België legt bal nadrukkelijk bij Nederland voor internationale treinverbinding Hamont-Weert
Minister Georges Gilkinet van Mobiliteit van de federale regering heeft laten weten dat de bal voor wat betreft de aanleg van de spoorlijn Hamont-Weert bij Nederland ligt. “Ik spreek nogmaals expliciet mijn steun uit voor dit project, maar het is niet gepast en zou ook niet beleefd zijn om tussenbeide te komen in de Nederlandse besluitvorming”, aldus Gilkinet. De Nederlandse staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat wil eerst een gedegen kosten-baten analyse op haar bureau hebben liggen. Die wordt in april verwacht.
Gilkinet en Heijnen waren in december jl. nog op werkbezoek in Weert. Heijnen gaf toen aan nog altijd kansen te zien in de reizigersverbinding. “Het blijft echter een afweging van kosten en baten”, stelde ze. Volgens berekeningen uit 2019 van de zouden er 800 tot 1.000 unieke reizigers per dag gebruik gaan maken van de lijn. De NMBS, die de lijn zou gaan rijden, berekende dat er een potentieel is van 1.030 reizigers per dag. De Vereniging Treinreizigers Vervoer rekent echter op 6 tot 7.000 reizigers per dag.
Gilkinet maakt zich sterk voor de spoorverbinding maar legt de bal nadrukkelijk bij Nederland. “Er zijn over de verbinding Hamont-Weert in het verleden al een aantal studies gemaakt die de situatie goed in kaart hebben gebracht. Nu zijn er vanuit de verschillende stakeholders bedenkingen bij de uitgangspunten. Men vindt de bestaande studies eerder conservatief. Er wordt onder meer verwezen naar de technische keuze die ProRail gemaakt heeft voor het traject in Nederland. Door verschillende stakeholders wordt gesuggereerd dat door deze keuze te herbekijken, de kosten mogelijk kunnen worden gereduceerd. De stakeholders vergelijken ook met de kostprijs van de werkzaamheden aan Belgische zijde, maar ik herhaal dat alle investeringen in de bovenleidingen en signalisatie aan onze kant al zijn gedaan”, aldus een reactie van de minister aan de Stichting Geen Grens, een burgerinitiatiefgroep die zich inzet voor betere samenwerking in de grensregio’s in Limburg.
Meer lezen? Kijk dan op de site van onze Nederlandse zusterpublicatie SpoorPro.
Lees ook: