Deutsche Bahn start aanbesteding voor ICE-treinen van de volgende generatie
Deutsche Bahn (DB) is officieel begonnen met de aanbestedingsprocedure voor een nieuwe vloot hogesnelheidstreinen voor de InterCity Express (ICE). Het project omvat de ontwikkeling, bouw en goedkeuring van een treinvloot die begin 2030 klaar moet zijn.
De introductie van de ICE van de toekomst maakt deel uit van DB’s strategische initiatief om verouderde treinen, waaronder de ICE 1- en ICE 3-modellen, te vervangen en tegelijkertijd de ICE-vloot uit te breiden om het groeiende aantal passagiers te kunnen vervoeren. De nieuwe ICE-generatie zal verbeteringen introduceren, zoals traploze ingangen van gelijke hoogte om het instappen voor passagiers met beperkte mobiliteit te vergemakkelijken. DB verwacht ook nieuwe maatstaven te zetten op het gebied van energie-efficiëntie en technische betrouwbaarheid, wat het streven naar duurzaamheid en operationele uitmuntendheid benadrukt.
Om deze visie te realiseren streeft DB naar een raamovereenkomst voor maximaal 95 voertuigen. De eerste fase omvat de aankoop van 33 hogesnelheidstreinen, elk met een lengte van maximaal 400 meter en een minimumsnelheid van 300 km/u, met een capaciteit van ongeveer 940 zitplaatsen. Voordat de treinen op grote schaal worden ingezet, zal een prototype rigoureus worden getest om optimale prestaties en veiligheid te garanderen.
DB schakelde Alstom Transport Deutschland en Siemens Mobility in voor de ontwikkeling van onafhankelijke voertuigconcepten na een eerste aanbesteding. DB werkte met deze bedrijven samen om fabrikantneutrale eisen te formuleren voor de nieuwe generatie hogesnelheidstreinen.
Eerder dit jaar plaatste DB zijn op één na grootsteorder in de geschiedenis voor 73 nieuwe ICE-treinen. De Spaanse fabrikant Talgo zal 56 ICE-L treinen met lage vloer produceren, terwijl Siemens Mobility nog eens 17 ICE 3neo eenheden zal produceren. De ICE3 neo, een nieuwere versie van de ICE 3-trein, debuteerde in 2022 op de Duitse rails. Het is de bedoeling dat de eerste ICE L (wat staat voor lage vloer) eind 2024 zijn debuut maakt in de langeafstandsvloot.
Verder lezen:
- DB voegt 35.000 zitplaatsen toe aan vakantiedienstregeling
- Duitse rechtbank veroordeelt DB in rechtszaak over treinkaartjes aangespannen door Flix
- Trein Amsterdam-Berlijn 30 minuten sneller: geen locomotiefwissel meer