Uitgraving spoortunnel op Sicilië in verband gebracht met giftige vervuiling, lokale burgemeester eist antwoorden

Een spoorwegbouwproject op Sicilië baart zorgen voor het milieu. In het drinkwater van een plaatselijke stad zijn hoge concentraties van de giftige stof arsenicum gemeten. De burgemeester van een plaatsje wijst op de tunnelgraafwerkzaamheden die aan de gang zijn voor de verdubbeling van de spoorlijn tussen Messina en Catania, en eist antwoorden.
De burgemeester van Roccalumera, Nord Pippo Lombardo, probeert de zaak te onderzoeken. Hij vroeg om inzage in de milieustudies van Italferr tussen de gemeentelijke gebieden waar de verdubbeling van de spoorlijn Messina-Catania aan de gang is. Maar na een maand heeft de burgemeester nog geen formeel antwoord ontvangen. Hij vroeg ook om toegang tot de Sigmap-database “Voor een constante monitoring van de milieucomponenten die mogelijk risico lopen”.
Arseen is een natuurlijk bestanddeel van de aardkorst en komt overal in het milieu voor, in de lucht, het water en op het land. In anorganische vorm is het echter zeer giftig, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Verontreinigd water dat wordt gebruikt om te drinken, voedsel te bereiden en voedselgewassen te irrigeren, vormt de grootste bedreiging voor de volksgezondheid.
Gehalten aan arseen verdrievoudigd
De bezorgdheid in Italië begon afgelopen november, toen burgemeester Lombardo meldde dat het arsenicumgehalte in Nizza di Sicilia verdrievoudigd was, meldt Messina Today. Volgens de burgemeester gaven de gegevens aan dat er 27 μg was gevonden in de waterput van Contrada Piana, 29 μg in de gemeentelijke tank en 29 μg in de fontein buiten de middelbare school. De huidige limiet voor arseen in drinkwater door de WHO is 10 μg/L.
In de Italiaanse stad verdrievoudigden de arseenwaarden bijna in slechts 20 dagen, na een overstroming in de regio op 21 oktober. Dit deed twijfels rijzen over het beheer van het grondgebied en de watervoorraden.
De burgemeester zei dat de verontreinigende stoffen tijdelijk waren opgeslagen in betonnen tanks in afwachting van verwijdering, waarschijnlijk beheerd op een manier die niet voldeed aan de huidige milieuwetgeving. Naar verluidt was ongeveer 14 duizend ton uitgegraven aarde en gesteente verontreinigd met arsenicum en werd het in betonnen tanks geplaatst in afwachting van verwijdering op geautoriseerde stortplaatsen. Op 23 oktober werd bij een inspectie door Arpa Sicilia de aanwezigheid van vloeistof uit een opslagtank vastgesteld.
Op 8 november werd een opslagtank met het materiaal in beslag genomen op de bouwplaats van het project voor de verdubbeling van de spoorlijn Messina-Catania. Het openbaar ministerie van Messina onder leiding van Antonio D’Amato verzocht om het bevel van de onderzoeksrechter van de rechtbank. De carabinieri van de afdeling gerechtelijke politie met personeel van de algemene directie van Arpa Sicilia in Palermo voerden het bevel uit. Volgens het Openbaar Ministerie “had de onjuiste regulering van het water ervoor gezorgd dat het buiten het bouwterrein overstroomde”.
Het spoorwegproject
Het onderzochte bouwproject betreft de aanleg van een nieuwe spoorlijn tussen Messina en Catania op Sicilië. De nieuwe lijn sluit aan op de bestaande lijn vóór het huidige station Fiumefreddo en sluit vervolgens weer aan op het bestaande station Giampilieri. De route van de nieuwe lijn ontwikkelt zich voornamelijk in de tunnel. Vergeleken met de bestaande lijn ligt deze op grotere afstand van de kust.
Het project wordt uitgevoerd door een consortium onder leiding van WeBuild, samen met Proger, Rocksoil en Pini Swiss Engineers. Zij wonnen het contract voor het uitvoerend ontwerp en de uitvoering van de werken voor de verdubbeling van de hogecapaciteitsspoorlijn Messina – Catania, sectie Giampilieri – Fiumefreddo, 2e functionele kavel Taormina – Giampilieri.
In opdracht van de Italiaanse spoorwegbeheerder RFI is het project 1,003 miljard euro waard. De Sciglio-tunnel behoort tot de belangrijkste werken; met een lengte van meer dan 9 kilometer strekt deze zich ook uit over het aangrenzende perceel Taormina-Fiumefreddo en wordt de langste tunnel van het gehele traject Giampilieri-Fiumefreddo. Dit traject beslaat in totaal 28,3 kilometer, inclusief civiele werken, versterkingen, elektrificatie, seinwezen en telecommunicatie, evenals 2 nieuwe natuurlijke tunnels met enkele loop, 6 tunnels met dubbele loop en 7 viaducten. De werkzaamheden maken deel uit van het TEN-T Europese Corridornetwerk.
Alle planten zijn dood
Volgens een persbericht van Proger waarin de werkzaamheden worden aangekondigd, is het project gestructureerd op 60 bouwterreinen en 8 mobiele bouwterreinen voor het uitgraven van natuurlijke tunnels. “Bijzondere aandacht werd besteed aan het bereiken van het best mogelijke resultaat in termen van energie- en waterduurzaamheid op alle bouwplaatsgebieden”, zei Proger destijds.
Met de gemeten arsenicumniveaus die ver boven de toegestane limieten liggen, lijkt het er echter op dat er op de bouwplaats het een en ander is misgegaan.
Volgens Messina Today werd er in november een bijeenkomst gehouden op uitnodiging van de IVe Ars Commissie van Territorium en Milieu en werden alle partijen uitgenodigd die betrokken waren bij het ontwerp en de bouw van de werkzaamheden, waaronder vertegenwoordigers van RFI, Italfer en het Messina Catania Lotto Nord Consortium. Geen van de bouwpartijen kwam echter opdagen, terwijl alle andere betrokken partijen wel aanwezig waren, zoals het Regionale Departement voor Water en Afval, Arpa Sicilia en het Waarnemingscentrum voor het Milieu.
Ondertussen zijn de zorgen van de lokale gemeenschappen nog niet voorbij en ondernemen ze zelf actie. In een paar uur tijd werden meer dan tweehonderd handtekeningen verzameld in een petitie die werd gelanceerd door de vrijwilligersvereniging #isamupubbirazzu, getiteld ‘Arsenic No! De petitie vraagt om duidelijkheid over de afvalstof.
Vorige weeksprak Messina Today met verontruste bewoners die vlakbij de plek wonen waar het verontreinigde materiaal van de bouwwerkzaamheden ligt, eigendom van RFI. Buurtbewoner Antonella Bonsignore: “De planten zijn allemaal dood, ze hebben me verteld dat ik zelfs geen basilicum mag verbouwen”.
[lees meer id=49207]
Lees meer: