NGRT over de uitdaging om technologie geïmplementeerd te krijgen: “Innovatie brengen is verandering brengen”

Richard Aaroe, oprichter en CEO van Next Generation Rail Technologies (NGRT), een bedrijf dat toezicht houdt op de spoorweginfrastructuur, zegt: “Spoorweginnovatie gaat niet alleen over nieuwe technologie – het gaat over het veranderen van de manier van denken in de sector. “Innovatie brengen betekent verandering brengen, en verandering is de grootste angst van de mensheid”.
De bewakingstechnologie van NGRT is ontstaan uit een aantal cruciale observaties: de spoorwegindustrie had een gebrek aan uitgebreide bewaking van de infrastructuur. “Ik wilde één systeem dat alle anomalieën kan detecteren – alles wat een spoorwegexploitant kan verhinderen zijn bedrijf uit te oefenen tot infrastructuurbeheerders die hun corridors veilig en beveiligd houden, daarom heb ik NGRT opgericht”, zegt Aaroe.
De sensoren van NGRT werken als geavanceerde microfoons. “We sturen geen signalen het spoor in; we luisteren alleen – vergelijkbaar met sonar in de scheepvaart,” voegt Aaroe toe. Dankzij deze aanpak kan NGRT gebroken rails, rotsverschuivingen, modderstromen en zelfs mensen of dieren zonder toestemming op het spoor detecteren. Door de snelle klimaatveranderingen kunnen voorwerpen die op het spoor vallen, gebroken rails en onbevoegd personeel op het spoor om verschillende redenen verwoestende gevolgen hebben. Alleen al in de VS zijn er gemiddeld 3 ontsporingen per jaar, duizelingwekkende aantallen. Het systeem van NGRT kan dergelijke risico’s helpen beperken.
De verschillende oplossingen die het bedrijf biedt, zijn allemaal gebaseerd op dezelfde technologie. Stephen Daly, Sales & Marketing Manager bij NGRT: “Het is op maat gemaakt voor de klant, maar het systeem is gebaseerd op dezelfde principes.” “We gebruiken filters en algoritmes om er precies uit te filteren wat je niet nodig hebt”, vervolgt Aaroe.
Als partner van RailTech Belgium op 27 maart zal Richard Aaroe deelnemen aan het debat ‘How Can Smarter, Safer, and Sustainable Innovations Revolutionise Rail?’ in de middagsessie. Registreer hier voor uw ticket.

NGRT technologie wereldwijd
– Spoorwegknelpunt in Brazilië: NGRT zal helpen bij het veiligstellen van een kritieke spoorsectie van 45 kilometer die naar de haven van Santos leidt, om verstoringen te voorkomen die gevolgen zouden kunnen hebben voor het hele spoorwegnet van 18.000 km.
– Mijnbouwactiviteiten in Afrika: Met potentiële verliezen van $400.000 per dag door één ontsporing zorgt het NGRT-systeem voor veiliger en efficiënter goederentransport.
– Metro lijn 1 en lijn 4 in Caïro: In samenwerking met Hitachi en Nippon Signal draagt het NGRT bij aan een veiligere exploitatie.
– Rail Baltica: Samenwerking met Siemens en Hitachi om de veiligheid en efficiëntie te verbeteren.
– Metrosystemen in Lagos, Nigeria & Zuid-Afrika: Samenwerking met lokale partners voor grootschalige aanbestedingen.
Lokale verwerking
Een van de opvallende kenmerken van NGRT is de mogelijkheid om gegevens lokaal te verwerken in plaats van te vertrouwen op cloudservers. “Wij zijn het enige bedrijf dat het ter plekke verwerkt. Als er iets wordt gedetecteerd, duurt het slechts 5 tot 10 seconden voordat er een waarschuwing binnenkomt op een handheld apparaat via sms / e-mails en of telefoontjes,” zegt Aaroe. Dit zorgt voor snellere reactietijden in vergelijking met traditionele bewakingssystemen.
Het NGRT werkt ook samen met grote spoorwegleveranciers zoals Siemens, Alstom en Hitachi en maakt gebruik van hun netwerken voor distributie, installatie en onderhoud. “Deze grote leveranciers zijn net olifanten, maar ze benaderen ons nu om onze technologie in hun projecten te integreren,” merkt Aaroe op.
Verder dan bewaking: de bredere mogelijkheden
Hoewel de belangrijkste toepassing van de NGRT-technologie het monitoren van het spoor is en wat daar gebeurt, zijn er meer mogelijkheden om andere dingen te doen met dezelfde sensoren.
“De NGRT-technologie is al voorbereid om te worden aangesloten op elk seingevings- of vergrendelingssysteem in de infrastructuur. We detecteren waar elk rollend materieel zich op een bepaald moment bevindt. Dat betekent dat we ook apparatuur van derden kunnen besturen, zoals het veilig bedienen van een spoorwegovergang”.
Dit zou de veiligheid bij spoorwegovergangen kunnen verbeteren, legt hij uit. “Nu heb je een passeerdetectie ongeveer 2 kilometer verderop. Maar er is een groot verschil of het een snelle trein is die nadert of een langzame goederentrein. We voorspellen wanneer de trein bij de overweg zal zijn, zodat de slagbomen en lichten alleen op het juiste moment aangaan en mensen niet ongeduldig worden en denken dat ze langs de slagboom kunnen uitwijken.”
Minder een fotomoment, maar belangrijker
Er is altijd veel aandacht voor grote glimmende projecten om betere treinen, passagierscomfort en ander rollend materieel te garanderen. Stephen Daly benadrukt dat de sector zijn aandacht moet verleggen van rollend materieel naar infrastructuur. “Je kunt een gloednieuwe trein op de markt brengen en dat levert een schitterend plaatje op. Maar als je een vreselijke infrastructuur hebt, maakt het niet uit, want dan heb je vertraging en problemen.”
NGRT werkt met een klein maar gespecialiseerd team van ongeveer 13 mensen, met als doel te groeien naar 50 medewerkers tegen het einde van 2025. “We zijn een soort rebellen in de spoorwegindustrie,” zegt oprichter Aaroe. “Veel leveranciers hebben het over innovatie, maar om het in het beheer van de spoorweginfrastructuur te krijgen is een heuvel of twee te beklimmen.”
Hij verwijst naar recente rapporten over het Duitse spoorwegsysteem: “Het zou 200 miljard euro kosten om alleen al hun infrastructuur weer op orde te krijgen – en dan hebben we het nog niet eens over modernisering. Mensen zijn boos op treinoperators voor vertragingen, maar 95% van de tijd is het de schuld van de infrastructuur.”
De missie van het NGRT is duidelijk: het moderniseren van het spoorwegtoezicht, het verbeteren van de veiligheid en het uitdagen van een industrie die vaak tegen verandering is. Zoals Aaroe het zegt: “Wij zeggen dat de sky the limit is als het gaat om het gebruik van technologie.”
Lees meer: