Luchthaventram zal vanaf 2027 dagelijks ruim 10.000 reizigers gaan vervoeren
De overheidsorganisatie Werkvennootschap heeft in Brussel de vergunning aangevraagd voor de aanleg van een gedeelte van de Luchthaventramlijn. De Luchthaventram moet in 2027 gereed zijn en het NAVO-hoofdkwartier met de luchthaven van Zaventem verbinden. Studie wees uit dat de nieuwe tramverbinding – over een traject van vier kilometer – een potentieel heeft van 10.000 reizigers per dag.
“We hebben recent een vergunning ingediend voor de bouw van een stukje van de Luchthaventram. Het gaat om zo’n 400 meter op Brussels grondgebied, tussen de NAVO en de gewestgrens”, vertelt Marijn Struyf, woordvoerder van De Werkvennootschap, een organisatie die door de Vlaamse overheid is opgezet om grote mobiliteitswerken te coördineren.
Een van deze grote mobiliteitswerken is de aanleg van de Luchthaventramlijn die het NAVO-hoofdkwartier in Evere met de luchthaven van Zaventem moet verbinden. De nieuwe tramlijn, over een traject van vier kilometer, takt aan op lijn 65 van de MIVB. De lijn moet er voor zorgen dat passagiers in een half uur zich kunnen verplaatsen van Brussel-Noord naar de luchthaven.
Veel bedrijvigheid en internationale bezoekers
Struyf ziet veel potentieel voor de nieuwe tramlijn. Op het traject zitten naast het NAVO-hoofdkwartier tal van grote multinationals. “Denk bij voorbeeld aan het Europees hoofdkwartier van Toyota alsook grote sites van Exxon-Mobil, EY & Capgemini, en vele anderen. Zij hebben bij uitstek veel internationale bezoekers, en hebben vandaag bijvoorbeeld elk individueel een shuttledienst. Het zijn deze bedrijven die bij uitstek vragende partij zijn voor de Luchthaventram.”
Struyf wordt in zijn opvatting gesterkt door recent onderzoek. “Ons onderzoek heeft aangetoond dat deze lijn een reizigerspotentieel heeft van zo’n 10.000 reizigers per dag.”
Na de vergunningsaanvraag in Brussel maakt De Werkvennootschap nu ook werk van de vergunningsaanvraag op Vlaamse bodem. De organisatie hoopt in 2022 alle vergunningen rond te hebben. “Vervolgens kunnen we in 2023 een aannemer zoeken en in 2024 starten met de werken die ongeveer drie jaar zullen duren”, aldus Struyf die meegeeft dat de Vlaamse overheid 150 miljoen euro voor het project uittrekt. “Ondanks dat het een Vlaamse investering is – van zo’n 150 miljoen euro – zal het de MIVB zijn die de lijn zal uitbaten”, voegt hij eraan toe.
Verbetering van mobiliteit in de Vlaamse rand
De Luchthaventram is een van de drie lijnen van het Brabantnet. De andere zijn de Sneltram Willebroek – Brussel-Noord & de Ringtrambus. Die laatste is een trambus die nu al rijdt tussen het UZ Brussel in Jette en de luchthaven van Zaventem.
Het Brabantnet is dan weer onderdeel van Werken aan de Ring, een multimodaal investeringsprogramma van de Vlaamse Overheid, dat De Werkvennootschap heeft opgericht voor de coördinatie van deze mobiliteitswerken. “Werken aan de Ring moet heeft als doel de mobiliteit en leefbaarheid in de Vlaamse Rand rond Brussel willen rechttrekken. Het gaat om investeringen in de Ring rond Brussel, maar ook in zo’n 300 kilometer fietssnelwegen”, besluit Struyf.