Spoorverbinding Italië-Frankrijk hersteld 19 maanden na sluiting door aardverschuiving

Na 19 maanden rijden er weer treinen door de spoortunnel van Fréjus. De belangrijke spoorverbinding tussen Frankrijk en Italië is op 31 maart heropend. Daarmee is een vitale grensoverschrijdende corridor hersteld die sinds een enorme aardverschuiving in augustus 2023 geblokkeerd was. SNCF startte haar hogesnelheidstreinen weer op 31 maart en Trenitalia vanmorgen (1 april).
Het wachten is voorbij: op de sporen waar ooit hogesnelheidstreinen tussen Frankrijk en Italië reden, rijden eindelijk weer treinen nadat een aardverschuiving de lijn meer dan 1,5 jaar geleden blokkeerde. Meer dan 15.000 kubieke meter rots en puin tuimelde op 27 augustus 2023 van de kliffen van La Praz, een paar kilometer voor Modane, en veroorzaakte de volledige sluiting van de Frans-Italiaanse spoorlijn door de noordelijke Alpen.
“Vanaf nu rijden er 5 TGV’s per dag, een echt voordeel voor de inwoners van deze twee grote steden, maar ook voor die van de regio’s die weer bediend worden door de TGV, zoals Chambéry, Saint-Jean-de-Maurienne en Modane”, zei de Franse minister van Transport Philippe Tabarot bij de (her)lancering.
“Hartelijk dank aan de teams van SNCF Reseau die anderhalf jaar lang onvermoeibaar hebben gewerkt om de sporen te herstellen na de grootste aardverschuiving in 45 jaar, vaak onder moeilijke omstandigheden. Deze terugkeer naar de normale gang van zaken markeert het begin van een tweedaagse reis naar Savoie, waar ik het genoegen zal hebben om dit transalpine succes te vieren met onze Italiaanse vrienden, aan boord van een TGV van Trenitalia. “

Een grote kwetsbaarheid
De 19 maanden durende blokkade van een belangrijke spoorverbinding tussen twee landen heeft de kwetsbaarheid van de spoorlijn aangetoond. Vincent de Rivaz, voorzitter van het Comité voor de Transalpine: “Naast de ecologische en economische uitdagingen van de lijn Lyon-Turijn, is er de noodzaak om het transportnetwerk in de Alpen, waarvan de kwetsbaarheid opnieuw is vastgesteld, veilig te stellen.”
Terwijl passagiersdiensten, waaronder de hogesnelheidsroute Milaan-Parijs, terug zijn, kan het herstel van het vrachtvervoer langer duren, omdat veel verladers in de tussentijd zijn overgestapt op wegvervoer, meldt zusterpublicatie RailFreight.
Zoals La Transalpine opmerkt, werd de oude Maurienne spoorweg ontworpen in de 19e eeuw en doorkruist hij bergachtige gebieden waar tekenen van geologische kwetsbaarheid toenemen als gevolg van natuurlijke erosie en klimaatverandering. Sinds de ingebruikname onder Napoleon III hebben veel natuurrampen elkaar opgevolgd. In 2019 was de verbinding al bijna een maand afgesneden door een aardverschuiving.
“Tenzij we een tunnel boren zoals we doen met de lijn Lyon-Turijn om de impact van natuurlijke risico’s in de bergen en de mogelijke sluiting van de spoorlijnen te beperken, is er geen wonderoplossing”, zegt Johan Berthet, doctor in de alpiene geomorfologie aan de universiteit van Savoie. Sterker nog, “als de tunnel onder de Alpen van de verbinding Lyon-Turijn al in gebruik was geweest, zou het treinverkeer niet zijn onderbroken”, zegt Vincent de Rivaz.
De tunnel is al in aanbouw en wordt beheerd door Tunnel Euralpin Lyon Turijn (TELT), een joint venture van RFI en SNCF. Vanaf eind 2022 was de verwachte voltooiingsdatum voor de basistunnel 2032.
Lees meer:
- Eerste meervoudige eenheid voor Frecciarossa’s in Frankrijk
- EuroCity: Trenitalia, SBB bieden nieuwe Italië-Zwitserland verbindingen aan