Eurostar laat weer rechtstreekse treinen rijden van Londen naar Amsterdam. Maar voor hoe lang?
![UK Terminal](https://www.railtech.be/nl/wp-content/uploads/2025/02/ANP-519614981-scaled-1024x739.jpg)
Eurostar-passagiers kunnen nu van Amsterdam naar Londen en omgekeerd reizen zonder te moeten overstappen in Brussel. De nieuwe UK Terminal op Amsterdam Centraal Station is nu officieel in gebruik. Hier is een terugblik op de grote renovatie en de uitdagingen onderweg, waarbij verbindingen op het spel stonden en Eurostar een steeds belangrijker spel speelde.
Het heeft lang geduurd, maar de nieuwe Eurostar terminal in Amsterdam is eindelijk klaar voor gebruik. De UK Terminal op Amsterdam Centraal was ongeveer zes maanden buiten gebruik geweest, waardoor passagiers in plaats daarvan veiligheids-, paspoort- en bagagecontroles moesten ondergaan in Brussel. Dit had de verwerkingstijden in Brussel-Zuid enorm verlengd, waardoor langere rijen ontstonden en de treincapaciteit werd beperkt, omdat het station extra veiligheidscontroles moest uitvoeren voor passagiers die anders in Amsterdam zouden zijn gecontroleerd.
Dit alles leidde tot veel woede op Eurostar – mogelijk een van de redenen waarom zoveel mensen blij leken te zijn met het feit dat het onlangs werd bestempeld als slechtst presterende spoordienst in Europa – en een ernstige impasse tussen het Nederlandse spoornetwerk en de exploitant van de Kanaaltunnel. Maar vanaf vandaag zijn de zaken weer op de rails, net als de rechtstreekse treinen van Londen naar Amsterdam. En iedereen – inclusief Eurostar passagiers – zal waarschijnlijk opgelucht ademhalen.
Nieuwe locatie, met ruimte voor meer capaciteit
De nieuwe terminal ligt in een ander deel van het Amsterdamse hoofdstation, in de zogenaamde Amstelpassage, en heeft een grotere capaciteit dan de voormalige ruimte op perron 15b. Hierdoor kunnen er nu 400 passagiers instappen in Amsterdam, tegen 275 voorheen, waarmee een van de grote problemen tussen de vervoerder en de Nederlandse spoorgroepen voor een groot deel is opgelost. De capaciteit zal de komende maanden verder worden uitgebreid. Dan kunnen de Eurostar-treinen in totaal 900 passagiers vervoeren en ook stoppen in Rotterdam, Brussel en Lille.
De nieuwe terminal beschikt ook over voorzieningen zoals oplaadpunten en cateringdiensten. Vanaf april zullen de laatste elementen van de terminal klaar zijn en zal het inchecken gebeuren via de twee nieuw geïnstalleerde roltrappen en een vaste trap, gebouwd door de Nederlandse spoorbeheerder ProRail. Op dat moment zullen er ook grote uitklapbare schermen op het perron worden geïnstalleerd om passagiers met bestemming Londen te scheiden van andere reizigers.
Foto’s van de nieuwe terminal vind je hier.
]In de terminal zullen paspoort-, bagage- en ticketcontroles plaatsvinden, waarna passagiers daar kunnen wachten op vertrek. Zoals gezegd was dit in Amsterdam al ongeveer een half jaar niet meer mogelijk. De oude terminal op perron 15b moest sluiten vanwege de uitgebreide renovaties op het Centraal Station. Het was al bekend dat er een nieuwe terminal zou komen in de Amstelpassage, maar die zou naar verwachting pas over enige tijd klaar zijn, tot grote woede van Eurostar.
Er bestaat ook een terminal in Rotterdam, maar Eurostar vond die te klein om al haar passagiers uit Nederland te ontvangen. Er werd ook overwogen om een kleine tijdelijke terminal op te zetten in Amsterdam, maar dat zou de passagierscapaciteit van de treinen hebben verminderd. Bovendien zou dit de voltooiing van de Amstelpassage hebben vertraagd en andere bouwwerkzaamheden op Amsterdam Centraal hebben verstoord.
![Voormalige Eurostar Terminal](https://www.railtech.be/nl/wp-content/uploads/2025/02/eurostar-terminal-Amsterdam-foto-NS-beeldbank-1024x683-1-480x320.jpg)
Eurostar gok met hoge inzet
Al deze complicaties leidden bijna tot grote gevolgen. Op een gegeven moment dreigde Eurostar alle diensten tussen Amsterdam en Londen voor zes maanden op te schorten. Uiteindelijk besloot de maatschappij echter om de drie dagelijkse treinen niet te schrappen, maar in Brussel te laten eindigen. Hierdoor konden passagiers daar door de veiligheidscontroles voordat ze verder reisden naar het Verenigd Koninkrijk. Omdat er geen controles meer nodig waren in Amsterdam, bleven de reistijden grotendeels ongewijzigd.
Op aandringen van Eurostar en hun verschillende partners gaf de Nederlandse staatsoperator NS ook voorrang aan de versnelde voltooiing van de nieuwe terminal in de Amstelpassage. Oorspronkelijk zou dit zeven tot elf maanden in beslag nemen, maar uit een evaluatie bleek dat het mogelijk zou zijn om de locatie in slechts zes maanden te voltooien. Dit werd eind 2023 door toenmalig staatssecretaris Vivianne Heijnen bevestigd aan de Tweede Kamer. Hierdoor werd de periode zonder directe treinen verkort.
De versnelde oplevering van de terminal was cruciaal geweest voor Eurostar. Toch leek Eurostar CEO Gwendoline Cazenave medio 2024 even het vertrouwen te verliezen. In een openbare brief dreigde ze zelfs om de Eurostar uit Nederland terug te trekken tenzij er meer prioriteit zou worden gegeven aan de randvoorwaarden voor internationaal spoorvervoer – tot grote frustratie van ProRail. Een paar weken later kreeg Eurostar de meeste van haar eisen ingewilligd.
![Eurostar op de HSL](https://www.railtech.be/nl/wp-content/uploads/2025/02/HSL-Eurostar-Puttershoek-2019-Rob-Dammers-480x270.jpg)
Klaar of niet
In december werd de nieuwe terminal eindelijk opgeleverd. Een woordvoerder van ProRail liet weten dat het project nooit vertraging had opgelopen. Bovendien maakte de spoorinfrastructuurbeheerder het mogelijk om treinen van 400 meter lang te laten stoppen op het perron – een belangrijk verzoek van Eurostar. Hierdoor kunnen nu meer passagiers in Amsterdam instappen, nog een overwinning voor de spoorwegexploitant.
Hoewel de terminal in december werd opgeleverd, is hij pas vandaag – maandag 10 februari – in gebruik genomen. Alle betrokken partijen waren het eens over deze tijdlijn, zo bleek destijds uit verklaringen. Een woordvoerder van Eurostar zei dat het bedrijf “opgelucht” was dat er genoeg tijd was om de ticketverkoopsystemen goed op te zetten. Hoewel de terminal structureel klaar was, moest er de afgelopen weken nog wel wat worden afgewerkt.
Of dit betekende dat de terminal langer gesloten bleef dan aanvankelijk gepland is misschien een kwestie van interpretatie, maar Eurostar lijkt tevreden met het resultaat. Voor passagiers is de treinreis naar Londen nu in ieder geval weer gemakkelijker geworden – voor de komende zeven weken, tenminste. Van 30 maart tot 22 april zullen reizigers, door laatste aanpassingen in de terminal, opnieuw moeten overstappen in Brussel.
De Eurostar terminal is tijdelijk
De nieuwe UK Terminal in de Amstelpassage is inderdaad maar een tijdelijke oplossing. Het plan is om uiteindelijk de veiligheidscontroles en het boarden te verplaatsen naar Amsterdam Zuid om de drukte op Centraal te verminderen en meer ruimte te bieden aan internationale treindiensten. Dit betekent echter niet dat de nieuwe terminal op het Centraal Station slechts een kortetermijnoplossing is – de verhuizing naar Amsterdam Zuid wordt op zijn vroegst in 2036 verwacht.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in RailTech’s zusterpublicatie SpoorPro.nl.
Lees meer:
- Eurostar boekt ‘ongekende’ 5% passagiersgroei voor 2024
- Virgin ‘gaat HS-treinen kopen’ om monopolie van Eurostar op Kanaaltunnel te bestrijden
- Eurostar gaat vanaf februari rechtstreeks A’dam-Londen rijden
- Waarom dreigt Eurostar Nederland te verlaten?
- Nieuwe Nederlandse speler Heuro gaat concurreren met Eurostar om prijzen te verlagen
- Eurostar laat treinen vanaf 2030 rijden op hernieuwbare energie