Koperdiefstal op het spoor verdriedubbeld

Tomas Roggeman
Tomas Roggeman Tomas Roggeman

In 2022 werden maar liefst 466 koperdiefstallen op het spoor geregistreerd. Dit is meer dan drie keer zoveel als het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Tomas Roggeman (NV-A) bij minister voor mobiliteit Georges Gilkinet opvroeg.

De koperdiefstallen zorgden voor meer 33.000 minuten vertraging. Vooral Wallonië kent het grootste probleem, met 83% van de diefstallen. Kamerlid Tomas Roggeman, die deze cijfers bij de minister opvroeg, vraagt actie: “Dergelijke diefstallen zorgen voor een financiële krater bij Infrabel en veel hinder voor de reizigers. Ik vraag dan ook meer controle en hogere boetes. Enkel zo schrikken we dieven af.”

Recordhoogte

Het aantal diefstallen van kopermateriaal van spoorwegbeheerder Infrabel bereikte in 2022 een absolute recordhoogte. Vorig jaar werden er 466 koperdiefstallen geregistreerd. Dit zijn er drie keer zoveel als het jaar voordien. De meeste van deze feiten vinden plaats in Wallonië, met 83% van de gevallen. Het zwaartepunt van de diefstallengolf bevindt zich in de streek rond Charleroi. Maar liefst 64% van alle feiten gebeurt in streek van de Henegouwse provinciehoofdstad.  12% van de diefstallen gebeurt in Vlaanderen en nog eens 5% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Enorme schade

Langsheen de sporen en de werven van Infrabel bevinden zich duizenden kilo’s aan koper. “Koper is  gewild goed voor dieven, want in 2022 werd er in totaal voor 6,99 miljoen euro aan dit metaal buit gemaakt”, zegt Roggeman. “Een zwaar financieel verlies voor Infrabel. Naast de financiële schade brengen deze koperdiefstallen ook hinder met zich mee in de dienstverlening. In 2022 liep dit op tot 33.169 minuten vertraging, oftewel meer dan anderhalf uur per dag. Ter vergelijking: in heel 2022 bedroeg de totale vertraging op het spoor 2.872.939 minuten oftewel 47.882 uur.”

Charleroi als draaischijf

Voor de meer dan 466 geregistreerde feiten van koperdiefstallen langsheen – werden vorig jaar amper 11 veroordelingen uitgesproken. “Door de vaak afgelegen werven langs en op het spoor is het op heterdaad betrappen van deze dieven dan ook zeer moeilijk, waardoor de vervolgingsgraad dan ook laag ligt”, zegt Roggeman. Voor kamerlid Roggeman moet de focus naast vervolging dan ook liggen op verbreding van de controle. “Dit kan niet enkel de verantwoordelijkheid zijn van de federale politie. Dat 2/3 van alle diefstallen zich in en rond Charleroi voordoen, is niet normaal. Als Charleroi een draaischijf is voor koperdiefstal, is dat ook een lokaal probleem en dus ook een verantwoordelijkheid van de lokale politiezones. Meer controles van de lokale politie langs de spoorlijnen kan de pakkans verhogen. Daarnaast hebben we hogere boetes nodig voor een groter afschrikeffect.”

Reactie Infrabel

Infrabel geeft toe dat de kosten van de kabeldiefstallen hoog oplopen. “Wat betreft die 7 euro miljoen, kabeldieven kosten Infrabel inderdaad handenvol geld”, zegt Thomas Baeken. “Maar naast de materiële en financiële schade heb je ook nog eens de vertraging die kabeldieven veroorzaken aan het treinverkeer. Als je de cijfers van 2022 bekijkt, zitten we omgerekend gemiddeld aan anderhalf uur vertraging/dag door deze vorm van criminaliteit.”

GPS-trackers

Infrabel zet daarom in op tal van maatregelen op het terrein. Samengevat: ingraven van de kabels, koper vervangen door aluminium waar mogelijk en GPS-trackers. Daarnaast werkt ook nauw samen met de politie. “Zij zetten sterk in op controleacties en patrouilles om kabeldieven te vatten”, zegt Baeken. “We hopen natuurlijk dat de combinatie van al deze acties het aantal diefstallen zal doen verminderen.”

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals