Eurostar richt zich op kernroutes om hoofd boven water te houden
CEO Jacques Damas van Eurostar Group maakte onlangs duidelijk dat de hogesnelheidsoperator gedwongen is zich te concentreren op zijn kernroutes van Londen naar Parijs en Brussel om de inkomsten te maximaliseren, aangezien de capaciteit werd beperkt door immigratiecontroles na de Brexit.
Parlementaire vraag
“We moeten onze diensten concentreren op die kernroutes die de maximale bijdrage aan omzet per trein leveren en bovendien hogere prijzen aan onze klanten in rekening brengen”, zei Damas, in antwoord op een brief van Huw Merriman, een Brits parlementslid en voorzitter van de Commons Commissie vervoer. “De hele focus van deze inspanning is gericht op het beheren en verminderen van de schuldenen die we gedwongen waren te maken.”
Merriman had Damas gevraagd om details te verstrekken over de operationele uitdagingen die ertoe hadden geleid dat Eurostar had besloten om in 2022 of 2023 niet meer te vertrekken van Ashford International en Ebbsfleet International.
Eurostar heeft ook aangekondigd dat het de directe dienst van Londen naar Marne-la-Vallée voor Disneyland Parijs in de zomer van 2023 niet zal herstellen.
Schulden en de gevolgen van de immigratiecontroles
Damas zegt dat de beslissing om zich op zijn kernroutes te concentreren op korte termijn wordt gedreven door twee belangrijke factoren.
De eerste is dat Eurostar moet blijven voldoen aan de veeleisende financiële ratio’s die ten grondslag liggen aan de £ 500 miljoen aan commerciële schuld die het bedrijf moest aangaan om te overleven, waarbij de inkomsten in 2020-2021 met 95% zijn gedaald gedurende 15 maanden in 2020 vanwege de pandemie.
Damas merkt op dat deze commerciële schuld aanzienlijk hogere kosten met zich meebrengt dan de leningsfaciliteit die werd aangeboden aan zijn luchtvaartconcurrenten, die tijdens de pandemie £ 7 miljard aan staatssteun ontvingen. “Vergeet daarbij niet dat de aandeelhouders van Eurostar al £ 250 miljoen in het bedrijf hadden gestoken. Dit was bijna het dubbele van het totale historische bedrag dat ooit aan dividenden is uitgekeerd”, aldus Damas.
Grenscontroles
Eurostar Group is voor 55,75% in handen van SNCF Voyageurs, het langeafstandspassagiersbedrijf van de Franse Nationale Spoorwegen (SNCF), met 19,31% in handen van het Canadese pensioenfonds Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ), 18,5% van de Belgische Nationale Spoorwegen ( NMBS), en 6,44% door fondsen beheerd door Federated Hermes Infrastructure.
De tweede factor in de beslissing om zich te concentreren op kernroutes is de aanzienlijke toename van de tijd die Britse onderdanen, die 40% van de klanten van Eurostar vertegenwoordigen, nodig hebben om grenscontroles te voltooien bij het verlaten en binnenkomen van het Schengengebied.