NMBS slaat terug op aanvallen van nativisten en bevestigt CAF winnaar van 3,4 miljard euro AM30-contract

De NMBS, de nationale spoorwegmaatschappij van België, heeft teruggepakt tegen critici nadat er een verhit debat was losgebarsten naar aanleiding van haar beslissing om de Spaanse fabrikant CAF te kiezen als voorkeursgegadigde voor een AM30-treincontract ter waarde van 3,4 miljard euro. In plaats van Alstom, ondanks de sterke lokale aanwezigheid en belangrijke plaats in de Belgische economie. De NMBS heeft nu bevestigd dat CAF het bod heeft gewonnen – en heeft geprobeerd uit te leggen waarom.
Eerder deze week meldde het tijdschrift Trends-Tendances dat de Spaanse treinfabrikant CAF de aanbesteding voor de bouw van honderden treinen voor NMBS ter waarde van meer dan 3 miljard euro had gewonnen. Dat betekende dat het Franse bedrijf Alstom, dat fabrieken heeft in België en ook hoopte de deal binnen te halen, het zeer lucratieve contract heeft verloren.
Het is belangrijk om op te merken dat de NMBS op dat moment nog steeds alleen had bevestigd dat ze haar ‘voorkeursbieder’ had aangewezen. Vandaag heeft de NMBS echter officieel de geruchten en persberichten rond haar selectie erkend. Het bedrijf bevestigde dat haar raad van bestuur “unaniem” CAF had gekozen als voorkeursgegadigde voor het AM30-contract, een beslissing die door sommigen met verbazing en teleurstelling werd ontvangen, vooral door Alstom België.
Het echte probleem voor velen in België was dat Alstom ook meedeed aan de aanbesteding en aan de kant werd geschoven. Het Franse bedrijf heeft 480 mensen in dienst in zijn fabriek in Brugge en meer dan 1000 in Charleroi. De controverse is des te nijpender omdat het bod van CAF naar verluidt 107 miljoen euro hoger lag dan dat van Alstom.
Desondanks zei de NMBS dat CAF een iets hogere algemene evaluatiescore had gekregen, waardoor het bedrijf werd geselecteerd. De beslissing heeft echter geleid tot ernstige vragen over de criteria die zijn gebruikt voor het selectieproces en of er voldoende rekening is gehouden met lokale economische factoren.
Verdediging NMBS
In een poging om de beschuldigingen te weerleggen, zei de NMBS in een vandaag vrijgegeven verklaring dat ze zich gewoon hield aan de Europese regelgeving inzake overheidsopdrachten, die verbiedt om lokale productie te bevoordelen. Volgens de NMBS zou het toekennen van een voordeel aan lokale producenten discriminerend zijn ten opzichte van inschrijvers uit andere EU-lidstaten en wettelijk niet toegelaten zijn. Volgens de NMBS is dit principe vastgelegd in de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de EU.
De spoorwegmaatschappij verduidelijkte dat de selectie gebaseerd was op het principe van de “beste prijs-kwaliteitverhouding”, en niet alleen op de laagste prijs. Bij de evaluatie werden zowel prijs- als kwalitatieve factoren in aanmerking genomen en de hogere kwaliteit van de offerte van CAF, zoals bepaald door de criteria van de NMBS, rechtvaardigde de selectie van de duurdere offerte. De NMBS benadrukte ook dat het verschil in evaluatiepunten tussen de drie beste offertes klein was, wat wijst op een gezonde concurrentie. De onderneming benadrukte verder dat de offerte van hogere kwaliteit de moeilijkheden tijdens de uitvoering van het contract mogelijk zou verminderen.
Zorgen en aantijgingen
De ferme reactie van de NMBS komt nadat de CEO van Alstom Benelux, Bernard Belvaux, maandag een brief schreef aan de nieuwe minister verantwoordelijk voor Belgische mobiliteit, Jean-Luc Crucke, evenals aan de minister-presidenten van Vlaanderen en Wallonië en de burgemeester van Charleroi, Thomas Dermine, waarin hij de “schokkende” beslissing aanvalt.

