Vergeet particuliere financiering: Zouden groene obligaties het goedkopere antwoord kunnen zijn op de vervanging van de verouderende treinen van Schotland?

De Schotse regering wordt aangespoord om “groene obligaties” en haar leenbevoegdheden te gebruiken om de vervanging van de verouderde passagierstreinen in Schotland te financieren. Het is een stap waarvan vakbondsleiders beweren dat het de burgers honderden miljoenen ponden kan besparen. Een groene obligatie is een losjes gedefinieerd financieel instrument waaraan bepaalde ethische en milieucriteria zijn verbonden.
Een rapport in opdracht van de ASLEF, de vakbond van machinisten, en academici van de Universiteit van Glasgow stelt dat de overstap naar een publiek financieringsmodel aanzienlijke financiĆ«le en milieuvoordelen kan opleveren. De studie, geleid door professor Andrew Cumbers, schat de potentiĆ«le besparingen op Ā£362 miljoen (ā¬428 miljoen) als nieuwe treinen rechtstreeks door de Schotse regering zouden worden gefinancierd met behulp van zogenaamde groene obligaties.
Het Schotse model wordt herhaald
In een interview met regionale media riep Kevin Lindsay, de Schotse organisator van Aslef, ministers op om af te stappen van particuliere spoorwegmaatschappijen en particuliere financieringsinitiatieven. Hij noemde ze een mislukt model dat overheidsgeld in aandeelhouderswinsten heeft gestoken in plaats van te herinvesteren in de Schotse transportinfrastructuur.
Het Schotse model wordt elders in het Verenigd Koninkrijk herhaald. Het inkoopmodel voor rollend materieel voor passagiersvervoer in het Verenigd Koninkrijk is uniek in Europa vanwege de grote afhankelijkheid van private leasing door rollend materieelbedrijven.
Meer zoals bij vrachtvervoer
In dit model kopen Rolling Stock Leasing Companies (ROSCO’s) de treinen en leasen ze aan Train Operating Companies (TOC’s), die leasevergoedingen betalen die grotendeels worden gefinancierd door overheidssubsidies en passagierstarieven. Dit leasemodel is populairder in het goederenvervoer, waar locomotieven en wagons vaak worden geleased vanwege hun lange levensduur en omdat ze alomtegenwoordig zijn bij verschillende exploitanten. De leasekosten in het VK zijn alom bekritiseerd omdat ze de prijzen opdrijven en overheidsgeld naar aandeelhoudersdividenden leiden. De vakbonden hebben zich tijdens het geprivatiseerde tijdperk sinds het begin van de jaren ’90 hierover uitgesproken.

Op het gebied van passagiersvervoer staat het ROSCO-systeem in schril contrast met de dominante Europese aanpak. Publieke financiering en eigendom zijn de norm in het grootste deel van Europa. Treinen worden rechtstreeks aangeschaft door overheden, regionale vervoersautoriteiten of spoorwegmaatschappijen in staatseigendom met behulp van overheidskapitaal. De nadruk ligt vaak op langetermijninvesteringen, overheidscontrole en herinvestering in de kwaliteit van de dienstverlening in plaats van particuliere winst. Particuliere financiering in het Verenigd Koninkrijk zorgde echter voor een snelle instroom van kapitaal om een op sterven na dode vloot te moderniseren. In landen als Duitsland, Zweden en Oostenrijk daarentegen, waar een meer weloverwogen investeringsprogramma van kracht is geweest, kopen regionale of nationale overheden over het algemeen treinen aan en zijn ze eigenaar, waarbij de exploitatie vaak apart wordt uitbesteed.
Groene obligaties voor de blauwe treinen
De kwestie is aan de orde gesteld omdat de minister van Transport, Fiona Hyslop, in december bevestigde dat de Schotse regering haar ambitieuze doelstelling om dieseltreinen uit te faseren een decennium had opgeschoven en nu 2045 als streefdatum had. Dat uitstel werd met teleurstelling ontvangen door zowel klimaatactivisten als transportvakbonden. De stap lijkt in te druisen tegen het groene beleid van de regering. Het heeft nog meer kritiek opgeleverd omdat het een golf van wegenbouw heeft aangewakkerd, met name rond Perth, waar een grote bypass de Highland Mainline overbrugt, een spoorlijn die vaak wordt bekritiseerd omdat het niet voldoende capaciteit heeft om enige groei van betekenis te ondersteunen.
Het rapport van de vakbond en de universiteit vestigt de aandacht op alternatieve benaderingen in andere landen die overheidsfinanciering gebruiken om het treinpark te moderniseren. Het betwist het idee dat private financiering noodzakelijk is. Volgens professor Cumbers kan publieke financiering via groene obligaties tot 70% goedkoper zijn dan traditionele private financiering.
Een woordvoerder van Transport Scotland, het agentschap van de overheid, vertelde lokale media dat de overheid de tijd zou nemen om de bevindingen van het rapport te bekijken. Ze zeiden dat publiek eigendom de mogelijkheid heeft gecreƫerd om een spoorweg te leveren die ten goede komt aan de klanten. Dat kan duidelijk zijn voor forenzen op de prestigieuze routes tussen Edinburgh en Glasgow, waar Hitachi net een contract heeft gekregen voor het onderhoud van hun elektrische treinen. Het kan echter een beetje hol klinken in Elgin en Golspie, en vele andere plaatsen ver weg van de zetel van de regering, waar oude diesels nog steeds doorrijden.