Niet opgeven

Nog geen 10 euro trein Amsterdam-Berlijn: GoVolta krijgt ‘nee’ van de bank

Maarten Bastian en Hessel-Winkelman van nachttreinexploitant GreenCityTrip
Maarten Bastian (l) en Hessel Winkelman.

Nieuwe spoorvervoerder GoVolta kan dit jaar geen internationale treindiensten rijden omdat de Nederlandse Rabobank heeft besloten de nieuwkomer geen lening te verstrekken. Dat meldt initiatiefnemer Hessel Winkelman op zijn LinkedIn-pagina. De spoorcapaciteit die GoVolta al toegewezen had gekregen voor budgettreinen tussen Nederland en Berlijn, Kopenhagen en Basel is nu teruggegeven. Het ondernemersduo Winkelman en Maarten Bastian wil de plannen van GoVolta wel doorzetten, maar hoe, dat is nog onduidelijk.

Eind 2023 presenteerden Winkelman en Bastian hun plannen om onder de naam GoVolta internationale treinen te laten rijden tussen Amsterdam en Berlijn, Kopenhagen, Parijs en Basel. Een treinkaartje zou slechts 10 euro gaan kosten. Aanvankelijk verliep alles soepel voor GoVolta. De vervoerder verzekerde zich van treinpaden voor 2025 en toen de Rabobank zich meldde om de benodigde rijtuigen te financieren, leek niets meer in de weg te staan.

Er was bijna 7 miljoen nodig om de wagons te kopen en op te knappen, maar voordat de bank het geld overmaakte, wilde ze taxatierapporten van de wagons die de vervoerder op het oog had. Dat werd geregeld en Winkelman en Bastian gaven vol gas om alle andere zaken rondom GoVolta te regelen. De trein Amsterdam-Berlijn zou dit jaar van start gaan, met bestemming Berlijn vanaf 2026. Maar zoals bij veel enthousiaste nieuwe spoorstartups lopen de plannen niet zo soepel als voorzien.

Bank heeft ’toch geen duurzame ambities’

Op LinkedIn gaf Winkelman afgelopen vrijdag commentaar op de situatie. “Met GoVolta kun je inderdaad voor €10 een internationale trein nemen naar Parijs, Berlijn of Kopenhagen”, opent hij zijn post. ‘Maar nog even niet. Na het doorlopen van een acht maanden durend traject met de Rabobank blijkt dat ze toch niet zo happig zijn op duurzame ambities van ervaren ondernemers.”
“Ook ASN Bank en ING Nederland hebben hun mond vol over treinen, maar financieren ze niet”, tiert Winkelman verder. “Waarom: er is geen benchmark. Het is nog niet eerder gedaan. Is dat een reden om de kans voorbij te laten gaan om eindelijk betaalbaar treinvervoer naar Nederland te halen? Roverreizigers zullen voorlopig de rekening moeten betalen bij de Nederlandse Spoorwegen. Of ze gaan met het vliegtuig.”

Winkelman is nog niet klaar. “Reisorganisaties van de ANVR (de Nederlandse vereniging van reisorganisaties.) houden liever de focus op het oude verdienmodel. Vliegen: daar wordt het nu verdiend, dus daar blijven we. Als duurzaamheid echt prioriteit had, was de sector wel wat toeschietelijker geweest om de laatste 2,5 miljoen bij elkaar te krijgen.”

“Onze boodschap: het kan, maar als je organisaties vraagt om de daad bij het woord te voegen, geeft niemand thuis. Stop dan met het sturen van de duurzame boodschap. Er is veel vraag naar betaalbaar internationaal spoorvervoer, nu nog partijen die hun nek willen uitsteken om het prille begin een kans te geven. Meedoen zodra het loopt? Meedoen in de volgende groeifase? Leuk, maar daar hebben we nu niets aan.”

De moeilijke zoektocht naar investeerders

De ondernemer geeft vervolgens aan dat hij nog niet opgeeft: “Na 3 jaar zelf nachttreinen te hebben gereden, gaan we over op het rijden van betaalbare internationale treindiensten met dagtreinen van GoVolta. Nog even geduld iedereen! Fijne vliegreizen deze zomer,” eindigt hij met een knipoog.

Tegen treinreiziger.nl zei Winkelman in een reactie. “Het gaat langer duren. Dat betekent niet dat we het laten liggen. Ik weet dat dit een heel goed idee is. Er is veel vraag naar treinreizen. De treinen zitten vol en de prijzen zijn hoog. Wij willen voor minder dan de helft van de huidige prijzen rijden.” Volgens Winkelman hebben Nederlandse bedrijven als Kruidvat, Albert Heijn en Hema interesse getoond in de verkoop van de GoVolta-tickets en is zeventig procent van de tickets al in de voorverkoop verkocht, vertelde hij aan de website. Winkelman en Bastian blijven daarom op zoek naar partijen die een lening willen verstrekken of willen investeren voor ‘een klein deel’ van de aandelen.

GoVolta is de eerste nieuwe vervoerder die capaciteit krijgt toegewezen op het Nederlandse spoor voor een internationale dagtrein. Winkelman en Bastian zijn ook samen eigenaar van GreenCityTrip, dat in februari vorig jaar een samenwerking aanging met European Sleeper. Samen bieden de twee bedrijven nu pakketreizen aan vanuit België en Nederland per nachttrein naar Berlijn, Dresden en Praag. Het gaat om treinen die worden geëxploiteerd door European Sleeper.

Qbuzz, Arriva, FlixTrain en Heurotrain willen ook graag internationale reizen van en naar Nederland aanbieden, maar ook deze initiatieven hebben vertraging opgelopen. Alleen NS International rijdt op dit moment internationale treinen in ‘open access’. De vervoerder doet dit in samenwerking met Eurostar, Deutsche Bahn en de Belgische NMBS.

Dit artikel verscheen eerst op SpoorPro.nl.

[lees meer id=

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Jeroen Baldwin

Bron: RailTech.com