Een revolutie op het spoor: Parallel Systems presenteert geautomatiseerde platooning-wagons

The Parallel Systems rail cars in platooning mode

Parallel Systems presenteerde op 20 december voor het eerst haar platooning-operatie met autonome batterij-elektrische railvoertuigen. Afzonderlijke Parallel wagons verbinden zich met elkaar door bumper-tot-bumper contact en zijn in staat om pelotons van maximaal 50 wagons te vormen, die op een geheel andere manier goederen vervoeren over conventionele treinsporen.

Het bedrijf heeft videobeelden vrijgegeven van de succesvolle platooning van de Parallelle voertuigen op zijn testbaan in Zuid-Californiƫ. Individueel aangedreven Parallel wagons kunnen platoons van maximaal 50 wagons vormen, waardoor de aerodynamische energie-efficiƫntie wordt verbeterd en de capaciteit van het spoornetwerk effectiever wordt gebruikt, aldus het bedrijf.

Parallel System werd in 2020 opgericht door een groep voormalige SpaceX-ingenieurs. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Los Angeles, Californiƫ, en wil het gebruik van het huidige spoornetwerk vergroten door een deel van de 940 miljard dollar kostende vrachtwagenactiviteiten om te zetten naar spoorvervoer. Het platooning-debuut van Parallel volgt op de aankondiging van het bedrijf samen met de Australische spoornetwerkbeheerder Arc Infrastructure, die een voertuig demonstreerde voor toekomstig containervervoer in Perth, Australiƫ.

Volledig geautomatiseerd

Dankzij de technologie van Parallel Systems is het niet langer nodig om wagons aan elkaar te koppelen en luchtremleidingen aan te sluiten. In plaats daarvan heeft elke wagon zijn eigen autonome remsysteem. Bij contact houdt elk voertuig bumpercontact met het voertuig ervoor door de zogenaamde trekkracht te regelen. De kleine luchtspleet tussen de containers en de duwende werking door de bumpers van de wagons vermindert de gemiddelde luchtweerstand van het peloton, waardoor de energie-efficiƫntie uiteindelijk verbetert.

A close-up of the bumper connecting to Parallel Systems autonomous cars
Een close-up van de bumper die aansluit op de autonome wagons van Parallel Systems

Het platooningproces is volledig geautomatiseerd. Individuele wagons kunnen ook van elkaar gescheiden worden, waardoor ze spoorwegemplacementen kunnen omzeilen en onafhankelijk van elkaar naar verschillende bestemmingen kunnen rijden of spoorwegovergangen vrij kunnen houden. “Onze platoontests begonnen in oktober 2023 en de prestaties zijn consistent met onze modellering en simulaties, wat meteen al opwindend is”, zegt Matt Soule, medeoprichter en CEO van Parallel Systems.
“De voertuigen zijn volgens plan aangesloten gebleven, waardoor we uitgebreide platoontests kunnen plannen met hogere snelheden, een groter aantal voertuigen en remmen. De invoering van platooning zal de spoorwegindustrie helpen om een aantal kritieke uitdagingen aan te pakken, waaronder het sneller sorteren en routeren van vracht en het openhouden van spoorwegovergangen voor weg- en voetgangersverkeer”, aldus Soule.

Met de platooningtechnologie van Parallel is het niet nodig om gebruik te maken van spoorclassificatiewerven, omdat de wagons onafhankelijk van elkaar kunnen worden aan- en losgekoppeld van platoons, waardoor spoorwegen overal op het netwerk waar een wissel aanwezig is vracht kunnen sorteren. Deze emplacementen worden traditioneel gebruikt voor het scheiden en sorteren van treinwagons die worden samengevoegd tot goederentreinen die naar hun bestemming kunnen worden gestuurd.

Overgangen vrijhouden, een steeds terugkerend probleem in de V.S.

“De autonome batterij-elektrische goederenspoorvoertuigen vormen pelotons door bumper-aan-bumper contact die niet hoeven te koppelen en maken het mogelijk om vracht te sorteren op het spoornetwerk, waardoor spoorwegovergangen open blijven”, aldus Parallel Systems. Vergeleken met Europa zijn goederentreinen in de VS veel langer. In 2021 was de mediane lengte van een trein (wat betekent dat de helft van de treinen langer was en de andere helft korter) op klasse I spoorwegen 1,6 kilometer (5.400 voet) volgens de Association of American Railroads.

De Verenigde Staten hebben de limiet voor goederentreinen vastgesteld op 3.658 meter, volgens de International Union of Road-Rail Combined Transport(UIRR). Europese normen voor de lengte van een goederentrein zijn 740 meter en soms 835 meter, aldus de UIRR. In veel EU-landen is de praktische lengte van goederentreinen echter korter vanwege infrastructurele beperkingen zoals de lengte van opstelsporen. Lange treinen houden overwegen lange tijd gesloten. Vooral als er een defect is: er zijn verhalen van kinderen die het spoor oversteken onder een goederentrein die stilstaat op een overweg om naar school te gaan, en hulpdiensten die de mensen die het nodig hebben niet kunnen bereiken.

Het Amerikaanse ministerie van Energie (DOE) erkende Parallel als een energiebesparende technologie met een hoog potentieel en grote impact toen het bedrijf ongeveer 4,5 miljoen dollar kreeg toegewezen als onderdeel van het ARPA-E-initiatief (Advanced Research Projects Agency-Energy). Het doel van de toekenning is om te testen hoe goed de emissieloze railvoertuigen van Parallel integreren in echte spoorwegactiviteiten en om de veerkracht van de toeleveringsketen en de vermindering van het energieverbruik en de bijbehorende emissies te evalueren.

.

Lees meer:

  • Parallel Systems presenteert tweede generatie autonoom voertuig
Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com