Chinese prachtslang teistert spoor Hasselt
Een aantal Chinese prachtslangen begeven zich al enkele jaren rondom het spoor bij Hasselt. De reptielen houden zich op in kabelgoten of langs de spoorwegbedding. Dit jaar zijn er al 21 exemplaren gevangen. De dieren zijn niet bedreigend voor de mens en worden aangetrokken door de warme van het spoor.
De Chinese prachtslagen houden zich sinds 2006 op aan het spoor in Kuringen, nabij Hasselt. Het vermoeden bestaat dat zij uit een lokale dierenspeciaalzaak zijn ontsnapt. Loïc van Doorn van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) is recent begonnen met het vangen van de dieren. “We kregen de laatste tijd meer meldingen binnen”, verklaart hij.
Warmte van het spoor trekt reptielen aan
Dit jaar werden er al 21 exemplaren gevangen. De reptielen houden zich op in kabelgoten of langs de spoorwegbedding. “Spoorrails en spoorstenen houden warme van de zon vast en daar is het deze slangen om te doen. Zij komen immers uit warmere gebieden in Azië, legt Van Doorn uit. Als warmtebron is het spoor volgens hem in het algemeen een populaire broedplaats voor reptielen in Noordwest-Europa.
De uit China afkomstige dieren, die tot twee meter lang kunnen worden, zijn niet giftig. Van Doorn benadrukt dan ook dat ze geen gevaar vormen voor de volksgezondheid. “Ze zijn erg schuw en houden zich zo veel mogelijk verborgen voor de mens.“
Geen gevaar voor Infrabel-medewerkers
Infrabel laat desgevraagd weten dat medewerkers de slang wel eens tegenkomen, alhoewel de laatste keer van een jaar geleden dateert. “Mensen van Infrabel hebben het dier al wel eens gezien tijdens werken. Meestal kruipt het op onze dienstpaden, maar vlucht het snel weg als er iemand aankomt. Het is een rustig dier en ze is bovendien mensenschuw. De slang zal dus niet snel aanvallen”, aldus woordvoerder Thomas Baeken.
De Infrabel-woordvoerder roept iedereen op het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek te contacteren als zij de slang zien of anders de brandbeer.
Geen gevaar voor treinverkeer
Baeken benadrukt nog dat de slangen geen probleem vormen voor het treinverkeer. Het dier is dan ook nog nooit opgenomen in de lijst van aangereden of gerapporteerde dieren in de buurt van het spoor. Dat loslopende dieren of wild een risico vormen voor het treinverkeer, bleek uit de Infrabel statistieken over 2020 die eerder dit jaar gepubliceerd werden.
Volgens deze statistieken vond er vorig jaar gemiddeld bijna een uur vertraging per dag plaats ten gevolge van aanrijdingen van wild of loslopende dieren op het spoor. Er werden vorig jaar 45 dieren aangereden en er kwamen 155 meldingen binnen van loslopende dieren. Hierdoor liep het treinverkeer 15.448 minuten (oftewel 346 uur) vertraging op.
Lees ook: Infrabel: Een uur vertraging per dag door aanrijdingen wild