SNCF ontwikkelt ‘autonome vloot’ om hogesnelheidslijnen te inspecteren, kan kosten met 60% verlagen

SNCF Réseau ontwikkelt een vloot van autonome, met sensoren uitgeruste voertuigen die hogesnelheidssporen inspecteren en bewaken voordat de dagelijkse werkzaamheden beginnen. MARS LGV zal in 2030 de traditionele TGV-verkenningsritten vervangen en real-time analyses leveren, de impact op het milieu verminderen en de operationele kosten met tweederde terugdringen.
Elke ochtend in Frankrijk, voordat hogesnelheidstreinen op volle snelheid gaan rijden, voert de SNCF verkenningen uit om de veiligheid en beveiliging van het LGV-netwerk (Lignes à Grande Vitesse) te garanderen. De controles worden traditioneel uitgevoerd door TGV-eenheden die met lagere snelheden rijden, een proces dat volgens de Franse infrastructuurbeheerder aanzienlijke financiële, operationele en milieukosten met zich meebrengt.
Nu bereidt SNCF Réseau zich voor om deze aanpak te herzien met de lancering van MARS LGV – een autonoom, hightech systeem dat is ontworpen om de huidige verkenningsmethode te optimaliseren en uiteindelijk te vervangen. MARS LGV, wat staat voor Mobiles Autonomes de Reconnaissance en Sécurité, zal naar verwachting in 2030 operationeel zijn en steunt op een vloot van zelfrijdende mobiele eenheden die de toestand van het spoor kunnen scannen en analyseren voordat de treinen beginnen aan hun geplande dienst.
Autonoom, maar op afstand gecontroleerd
Deze autonome voertuigen worden op afstand bestuurd vanuit een gecentraliseerd operationeel centrum en ontvangen en verwerken gegevens in realtime vanuit het veld. In tegenstelling tot traditionele TGV-verkenningsritten, waarvoor volledige treinstellen en menselijke bemanningen nodig zijn, zal MARS LGV continu en efficiënt werken met veel minder middelen.
.Elke mobiele eenheid wordt uitgerust met een geavanceerde reeks sensoren, waaronder hogeresolutiecamera’s, radarsystemen en LIDAR-technologie, waardoor het onregelmatigheden kan detecteren, obstakels kan identificeren en bewakingsteams kan waarschuwen voor elke omstandigheid die een bedreiging kan vormen voor de operaties. De verzamelde gegevens worden direct doorgestuurd, waardoor snellere en slimmere beslissingen kunnen worden genomen over mogelijk onderhoud of noodinterventies.
Het systeem betekent ook een stap voorwaarts in duurzaam spoorbeheer. De MARS LGV-voertuigen worden aangedreven door batterijen van de volgende generatie en zijn ontworpen met een lage koolstofvoetafdruk. Het energieverbruik van het systeem zal naar schatting 20% lager liggen dan dat van traditionele verkenningstreinen.
De deur open voor meer SNCF-automatisering
Volgens SNCF Réseau openen de digitale en detectietechnologieën die worden gebruikt in de MARS LGV-vloot ook de deur naar verdere toepassingen van automatisering in Franse spooractiviteiten, met name op gebieden zoals voorspellend onderhoud en infrastructuurbewaking. En omdat automatisering de behoefte aan groot rollend materieel en handmatige werkzaamheden vermindert, verwacht SNCF Réseau dat de kosten van verkenningsactiviteiten met meer dan twee derde zullen dalen zodra het systeem volledig is ingevoerd.
Het MARS LGV-project wordt ontwikkeld in samenwerking met zes belangrijke industriële en technologische partners: Forsee Power, Compagnie des Signaux, IRT Railenium, Socofer France, Spirops en SA SNCF DTIPG (Direction Technologie Innovation Projets Groupe). Het heeft ook steun gekregen van de Franse regering als onderdeel van het investeringsplan France 2030.
De ontwikkeling van het eerste prototype is gepland tussen 2025 en 2026 en de fabricage en levering worden naar verluidt verwacht in 2027. Een volledige test- en validatiefase is gepland voor 2028 en 2029. Als het systeem succesvol is, zal het volgens de SNCF in 2030 op volledige schaal kunnen worden ingezet.
Lees meer:
- ‘Het bestond niet, dus heb ik het gebouwd’: AI-spoorinnovatie, Europa’s ‘hoogmoedige’ valkuilen en waarom Infrabel op de zaken vooruitliep
- RailTech Belgium: ‘Je moet slimmere keuzes maken’ – Kapernikovs CEO over de AI-revolutie op het spoor, gegevensoverbelasting en hoe je je kunt aanpassen.
- NGRT over de uitdaging om technologie geïmplementeerd te krijgen: “Innovatie brengen is verandering brengen”