverd door Alstom en RVP Invest. De uiteindelijke aanpassing van de treinen zal worden uitgevoerd in overleg met de Bulgaarse autoriteiten om aan de nationale behoeften te voldoen. In tegenstelling tot sommige van Alstom’s vertraagde projecten elders, zullen de Bulgaarse EMU’s volledig binnen Europa worden geproduceerd. En aangezien ze gebruik zullen maken van het gemakkelijk reproduceerbare Coradia Stream-platform, betekent dat een snellere productie en het vermijden van de grote knelpunten in de wereldwijde toeleveringsketen die andere leveringen van het bedrijf hebben geplaagd.

Een grote vernieuwing van het rollend materieel

Naast het historische contract van 600 miljoen euro met Alstom voor nieuwe EMU’s, heeft de regering onlangs ook belangrijke overeenkomsten getekend met Škoda voor 30 extra elektrische eenheden en locomotieven, ondersteund door EU Transport Connectivity-financiering. Bulgarije’s grootschalige investeringen in rollend materieel gaan gepaard met een even ambitieuze herstructurering van de spoorwegmarkt.

In het kader van de liberaliseringsstrategie van de regering wordt verwacht dat ten minste twee exploitanten concurreren op elke passagiersroute, waardoor een einde komt aan het historische monopolie van BDZ en Bulgarije dichter bij de EU-markttoegangsregels komt. Overleg met belanghebbenden, waaronder vakbonden, is gaande, maar de weerstand neemt toe door de vrees voor banenverlies, versnippering van de dienstverlening en, ondanks de enorme investeringen, een financiële verzwakking van het staatsbedrijf.

De herstructurering van BDZ zelf staat onder grote druk. BDZ Cargo, de vrachtdivisie, heeft de opdracht gekregen om honderden overtollige wagons en tientallen overtollige eigendommen te verkopen om zijn financiën te stabiliseren. Ondertussen worden hervormingen van de bedrijfsprocessen geëist in de passagiersdivisie van BDZ om zich voor te bereiden op een meer concurrerende omgeving. Het ministerie van Transport heeft ook een conceptdocument ingediend bij de Europese Commissie waarin het uiteenzet hoe het openbare passagiersdiensten wil aanbesteden, een voorwaarde om meer EU-fondsen te kunnen vrijmaken.

Bulgarije liberaliseert te snel?

De omvang en het tempo van de overgang hebben geleid tot toenemende bezorgdheid. Vakbonden, waaronder de Confederatie van Onafhankelijke Vakbonden in Bulgarije (CITUB) en de Federatie van Spoorwegarbeiders, hebben gewaarschuwd dat de gefragmenteerde financiën van BDZ – gekenmerkt door achterstallige schulden – het bedrijf gevaarlijk kwetsbaar maken nu de concurrentie opengaat.

Ondertussen verhevigt het politieke debat over de snelheid van de liberalisering. Sommige ambtenaren pleiten al lang voor een langzamere, gefaseerde aanpak van de invoering van concurrentie, omdat een overhaaste openstelling van de markt de nationale operator zou kunnen overweldigen en het risico met zich mee zou kunnen brengen dat de belangrijkste openbare spoordiensten instorten, met name in regionale en minder winstgevende gebieden. Tegen die achtergrond is het Alstom-contract niet alleen Bulgarije’s grootste treintransactie ooit – het is een kritieke gok of snelle investeringen en herstructurering het nationale spoorwegsysteem kunnen redden voordat de liberalisering in volle hevigheid losbarst.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit de oorspronkelijke taal naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com