Laatste oversteekplaats door Zoniënwoud in gebruik genomen
Deze week hebben Infrabel, dochteronderneming TUC RAIL en Leefmilieu Brussel een nieuwe oversteekplaats bij het spoor door het Zoniënwoud nabij Brussel ceremonieel in gebruik genomen. Het gaat om een onderdoorgang die wandelaars, fietsers en knaagdieren veilig laat oversteken.
De oversteekplaats voor ‘zachte’ weggebruiker is de zesde en laatste tunnel die tijdens de zogenaamde GEN-werken in het hartje van dit geschermde natuurgebied is aangelegd. GEN, voluit Gewestelijk Expresnet, betreft het spoorproject in een straal van 30 kilometer rond Brussel die de spoorcapaciteit moet vergroten. Binnen dit project, dat in 2015 startte en in 2025 naar verwachting ten einde loopt, werden sporen verdubbeld en afgesloten.
Verdubbeling spoorcapaciteit ring Brussel
Bij de GEN-werken zijn in totaal zes oversteekplaatsen (her)aangelegd. Ze zijn allemaal gelegen tussen de Ring en de stad en bedoeld om op een veilige manier de dubbel zo brede spoorbedding, die sinds de GEN-werken vier in plaats van twee sporen telt, te kunnen oversteken.
In de nieuwste tunnel is ook een smalle doorgang voor kleine dieren voorzien. Zo kunnen ze zich gemakkelijker verplaatsen naar andere delen van het woud waardoor het risico op inteelt verkleint en bepaalde diersoorten niet verdwijnen.
Biodiversiteit beschermen
Met de aanleg van de spoortunnel hopen de betrokkenen ook mensen weg te houden van het ecoduct dat vijfhonderd meter verderop over de spoorweg loopt. Deze ecoduct die enkele jaren geleden gebouwd werd om de lokale diersoorten te beschermen, werd ook veelvuldig gebruikt door mensen en dit liet zijn sporen na op de biodiversiteit in het natuurgebied.
Sommige delen van het Zoniënwoud, waaronder het bosreservaat Grippensdelle, zijn geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed en gelden als kwetsbare natuurgebieden.
Veiligheid treinverkeer, voetgangers en fietsers
Bij de ingebruikstelling van de tunnel was onder andere de minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, aanwezig. Deze prees de inspanning van Infrabel. “Wandelen of fietsen in het Zoniënwoud is altijd ontspannend. In dit bos, de groene long van Brussel, passeren niet alleen wandelaars en fietsers, maar ook treinen, auto’s en zelfs paarden. De nieuwe onderdoorgang geeft voetgangers en fietsers nu een rechtstreekse, veiligere toegang tussen Ukkel en Watermaal-Bosvoorde. Ik ben blij met de inspanningen van Infrabel: de veiligheid voor treinen, voetgangers en fietsers gaat hier hand in hand met het plezier van een beschermd natuurgebied.”