Hij eiste “een politieke reactie” en zei dat de AM30 “een overheidsinvestering van meer dan drie miljard” was. Hij voegde eraan toe dat het bod van Alstom het gunstigst was, met een verschil van 107 miljoen euro, vergeleken met het succesvolle bod van CAF van 3,4 miljard euro en dat van Siemens van 3,6 miljard euro. Hij voegde eraan toe dat de beslissing “des te opvallender is in de huidige budgettaire context van de overheidsfinanciën”.
Alstom, vervolgde hij, was vooral verbaasd dat de NMBS geen rekening hield met het lokale aspect van het bod. “Hoe kunnen we een duurder aanbod promoten zonder de algemene score te differentiëren en met een ongunstige impact op onze productievestiging in Brugge en de hele Belgische spoorwegindustrie?”
Details van het NMBS AM30-contract
Het omvangrijke AM30-contract is een raamovereenkomst met een looptijd van 12 jaar voor de levering van honderden treinstellen met in totaal 170.000 zitplaatsen. Deze treinstellen zullen worden gebruikt voor InterCity, lokale en voorstedelijke diensten, waarbij de technische specificaties voor de nieuwe treinstellen bijzonder uitgebreid zijn.
De NMBS vroeg in haar aanbesteding om een mix van een- en dubbeldekkers, geschikt voor zowel binnenlandse als grensoverschrijdende diensten naar Frankrijk, Nederland, Duitsland en Luxemburg. De treinen moesten ook geschikt zijn voor hogesnelheidslijnen, met een maximumsnelheid van 160 of 200 km/u.
De NMBS zei dat ze op zoek was naar drie verschillende soorten wagons: een variant met vier wagons met een mix van enkele en dubbeldekswagons, een variant met drie wagons met een vergelijkbare mix en een variant met drie wagons die volledig uit enkeldekswagons bestaan, de laatste bij voorkeur met een versie op batterijen. De treinen zullen ook een verbeterde toegankelijkheid hebben met vier deuren per wagon, verbeterde connectiviteit door ramen die meer mobiele signalen doorlaten en beveiligingscamera’s met slimme technologie voor het nauwkeurig tellen van passagiers.
Vooruitblik
Hoewel de NMBS CAF officieel heeft aangewezen als voorkeursgegadigde, zijn de formele onderhandelingen nog aan de gang en is het definitieve contract nog niet ondertekend. Dat laat ruimte voor verdere discussies en mogelijke betwistingen van de beslissing. Alstom zou beroep kunnen aantekenen en politieke druk zou de uiteindelijke uitkomst kunnen beïnvloeden, vooral gezien de nieuw verkozen hard-rechtse nationalistische regering van België.
Ondertussen benadrukte de CEO van Alstom België in zijn brief dat het inderdaad om een politieke kwestie ging, waarbij hij aangaf dat de keuze van de NMBS schadelijk zou zijn voor zowel de faciliteiten van de groep als voor de hele Belgische spoorwegsector. “Naast de extra directe kosten voor de Belgische staat (+107 miljoen euro), dreigen de indirecte kosten (banenverlies, gebrek aan bestellingen van Belgische leveranciers en onderaannemers) de algemene impact te vergroten.”
De nieuwe minister van Mobiliteit, Jean-Luc Crucke, zei tegen de krant L’Echo dat hij “wacht op een gedetailleerd rapport” alvorens commentaar te geven op het onderwerp.
Geïnteresseerd in het Belgische spoor? Met tal van panels en workshops over de hot topics van onze sector, kom naar RailTech Belgium 2025 om bruikbare inzichten te verwerven, in contact te komen met marktleiders en de toekomst van het spoor in België en daarbuiten vorm te geven. Bekijk ons conferentieprogramma en verzeker je vandaag nog van een plaats – inschrijvingen zijn nu open!
Lees meer:
- Meer dan 50 treinen reden vorig jaar door rood in België. Maakt de 79% ETCS-dekking een verschil?
- ERTMS: Wat een nieuwe aanbesteding onthult over de ‘herijkte’ uitrol van NL
- EQOS Energie wordt Stadsbader Rail als Belgisch infrabedrijf breidt spoorportfolio uit
- NMBS dient teruggeschroefd treinplan opnieuw in ondanks bezwaren
- België: NMBS stopt met verkoop van sommige intl. tickets aan loket in meerdere stations