FleetShield breidt focus uit met adviserende rol, verhoogt efficiëntie voor treinfabrikanten

A train is being fitted with FleetShield wrapping

FleetShield, een bedrijf dat gespecialiseerd is in folietoepassingen en het wrappen van rollend materieel, gooit het over een andere boeg om een adviserende rol voor fabrikanten en spoorwegexploitanten op zich te nemen. “We realiseerden ons dat begeleiding van engineeringafdelingen belangrijk is, en meedenken in het proces kan materiaal en tijd besparen”, zegt Jeroen van Son, managing director van FleetShield.

Als je nadenkt over de fabricage en het onderhoud van treinen, trams en ander rollend materieel, is de buitenste laag die de trein beschermt tegen slijtage, beschadiging en graffiti niet het eerste waar veel mensen aan denken. Het is ook niet iets waar veel professionals bij spoorwegmaatschappijen of fabrikanten van rollend materieel veel kennis over hebben.

FleetShield, gevestigd in Nederland, is een bedrijf dat gespecialiseerd is op dit gebied. Het wikkelen van rollend materieel in folie in plaats van het spuiten van de buitenkant kan voordelen hebben. Het aanbrengen gaat meestal veel sneller dan spuiten: het duurt één tot drie dagen, terwijl het spuiten van een hele trein 4 tot 6 weken kan duren, zegt Jeroen Van Son. “Dit leidt tot 30 tot 50 procent minder stilstand. Hoe sneller een treinstel dat een nieuw uiterlijk krijgt klaar is, hoe eerder het weer in dienst kan. In sommige van onze renovatieprojecten hebben we zelfs een trein ‘oude stijl’ (dubbeldeks-3 rijtuigen) die in minder dan 2 weken is voorbereid voor folie en gewikkeld.”

In Europa zijn er veel signmakers die zich bezighouden met een of andere vorm van folietoepassing, maar zodra het om spoor gaat is het een ander verhaal, zegt Van Son. “Het is niet alleen het wrappen van een auto of het maken van een tekst op een winkelruit. Bij rail spelen brandnormen bijvoorbeeld een grote rol. Als specialist op dit gebied hebben we de afgelopen 20 jaar veel zelf gedaan.”

Comfortabele zone

Nu breidt het bedrijf, dat actief is in zes Europese landen, zijn focus uit naar het aannemen van een adviserende rol. “We zien dat fabrikanten van rollend materieel volledig (over)beladen zijn met werk. Er staat momenteel voor meer dan 35 miljard euro aan verschillende orders uit bij fabrikanten. Onze focus zal steeds meer verschuiven in de richting van fabrikanten en operators van rollend materieel om hen te helpen bij hun proces. We kunnen machinisten bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van foliegerelateerde specificaties voor aanbestedingen voor het maken of produceren van nieuw materieel. Tegelijkertijd kunnen we OEM’s van rollend materieel helpen met de juiste vertaling van specificaties en/of de implementatie van folie in hun productieproces.”

Ik sprak onlangs het hoofd van een engineeringafdeling van een fabrikant en de grootste uitdaging is om het werk gedaan te krijgen, er zijn zoveel orders en slechts een beperkt aantal handen. Met alle onderdelen zoals de vloer, de bekabeling en het interieur ligt het proces met folie vaak wat verder van hun comfortzone af, en daar kunnen wij bij helpen. We kunnen ook veel op afstand doen.”

“Ik merk dat veel klanten zich in het begin niet realiseren waar je rekening mee moet houden. Op een gegeven moment zijn we projecten gaan draaien waarbij we merkten dat de begeleiding van engineeringafdelingen belangrijk is, en hoe groot de behoefte is om daarbij geholpen te worden. Hoe eerder in het proces we betrokken zijn, hoe meer we kunnen bijdragen. Bijvoorbeeld het besparen van 1 of 2 verflagen, wat niet alleen gewicht maar ook processtappen bespaart.”

Meedenken in het proces

Een groot voordeel van het werken met Fleetshield is volgens Norman Brandsma, Senior Production Engineer bij NS, het meedenkend vermogen van de specialist. “Zeker in het begin, als je nog op zoek bent naar de beste manier om materieel te beschermen, is dat prettig. Fleetshield heeft bijvoorbeeld voor ons gekeken naar de snijmogelijkheden van de anti-graffiti folie. Zo wisten ze het snijverlies tot een minimum te beperken. Ook adviseerden ze ons om een flexibele folie te gebruiken voor de koppen van treinen, zodat ook die mooi strak gestuct konden worden.”

Brandsma werkt bij de Nederlandse Spoorwegen aan het moderniseren van verouderde treinen. “We strippen ze en geven ze een nieuw laagje conservering, zodat ze weer 18 jaar mee kunnen.” Norman legt uit: “Als je voor antigraffitifolie kiest, is de gespoten conserveringslaag nodig als basis om roesten te voorkomen. Je krijgt dus een extra laag op de trein,” legt Brandsma uit. “Maar dankzij de folie kunnen we een laklaag en de clearcoat topcoat wegwerken.”

“Bij het conserveren van een trein met beschermfolie is een goede samenwerking met de leverancier belangrijk”, aldus Brandsma. De conserveringslaag moet droog genoeg zijn, anders verdampt de verf onder de folie en dat kan luchtbellen veroorzaken. Maar hoe korter je de verf hoeft te stoken om goed te drogen, hoe sneller het proces door kan gaan.” Volgens de NS-ingenieur kan Fleetshield spoorbedrijven helpen om daar de optimale balans in te vinden.

Slimme keuzes

Na de adviserende rol kan de klant altijd nog kiezen of hij alles of delen uitbesteedt. “We kunnen kijken of we het zelf doen, of lokaal laten uitvoeren maar waarbij wij de lead nemen”, zegt Van Son.

Rob Zomerdijk, contractmanager van het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf GVB kan dit beamen. “Fleetshield is een echte ketenspecialist. Ze helpen je slimme keuzes te maken, bijvoorbeeld bij het schrijven van een marktconsultatie. Ze kennen de processen bij spoorbedrijven en denken van daaruit met je mee. Bovendien weten ze als geen ander wat er in de markt wordt aangeboden.”

Alle mogelijkheden die FleetShield biedt zijn te vinden op de nieuwe website

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com