Infrabel sluit mogelijk lijnen als overheid niet meer geld geeft
Infrabel, de Belgische infrastructuurbeheerder, zou kunnen besluiten enkele van zijn spoorlijnen te sluiten als de Belgische regering de eisen van het bedrijf wat betreft de investeringen voor de toekomst van het goederenvervoer per spoor niet inwilligt.
De regering heeft een plan gelanceerd om het goederenvervoer per spoor in het land te stimuleren, maar heeft geen specifieke financiële investeringen beloofd. Die investeringen worden door het bedrijf niettemin gevraagd.
Wat zijn de andere opties?
Een woordvoerder van Infrabel stelde dat deze drastische maatregel slechts één van de andere mogelijke uitkomsten is als het plan van de regering niet bevredigend wordt geacht.
“Toen het investeringsplan werd voorgesteld, werd gezegd dat eventueel lijnen gesloten zouden kunnen worden”, aldus de woordvoerder. Het bedrijf weigerde echter te zeggen wat eventuele andere opties zouden inhouden of hoe lang die mogelijke lijnsluitingen zouden kunnen duren.
700 km kan worden gesloten
Volgens berichten is Infrabel klaar om 700 kilometer van zijn lijnen te sluiten. De Infrabel-woordvoerder zei dat er nog niets concreets is vanwege de nog lopende onderhandelingen. Verdere updates zouden volgende week kunnen komen, wanneer de onderhandelingen met de regering naar verwachting op de een of andere manier zullen worden afgerond.
Spoorarbeiders hebben al gestaakt
De druk op de Belgische overheid komt niet alleen van Infrabel. Aan het begin van de week kondigde het gezamenlijke spoorwegvakbondsfront een 24-uursstaking aan die begon op dinsdag 4 oktober om 22.00 uur en een dag later zelfde tijd eindigde. De staking was eigenlijk gepland voor 18 oktober, maar werd vervroeg. Door de staking werd 75 procent van de treinen in België geschrapt.
Het plan van de Belgische regering, genaamd Rail Roadmap, werd vorig jaar opgesteld en eind september goedgekeurd. Het plan beoogt het spoornet uit te rusten voor 740 meter lange treinen. Bovendien zal België zich inspannen om de barrières voor grensoverschrijdend vervoer weg te nemen. Het belangrijkste doel is om het volume van het goederenvervoer per spoor in 2030 te verdubbelen.
Dit artikel is afkomstig van zusterpublicatie RailFreight.com.