MIVB-spoorwerkplaats krijgt opknapbeurt
De MIVB start dit jaar met de renovatie van haar Centrale Werkplaats aan de Demetskaai in Anderlecht, Brussel. In de MIVB-spoorwerkplaats wordt gewerkt aan het onderhoud en de behandeling van sporen. Het gaat om een van de oudste industriële sites van de Brusselse vervoersmaatschappij.
De renovatie van de Centrale Werkplaats, zoals de MIVB-spoorwerkplaats heet, start in de herfst van dit jaar. De opknapbeurt voorziet in de heraanleg van de werkplaats en haar omgeving en de aanleg van een weg naar de Birminghamstraat. Die moet de levering en het vervoer van materiaal vergemakkelijken.
Spooronderhoud en voorbereiding
De Centrale Werkplaats behandelt de tram- en metrosporen van de MIVB voor het spoor in gaan. De vestiging draait dag en nacht en er werken in totaal 180 mensen. Zij onderhouden, buigen en lassen de sporen. Ze stellen de metro- en tramsporen van tevoren samen in grotere modules, zodat ze sneller geplaatst kunnen worden op het net. De werkplaats zorgt ook voor het onderhoud van wissels en hun aandrijving. In 2020 produceerde de Centrale Werkplaats meer dan 43 kilometer sporen.
Industrieel erfgoed
De spoorwerkplaats aan het kanaal in Anderlecht werd rond de eeuwwisseling gebouwd en is onderdeel van het industrieel erfgoed van Brussel. De voormalige steenkoolcentrale werd in 1903 gebouwd door de Société des Tramways Bruxellois, de voorloper van de MIVB. Ze leverde de elektriciteit voor het tramnet. Dankzij haar ligging konden de kolen makkelijk via het water worden aangevoerd. De centrale sloot de deuren in 1942. De MIVB nam de locatie in 1954 over en gaf deze de nieuwe bestemming die het tot op de dag van vandaag heeft.
Bij de renovatie van het gebouw wordt met de historische waarde rekening gehouden. “Deze renovatie is niet alleen noodzakelijk voor het behoud en de ontwikkeling van onze activiteiten, ze zal ook het voortbestaan van dit uitzonderlijk patrimonium verzekeren en tot zijn recht laten komen. De MIVB zit in het hart van Brussel. We zijn fier dat we kunnen bijdragen tot een mooie en aangename stad om in te leven”, laat Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB, weten.
Nieuwe invulling historische gebouwen
De oude steenkoolsilo, die je kan zien vanop de oevers van het Kanaal Charleroi-Brussel, zal bijvoorbeeld behouden blijven. De silo is een van de laatste overblijfselen van de industriële periode en wordt ingericht tot ontvangstlokaal. De oude directeurswoning aan de straatkant wordt volledig gerestaureerd en zal administratieve lokalen herbergen.
Toegangsweg vergemakkelijkt bevoorrading werkplaats
In het kader van de renovatie zal er op de naburige site een weg naar de Birminghamstraat aangelegd worden. Deze weg moet onder andere de levering en het vervoer van materiaal vergemakkelijken. Hij dient tegens als buurtweg voor voetgangers en fietsers tussen de Demetskaai en de Birminghamstraat.
“Deze efficiënte, groene inrichting betekent een meerwaarde voor de buurtbewoners en het MIVB-personeel op vlak van mobiliteit en levenskwaliteit. Dit kon geïntegreerd worden in het project dankzij een uitstekende samenwerking en terreinruil tussen de MIVB en Brussel Mobiliteit”, vertelt Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit.
Lees ook: