Eerste elektrische trein rijdt over spoorlijn Mol-Hamont
Met de eerste elektrische trein is donderdag de elektrificering van de spoorlijn tussen Mol en Hamont ceremonieel gevierd. Vanaf maandag worden de eerste elektrische treinen ingezet en neemt de capaciteit op het spoor aanzienlijk toe. Met het project, dat drie jaar in beslag nam, is dertig miljoen euro gemoeid.
Federaal minister van Mobiliteit Georges, Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters,Ā Sophie Dutordoir (CEO NMBS), BenoĆ®t Gilson (CEO Infrabel) en andere hoogwaardigheidsbekleders waren donderdag aanwezig bij de officiĆ«le opening van de geĆ«lektrificeerde spoorlijn Mol ā Hamont, lijn 19.
Verbeterde ontsluiting Limburg
āDe elektrificatie van Lijn 19 is zeer belangrijke spoorprioriteit, want het zorgt voor een betere ontsluiting van het Noordwesten van Limburg, waardoor reizigers sneller Ć©n stipter naar Antwerpen kunnen sporenā, schets Lydia Peeters het belang van het project. Dankzij de elektrificatie kan NMBS vanaf maandag het treinaanbod uitbreiden en ook elektrische treinen inzetten tussen Mol en Hamont, een traject van 33 kilometer.
Investering van 30 miljoen euro
De elektrificatiewerken van de spoorlijn Mol – Hamont (lijn 19) zijn in het najaar van 2018 gestart en werden gefaseerd uitgevoerd. In totaal werden er 830 bovenleidingspalen geplaatst en 200 kilometer aan draden en kabels voor de bovenleiding afgerold. Verspreid over de 33 km lange spoorlijn heeft Infrabel in Lommel, Neerpelt en Hamont ook drie nieuwe tractie-onderstations gebouwd.
De totale investering voor de elektrificatiewerken op de spoorlijn Mol – Hamont bedraagt 30,9 miljoen euro, waarvan veertig procent wordt gesubsidieerd door Europa.
Elektrificatiewerken tussen Mol en Hasselt
Limburg vorm momenteel het middelpunt vanĀ elektrificatiewerkzaamheden van het spoornet. Zo werk Infrabel momenteel aan de elektrificatie van de spoorlijn vijftien tussen Mol en Hasselt. Deze werkzaamheden zijn ruim twee jaar geleden gestart. In totaal worden er 1.250 nieuwe bovenleidingspalen geplaatst, 58 kilometer aan bovenleiding geĆÆnstalleerd waarvoor meer dan 300 km aan kabels en draden worden afgerold.
Er worden ook twee nieuwe tractieonderstations in Leopoldsburg en op de grens Houthalen/Zolder en Ć©Ć©n nieuwe sectioneerpost in Hasselt (spoorvertakking Zonhoven) gebouwd. Daarnaast zullen de verschillende bruggen (3 in Beringen en 1 in Zolder) op het spoortraject worden verhoogd.
Negentig procent Belgische netwerk geƫlektrificeerd
Volgens de huidige planning zal de 38 kilometer lange spoorlijn geƫlektrificeerd zijn tegen eind 2022 waarna de treinen er elektrisch kunnen rijden. Het Limburgse spoorwegnet zal dan volledig elektrisch zijn voor wat de reizigerslijnen betreft. De totale geraamde investering voor deze elektrificatiewerken bedraagt 52,2 miljoen euro waarvan het Vlaams Gewest 14,7 miljoen euro bijdraagt.
Door de werken in Limburg neemt het geƫlektrificeerd spoornet in Belgiƫ flink toe. Dankzij de 33 km nieuwe bovenleiding tussen Mol en Hamont is nu 5.907 km aan hoofdsporen of ongeveer negentig procent van het Belgische netwerk geƫlektrificeerd.
Investeringen in stations
Behalve de elektrificatie worden ook andere zaken op de Limburgse trajecten onder handen genomen. Zo gaan de NMBS en Infrabel in het station van Mol de bestaande voetgangerstunnel onder de sporen verlengen tot aan de achterkant van het station (Keirlandse Zillen). Aansluitend vernieuwt NMBS daar ook de fietsenstalling en autoparking. Na de werken zal er aan de achterkant van het station plaats zijn voor 400 fietsen en 150 autoās. De werken gaan van start in het najaar van 2022 en moeten eind 2024 zijn afgerond.
In het station van Hamont wordt in 2022 het perron verhoogd tot 76 centimeter, wat ook de instaphoogte is van de nieuwste treinen.. Samen met de verhoging wordt het perron ook verlengd. Daardoor zullen er in Hamont langere treinen kunnen stoppen, waardoor het aantal zitplaatsen op de trein verder kan worden uitgebreid.