EIB ondertekent financieringscontract ter waarde van 400 miljoen euro voor spoorwegen in de regio’s Nouvelle-Aquitaine en Occitanie

De Europese Investeringsbank (EIB) kondigt de ondertekening aan van een leningovereenkomst van €400 miljoen met de Société Publique Locale SPIIT (Société Publique Interrégionale des Investissements en faveur des Transports), eigendom van de regio’s Nouvelle-Aquitaine en Occitanie, voor de aanschaf van nieuw rollend materieel en de modernisering van bestaand materieel.

De oprichting van SPIIT is bedoeld om de twee regio’s een technisch en organisatorisch instrument te bieden voor het beheer van het rollend materieel (onderhoud, aankoop, enz.) voor hun regionale passagiersvervoersdiensten. De totale kosten van de investeringen worden geschat op ongeveer 1,2 miljard euro. De investeringen worden gefinancierd door een combinatie van eigen vermogen en niet-achtergestelde leningen van de EIB, Caisse des Dépôts en een groep commerciële banken.

De door de EIB gefinancierde investering betreft de aankoop van 39 treinstellen (24 elektrische treinstellen, 12 dubbel uitgevoerde diesel/elektrische treinstellen en 3 dubbel uitgevoerde waterstof/elektrische treinstellen) en de revisie halverwege de levensduur van 97 elektrische en dubbel uitgevoerde diesel/elektrische treinstellen die momenteel door SNCF Voyageurs in deze twee regio’s worden gebruikt.

Deze financiering wordt uitgevoerd door middel van twee 42-jarige concessiecontracten tussen de twee regio’s en de SPIIT, die ze in 2023 gezamenlijk hebben opgericht om het beheer van al hun rollend materieel over te nemen en waarin ze een belang van 100 procent hebben. Dit rollend materieel zal ter beschikking worden gesteld aan exploitanten die door de twee regio’s zijn geselecteerd om hun spoorvervoersdiensten uit te voeren.

Positief effect op milieu en sociale integratie

Deze operatie zal het aanbod en de kwaliteit van de spoordiensten in de twee regio’s helpen verbeteren, met name door de reistijden te verkorten, de frequentie en capaciteit van de treinen te verhogen, een efficiëntere exploitatie met lagere onderhoudskosten te bevorderen en het comfort voor de passagiers te verbeteren. Het zal ook de modale verschuiving van passagiers van de weg naar het spoor stimuleren, waardoor duurzaam vervoer wordt versterkt in overeenstemming met de EU-doelstellingen. Het project zal een positief effect hebben op het milieu in termen van veiligheid, energiebesparing, luchtvervuiling, lawaai en CO2-uitstoot. Door gemoderniseerd openbaar vervoer van hoge kwaliteit te ondersteunen, zal het de sociale inclusie verbeteren door een betere toegang tot banen, openbare diensten en onderwijs.

Het project zal helpen om gelijke tred te houden met de gestage groei van het aantal passagiers op deze twee regionale netwerken tussen 2019 en 2022 (+17% in Nieuw-Aquitanië en +30% in Occitanië). Het maakt deel uit van een dynamiek van andere grote investeringen in het openbaar vervoer in de twee regio’s, met name de oprichting van de vier metropolitane regionale express dienstennetwerken rond Toulouse, Montpellier en Bordeaux, evenals in Baskenland.

Versterken van de economische, sociale en territoriale cohesie van de EU

De EIB-lening speelt een belangrijke rol in de algehele financiering van deze operatie en geeft een positief signaal af aan de medefinanciers van het project. Het verlaagt de financieringskosten voor de leningnemer en biedt een stabiele financieringsbasis voor de lange termijn in overeenstemming met de beleidsdoelstellingen van de EU. Het helpt dus om meer particuliere investeringen in de sector aan te trekken en gelijke concurrentievoorwaarden te garanderen.

De lening ondersteunt ook de ontwikkeling van elektrische spoorvervoersdiensten en innovatieve tractietechnologieën (waterstof), die vervoerstechnologieën zijn zonder directe uitstoot. Op deze manier helpt het project de opwarming van de aarde tegen te gaan en duurzame vervoersmiddelen te ontwikkelen, in lijn met de prioriteiten van de EIB, de publieke klimaatbank van de Europese Unie.

Ambroise Fayolle, vicevoorzitter van de EIB, gaf als commentaar: “Deze grootschalige spoorweginvesteringen in deze twee regio’s voldoen aan onze prioritaire doelstelling om via onze financiering bij te dragen aan het koolstofvrij maken van het openbaar vervoer. Deze sector, die de grootste uitstoter is van broeikasgassen, is onze belangrijkste investeringssector in Frankrijk, met bijna 2,5 miljard euro aan investeringen vorig jaar. Deze operatie illustreert hoe Europa een concrete bijdrage levert aan het verbeteren van het dagelijks leven van haar burgers door het moderniseren en uitbreiden van een aantrekkelijker en schoner openbaar vervoeraanbod.”

[Opmerking]Over de Europese Investeringsbank

De Europese Investeringsbank (EIB), waarvan de aandeelhouders de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU) zijn, is de langetermijnfinancieringsinstelling van de EU. De EIB verstrekt leningen aan de publieke en private sector ter ondersteuning van kwaliteitsinvesteringen die de beleidsdoelstellingen van de EU bevorderen. In 2023 was Frankrijk de belangrijkste ontvanger van EIB-financiering voor de energie- en groene transitie, met een totale investering van 6,9 miljard euro in hernieuwbare energie, schone mobiliteit en energie-efficiëntie. Als partner van lokale en regionale overheden verstrekte de EIB vorig jaar 2,5 miljard euro aan financiering voor spoor en stedelijk openbaar vervoer en zachte mobiliteit, de grootste investeringssector in Frankrijk.[/highlight].

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Jeroen Baldwin

Bron: RailTech.com