Oversteken spooroverweg bij verkeersbelemmering zwaarder bestraft

Een spoorwegovergang in België, foto: Infrabel
Foto: Infrabel

Het oversteken van een spooroverweg als het verkeer belemmerd is, wordt vanaf deze maand strenger bestraft. Met de wetswijziging wil de overheid de verkeersveiligheid rondom spooroverwegen verbeteren. De boete kan oplopen tot tweeduizend euro. Dat meldt Infrabel-topman Benoît Gilson.

Het oprijden van een overweg bij verkeersbelemmering, waardoor het risico bestaat dat men op de overweg moet stoppen, was altijd een overtreding van de eerste graad, de laagste categorie in de wegcode. Vanaf 1 augustus is deze overtreding opgetrokken tot de tweede graad. De Kamer had hierover in mei al beslist.

Pijnpunt van het treinverkeer

Met de wetswijziging wil de overheid de verkeersveiligheid bij spooroverwegen verbeteren. Dat is een van de pijnpunten van het treinverkeer. Jaarlijks vallen er enkele doden en tientallen gewonden bij ongevallen die plaatsvinden aan spooroverwegen.

Infrabel, dat er naar streeft om zo veel mogelijk spooroverwegen te sluiten en te vervangen voor een alternatief zoals een brug of een tunnel, reageert dan ook tevreden. “Ik hoop dat deze nieuwe wet bestuurders zal aanzetten om zich veiliger te gedragen bij een overweg”, meldt Infrabel-directeur Benoît Gilson op LinkedIn.

Infrabel startte in juli nog een pilootproject met flitscamera’s bij de spooroverweg bij Oudegem. Doel van het pilootproject, dat bij welslagen verder uitgerold wordt, is ook de verkeers- en spoorveiligheid aan overwegen te verhogen.

Omzeilen strafboom overtreding vierde graag

In totaal kent de Belgische wegcode vier overtredingsgraden. Het oversteken van een spoorlijn bij rood licht of het omzeilen van de slagboom van een overweg is een overtreding van de vierde graad. Dat soort vergrijpen kunnen bestraft worden met een boete tussen 320 en 4.000 euro en een intrekking van het rijbewijs van acht dagen tot vijf jaar.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal