De Britse spoorwegen worden vernield

In vuilnisbelt Groot-Brittannië geeft niemand iets om vuiligheid. Het is niet alleen de plaag van zwerfvuil die elke stedelijke spoorlijn zo dik omzoomt als het altijd aanwezige onkruid van de buddleia. Het is het regelrechte misdadige dumpen van afval, waar de hele truck mee bezig is – omdat een verbazingwekkend aantal mensen denkt dat er niets mis mee is.
Zwerfvuil dat de lijn ontsiert is endemisch. Maar het met voorbedachten rade dumpen van volle ladingen huisvuil en industrieel afval – op de spoorwegen van Groot-Brittannië – staat op het punt een nationale noodsituatie te worden.
Het vuile geheim van Groot-Brittannië in het volle zicht
Een kwart van de Britse burgers weet niet dat sluikstorten een misdaad is, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Network Rail. Bovendien is het probleem generatiegebonden: jongeren zijn slecht op de hoogte van de wet en reageren niet op pleidooien om Groot-Brittannië weer netjes te houden.

Delen van de spoorlijn vrijhouden van zwerfvuil is een lastige taak voor Network Rail. Nu hebben ontmoedigende bazen bij het nationale infrastructuuragentschap nieuw onderzoek vrijgegeven om het groeiende probleem van opzettelijke en criminele sluikstort aan te tonen, en de negatieve impact die het heeft op het spoor en de habitats van wilde dieren.
Blind oog voor oplichterij
Het Verenigd Koninkrijk heeft een groot probleem met illegale sluikstort. Criminelen maken al jaren misbruik van de strenge wetten op afvalverwijdering. Ze rekenen particulieren en bedrijven goedkope tarieven aan voor het verwerken van afval, waarvoor volgens de wet een dure verwerking nodig is. Zo burgerlijk verantwoord doen ze natuurlijk niet.
Ongemarkeerde busjes en zelfs vrachtwagens duiken ’s avonds laat op in landweggetjes, landbouwvelden en onbewaakte stedelijke locaties. In een paar seconden wordt een hele lading onbehandeld afval gedumpt, tot groot verdriet van eigenaren, buren en gezagsgetrouwe bezoekers. Het volgende doelwit zijn de spoorwegen.
Duizend incidenten
Naast kabeldiefstal en graffiti is sluikstorten een misdaad van spoorwegvandalisme. Het opruimen van een gedumpte lading is niet alleen tijdrovend. Het is gevaarlijk werk en net zo storend als andere ongeplande reparaties. “Mensen realiseren zich niet dat sluikstorten vertragingen in het transport veroorzaakt,” vertelde Network Rail aan RailTech.com. “Afval kan ratten aantrekken die op kabels kauwen, wat kan leiden tot seinstoringen en zelfs ongevallen, terwijl metalen blikjes en folie kortsluiting kunnen veroorzaken in het seinsysteem van de spoorwegen.”
Network Rail zegt dat sluikstorten het hele jaar door een probleem is. Ze hebben de kosten van het probleem niet bekendgemaakt, maar ze geven toe dat ze te maken hebben met ongeveer duizend incidenten per jaar en dat het misdrijf toeneemt. Ze werken nauw samen met de speciale British Transport Police om misdadigers te onderzoeken en te vervolgen. Het spoorwegnet heeft een reeks preventieve maatregelen genomen, waaronder camerabeelden om locaties in de gaten te houden en omheiningen bij plaatsen waar grofvuil wordt gestort.
Voor het misdrijf zit je vast
“Sluikstorten is een criminele en egoïstische daad die vertragingen op het spoorwegnet kan veroorzaken en het milieu kan schaden,” aldus hoofdinspecteur Adam Swallow van de British Transport Police. “De gevolgen van sluikstorten zijn ernstig, wie betrapt wordt riskeert hoge boetes of zelfs gevangenisstraf.”

Network Rail heeft zelfs directe actie ondernomen. Het bureau zegt dat het “nobblers” in dienst heeft. Dit zijn geen schimmige werknemers met een ongezonde houding ten opzichte van gerechtigheid op persoonlijk niveau. Het zijn afschrikwekkende apparaten die banden lek prikken binnen en buiten de toegangspoorten tot het spoorwegterrein.
“Fly-tipping richt een ravage aan op onze spoorwegen en het milieu, zorgt ervoor dat passagiers niet op tijd komen waar ze moeten zijn en vernielt leefgebieden van wilde dieren”, zegt Jo Lewington, hoofd milieu en duurzaamheid van Network Rail. “Als je iemand ziet sluikstorten, is het noodzakelijk dat je dit meldt bij je gemeente, Crimestoppers of de British Transport Police. Door samen te werken, kunnen we helpen het milieu te beschermen en de impact van deze egoïstische daad te beperken.”
CI Swallow drong er bij iedereen die in het Verenigd Koninkrijk vuilnis ziet liggen op aan dit te melden door te bellen naar 0800 40 50 40 of door een sms te sturen naar 61016.