ProRail-topman wil Eindhoven per spoor met Duitsland en België verbinden
Het vernieuwde station van Eindhoven is net geopend, maar dit is nog maar het begin van de plannen voor het Brabantse station. ProRail-directeur Pier Eringa wil dat er zo snel mogelijk rechtstreekse internationale verbindingen naar België en Duitsland worden gecreëerd.
De topman van ProRail zet zich in voor internationale spoorverbindingen. Niet alleen namens ProRail, maar ook in zijn functie als president van de European Rail Infra Managers (EIM), de Europese organisatie van infrabeheerders. “Het is nodig om niet alleen in wegen te investeren, maar ook in het spoor. Natuurlijk zeg ik dat ook als topman van ProRail, maar voor mobiliteit in de toekomst is het belangrijk dat er via het spoor verbindingen tussen steden staan. Dat is nodig om de concurrentie met het vliegtuig aan te gaan.”
Verbindingen
Eindhoven staat in een ideale positie om verbindingen naar het buitenland te bouwen, volgens Eringa. “Een mooi voorbeeld is Düsseldorf,” vervolgt Eringa. “Dat moet binnen handbereik liggen voor reizigers vanaf Eindhoven. Die ambitie is er al lang.” Hetzelfde geldt voor een verbinding van Eindhoven richting België, volgens Eringa. “Je moet ook rechtstreeks naar België, naar Antwerpen kunnen reizen. Dat kost geld. Maar het is een aantrekkelijke ambitie.”
Bovendien is het belangrijk voor de mobiliteit van reizigers in de toekomst: “Het spoor en de trein als massavervoer kan wat dat betreft in een behoefte voorzien.”
Sceptisch
Tegen mensen die nog sceptisch zijn, zegt Eringa het volgende: “We hadden ook nooit gedacht dat paard en wagen zo snel vervangen zou worden door de auto. Het kan je verrassen, hoe snel dat verandert.” Bovendien kan de trein een belangrijke rol spelen in de groei van een regio, zegt Eringa: “Het bewijs is er. Als er ergens een goede spoorverbinding ligt, draagt het bij aan een goede economische ontwikkeling van de regio.”
Er zijn in ieder geval al plannen om in 2025 te starten met een intercity-verbinding van Eindhoven naar Düsseldorf. Volgens Eringa heeft het nemen van de trein op dat soort afstanden, van rond de 600 kilometer, de toekomst.
Lees ook: