Samenwerking De Lijn met lokale besturen verloopt tot ieders tevredenheid
Enige tijd geleden werden de resultaten 2021 van de tevredenheidsmeting bij reizigers van De Lijn bekend gemaakt. De tevredenheid bij de reizigers steeg significant, van 58,5% in 2020 naar 65,4% in 2021. Net zoals de tevredenheid bij de klanten van De Lijn, stijgt ook de tevredenheid bij de Vlaamse steden en gemeenten over de samenwerking met De Lijn.
Strategisch belang van optimale samenwerking niet onderschatten
93% van de lokale besturen is eerder tevreden tot zeer tevreden over de globale samenwerking met De Lijn. In 2020 was dat nog 90%. Ook de groep van tevredenen tot zeer tevredenen (top 2) is fors gestegen, van 47% naar 70%. Wat verder ook opvalt: de groep die zeer tevreden is stijgt ook significant, van 2 naar 11%.
Prominente rol voor samenwerking met partners
In haar strategie die De Lijn vorig jaar naar buiten bracht, krijgt samenwerking met diverse partners een prominente rol. Om toekomstgerichte mobiliteitsoplossingen uit te rollen die een antwoord bieden op de verwachtingen van de klant is het belangrijk om met verschillende partijen performant samen te werken. De Lijn is dan ook zeer blij dat de steden en gemeenten, belangrijke partners, dit jaar alweer meer tevreden zijn over die samenwerking.
Vinger aan de pols houden bij lokale besturen
De resultaten van deze meting laten toe de vinger aan de pols te houden bij de lokale besturen. Waaraan hechten zij het grootste belang, waarop kunnen we werken om de relatie nog te versterken?
Het meest tevreden zijn de steden en gemeenten over omleidingen, de samenwerking met de vervoerregiomanager van De Lijn en het haltebeheer. De grootste aandachtspunten zijn het aanbod en de communicatie naar de gemeentes toe, al is ook daar een significante vooruitgang geboekt ten opzichte van de resultaten uit 2021. Ook toen waren aanbod en communicatie de grootste aandachtspunten.
Een duidelijke stijging
Wat communicatie betreft is de tevredenheid duidelijk gestegen ten opzichte van 2020. 59% is tevreden tot zeer tevreden over de informatie voor de gemeente. Vorig jaar was dat 46%. Toch vragen de lokale besturen naar nog meer persoonlijk en fysiek contact met De Lijn medewerkers.
Ook aanpassingen van het aanbod, zowel op vraag van de gemeente als op initiatief van De Lijn zelf, blijven een focuspunt. Al viel er ook hier een significant stijgende tevredenheid te noteren, van 41% naar 61% respondenten die tevreden of zeer tevreden zijn. De lokale besturen vragen wel nog meer proactiviteit en meer begrip voor hun lokale situatie. De Lijn krijgt daarentegen pluimen voor haar luisterbereidheid en voor de uitgebreide motivatie die ze geeft wanneer er op bepaalde vragen niet kan worden ingegaan. De Lijn wil de komende jaren zeker ook werken aan de nodige tools die toelaten om flexibeler en sneller te kunnen inspelen op veranderende noden.
Ook managers van de De Lijn krijgen een dikke voldoende
De tevredenheid over de vervoerregiomanagers van De Lijn en hun ploeg blijft zeer hoog. 86% van de respondenten is er tevreden of zeer tevreden over. Dit is een evenaring van de hoge score uit de vorige meting. Bij de reorganisatie in 2018 heeft De Lijn sterk ingezet op het creëren van een ploeg van vervoerregiomanagers en -deskundigen die het aanspreekpunt zijn voor lokale besturen en de vervoerregio. Deze aanpak heeft dus zeker geloond.