Potentieel voor treinverbinding tussen Maldegem en Eeklo

Maldegem station
In de toekomst weer een druk punt? 2009, Smiley.toerist / Wikimedia Commons

Er is potentieel voor een treinverbinding tussen Maldegem en Eeklo. Dat concludeert Bart Van Hulle, voormalig burgemeester van Maldegem, op basis van de eerste resultaten van een mobiliteitsstudie van Infrabel. In de naburige stad Eeklo wordt minder enthousiast gereageerd. Er komt nu nog een capaciteitsstudie die nog meer duidelijkheid zal brengen.

Van Hulle interpreteert eerste conclusies van de mobiliteitsanalyse positief. “Het station Maldegem scoort relatief goed op het gebied van aantal reizigers, zonder dat hierbij rekening is gehouden met het bedrijvenpark in Adegem. Met 800 tot meer dan 1.000 passagiers per dag zou het station van Maldegem beduidend beter scoren dan heel veel andere treinstations in België, in vergelijking met de cijfers van de NMBS over ‘Aantal instappende reizigers per station in 2020’”.

In buurgemeente Eeklo interpreteren ze de studie toch anders. Volgens de stad Eeklo zou er maar een beperkte verbetering zijn van het mobiliteitscomfort van reizigers. Volgens de studie zouden vooral de busreizigers de nieuwe trein nemen. Het zou voor niet minder auto’s op de weg zorgen.

Tweede fase

In een tweede fase van de studie wordt onderzocht of het tracé dat men voor ogen heeft tussen Eeklo en Maldegem realistisch is. Volgens Marc Windey, schepen van Mobiliteit Eeklo (SMS), zou de aanleg van het nieuwe traject technisch gezien een grote uitdaging zijn. Alle hoofdwegen moeten doorgesneden worden en er moeten bruggen en tunnels geplaatst worden, wat volgens de schepen technisch onhaalbaar is. Als de trein er komt moet ook de toeristische stoomtrein tussen Maldegem en Eeklo stoppen. De studie onderzoekt ook of het enkel spoor tussen Eeklo en Gent kan verdubbeld worden, wat de frequenties kan verhogen.

Heikel punt

Vanuit de gemeente Maldegem klinken over de bedenkingen rond de aanleg ontgoochelde reacties. Van Hulle steekt zijn frustratie niet onder stoelen of banken. “Ik betreur het electoraal denken en korte termijndenken omtrent de treinverbinding Eeklo-Maldegem. Het gebrek aan mobiliteit is al jaren een heikel punt voor veel Maldegemnaren.

Uit de studie blijkt dat er potentieel is voor de opening van een station in Maldegem en Adegem en dat dit verder onderzocht zal worden, zegt Van Hulle. “Dit in tegenstelling tot wat de nieuwe schepencolleges van Maldegem en Eeklo melden over die studie. Zij meldden dat de resultaten van die studie niet ‘overweldigend’ zouden zijn, en dat dit het einde van de plannen voor de treinverbinding Maldegem-Eeklo zou betekenen. Dit is pertinent onwaar. Hun interpretatie en standpunt inname is ingegeven door electoraal denken enkel gericht op 2024 en helaas niet op langetermijndenken voor de komende generaties.”

Ongemakken

Een treinverbinding brengt volgens Van Hulle ook wel een aantal ongemakkelijkheden met zich mee. “De mensen die langs de spoorweg wonen zullen minder tevreden zijn, maar dat zijn nu eenmaal de risico’s van langs een spoorweg te wonen. Daarnaast zijn nieuwe spoorwegovergangen in het verkeer ook geen populaire beslissingen, maar deze beslissingen moeten wel genomen worden om te vermijden dat onze regio achtergesteld geraakt op vlak van mobiliteit. Een gemeente kan pas floreren als ze goed bereikbaar is.”

Bedrijvenpark

In Maldegem en Adegem zouden er volgens Van Hulle dagelijks zo’n duizendtal mensen opstappen. “De vraag naar een treinverbinding tussen Eeklo en Maldegem zal in de nabije de toekomst nog toenemen door de ingebruikname nog dit jaar van een groot nieuw bedrijvenpark in Adegem, dat voor de komst van vele honderden extra werknemers zal zorgen, waarvan er ongetwijfeld ook veel uit de regio Eeklo zullen komen. Voor het station van Adegem had het vorige Maldegemse schepencollege al strategisch een site gekocht dat eventueel gedeeltelijk zou kunnen dienen voor een station in Adegem  het vroegere voetbalveld van Adegem sluit namelijk aan bij de spoorweg. Indien NMBS een andere locatie zou verkiezen dan kan er een groenzone voor de Adegemnaar gecreëerd worden.

Toekomst

Volgens Van Hulle heeft een verbinding op termijn alleen maar voordelen. “Als je op lange termijn redeneert zie je dat het voor de volgende generatie Maldegemnaars én Eeklonaars een noodzaak is dat deze verbinding er komt. Maar helaas zijn bevoegde schepencolleges alleen bezig met de volgende verkiezingen van 2024. Dit kortetermijndenken en gebrek aan politieke moed is nefast voor de volgende generatie. Het is nooit anders geweest. Ik zal er echter alles proberen aan doen om mijn collega’s in het federaal parlement te overtuigen van de noodzaak van een treinverbinding. Het was echter gemakkelijker geweest mochten ook de nieuwe schepencolleges dit zouden gesteund hebben.”

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals