SNCF-passagiers dwingen te kiezen tussen ‘meneer’ of ‘mevrouw’ bij het kopen van een ticket is ‘niet essentieel’, zegt EU-hof
Moet een treinreiziger echt verplicht zijn om bij het kopen van een kaartje te zeggen dat hij een ‘meneer’ of ‘mevrouw’ is? De Franse SNCF Connect dacht lang dat dit het geval was. Maar nadat de anti-genderdiscriminatievereniging Mousse een rechtszaak had aangespannen over deze kwestie, heeft het Europese Hof van Justitie besloten dat het antwoord nee is; het opgeven van je geslachtsaanduiding is niet “objectief onmisbaar” om een trein te kunnen nemen. En de uitspraak zal waarschijnlijk grote gevolgen hebben in de hele EU.
De uitspraak komt nadat Mousse een rechtszaak had aangespannen tegen SNCF Connect en de Franse gegevensbeschermingsautoriteit CNIL, die de beslissing van het Franse digitale spoorplatform om haar klanten deze keuze op te leggen, had gesteund. De vereniging, die strijdt tegen discriminatie op grond van geslacht, geslacht en seksuele geaardheid, had de kwestie al in 2021 aangekaart en heeft nu eindelijk het antwoord dat ze wil.
“Het Hof is van oordeel dat een personalisering van commerciële communicatie op basis van een veronderstelde genderidentiteit, afhankelijk van de titel van de klant, niet objectief onmisbaar lijkt voor de correcte uitvoering van een overeenkomst voor vervoer per spoor,” aldus het Hof.
Naar de rechter
De beslissing volgt op de aanklacht van de vereniging tegen de beslissing van de CNIL om SNCF Connect haar klanten systematisch te laten vragen om hun geslachtstitel – ‘Mister’ of ‘Miss’ – op te geven bij de aankoop van een treinkaartje. De treinmaatschappij biedt geen derde optie voor niet-binaire of intersekse personen.
Mousse zei dat een dergelijke verplichting in wezen in strijd was met de Franse Algemene Verordening Gegevensbescherming, in het bijzonder met betrekking tot het principe van gegevensminimalisatie. In feite zeiden ze dat het niet nodig leek dat iemand een traditioneel genderspecifieke titel opgaf om een ticket te kopen. Alleen klanten laten kiezen tussen een “meneer” of “mevrouw” categorie “draagt in hun ogen bij aan het voeden van een gevoel van uitsluiting” voor intersekse en niet-binaire mensen.
De CNIL besloot destijds verrassend genoeg om de klacht van Mousse af te wijzen, door te stellen dat de praktijk niet in strijd was met de Franse wetten op gegevensbescherming, waarbij de SNCF hun beslissing om binair te gaan verdedigen op basis van het feit dat het hebben van iemands geslachtstitel blijkbaar van vitaal belang was om met klanten te communiceren op een manier die in overeenstemming is met “algemeen aanvaarde praktijken in burgerlijke, commerciële en administratieve communicatie”.
Van SNCF naar Europa
Nadat de CNIL de kwestie had afgewezen, legde Mousse de zaak voor aan de Franse Raad van State, die de zaak plichtsgetrouw overdroeg aan het Europese Hof van Justitie. De uitspraak? Een spoorwegklant dwingen om zijn geslachtstitel op te geven is “niet objectief onmisbaar voor de goede uitvoering van een overeenkomst”. Hoewel het nu aan de Franse Raad van State is om het laatste woord over de uitspraak te hebben, is het standpunt van het Europese Hof een mijlpaal.
Belangrijk is dat het Hof oordeelde dat het verwerken van de burgertitels van klanten in sommige gevallen een risico op discriminatie op grond van genderidentiteit kan opleveren. Het is de eerste keer dat het EHJ het fundamentele rechtsbeginsel van non-discriminatie inroept om de grond van genderidentiteit te beschermen voor mensen met een niet-traditioneel geslacht.
Dit kan ook een precedent scheppen voor toekomstige uitspraken; alle publieke en private organisaties die moeten voldoen aan de GDPR in de EU zullen zich nu aan deze uitspraak moeten houden en moeten stoppen met het verzamelen van geslachtskenmerken wanneer dit niet strikt noodzakelijk is in het licht van de doeleinden waarvoor deze gegevens worden verwerkt. Dat zal veel betekenen voor de niet-binaire gemeenschap in Europa.
Verreikende gevolgen
“Vijfenzestig procent van de transgenders in Europa identificeren zich als niet-binaire groep, een jonge en mobiele groep die gedwongen wordt om door systemen te navigeren die niet overeenkomen met hun identiteit,” zei Richard Köhler, adviseur van Transgender Europe, na de uitspraak. “Deze zaak is een teken van vooruitgang: minder papierwerk, minder binaire vakjes en een toekomst waarin de EU-wetgeving eindelijk het leven van niet-binaire en transgenders erkent en beschermt. De volgende generatie verdient niets minder.”
Marie-Hélène Ludwig, Senior Strategic Litigation Officer voor ILGA-Europe, die Mousse hielp bij het opzetten van de zaak, voegde eraan toe dat de uitspraak “cruciaal is om een einde te maken aan de discriminatie op grond van genderidentiteit waarmee niet-binaire personen en iedereen die zich niet identificeert binnen het binaire geslacht, geconfronteerd worden en die in hun dagelijks leven gedwongen worden om te kiezen tussen twee opties die niet overeenkomen met hun identiteit.”
“Deze uitspraak zal verstrekkende gevolgen hebben, omdat het duidelijk stelt dat het verzamelen van geslachtskenmerken wanneer dit niet strikt noodzakelijk is, niet alleen onwettig is, maar ook potentieel discriminerend. De uitspraak legt duidelijk een verplichting op aan alle bedrijven, organisaties en openbare diensten om onnodige binaire gegevensverzameling af te schaffen, volgens de EU-wetgeving.” Laten we eens kijken hoe lang het duurt voordat SNCF Connect overstapt.
Lees meer:
- ‘Het is mogelijk…’ prijzen TGV-kaartjes kunnen weer omhoog, zegt SNCF-baas
- Italië in Frankrijk? Trenitalia lanceert route Parijs-Marseille
- Spanje in Frankrijk: Renfe lanceert lijn Barcelona-Toulouse in 2025
- Shhh… de locatie van Frankrijks nieuwe TGV controlecentrum is geheim! Nou ja, bijna…
- Franse vakbonden staken voor onbepaalde tijd in december over ‘moord’ op Fret SNCF