De spoorwegsector samenbrengen: dit is dag 1 van RailTech Europe 2024

The packed exhibition floor at RailTech Europe 2024

RailTech Europe 2024 is deze woensdag knallend van start gegaan. Jaarbeurs Utrecht veranderde in dé ontmoetingsplaats voor de Europese spoorwegsector, met meer dan 100 deelnemende partijen op de beurs, een dynamische conferentie en meer dan 35 workshops. Hier is een selectie van wat er gebeurde op dag 1.

stands bezoeken, nieuwe contacten opdoen, deelnemen aan workshops of de conferentie bijwonen: er was genoeg gelegenheid op de eerste dag van RailTech Europe 2024. In de meer dan 35 workshops variëren de onderwerpen van digitale oplossingen voor het spoor, internationaal personenvervoer, hyperloop, zero-emissie treinen en nog veel meer. Zo presenteerden Strukton Rail Nederland, Dual Inventive, Railtech, Core-Vision en Railcenter een op afstand bestuurbaar kortsluitapparaat, waarmee bovenleidingen veiliger en sneller beveiligd kunnen worden voor werkzaamheden.

In zijn CEO-toespraak pleitte Robert Hanczor van Piper Networks voor de te behalen winst in efficiëntie en het verminderen van de afhankelijkheid van seinen langs de weg, waarbij hij het voorbeeld gaf van een oplossing voor de CBTC-signalering van de New Yorkse metro die gebruik maakt van Lidar om treinen te lokaliseren, in de hoop dit gebruik van technologie ook naar Europa te brengen.

Uitbreiding hogesnelheidstrein is een must

De RailTech Europe conferentie begon ’s ochtends met het thema van de Europese hogesnelheidslijn.
“Met het huidige geopolitieke landschap, met een oorlog voor de deur van Europa, is Europese integratie belangrijker dan ooit”, zegt Emilien Dang, Chief Technical Officer van Rail Baltica, die de eerste presentatie op de conferentie gaf.

Rail Baltica is Europa’s grootste spoorweginfrastructuurproject van dit moment en heeft als doel de drie Baltische staten Estland, Letland en Litouwen te verbinden met hogesnelheidstreinen en met het Europese netwerk. Het is echter niet alleen een kans voor meer infrastructuur, benadrukt Dang. “We kunnen ook vooruitgang boeken met technologische innovatie. We zetten bijvoorbeeld FRMCS in, het communicatiesysteem voor het spoor van de volgende generatie, evenals ETCS Level 2 vanaf het begin.

De paneldiscussie over hogesnelheidsspoorintegratie met Emilien Dang, Chief Technical Officer en lid van de Raad van Bestuur van RB Rail AS, Michał Litwin – Strategy & PA Director bij Nevomo, en Peter Rummel, Director of Infrastructure Policy Advancement Europe bij Bentley

“Het is een must om de hogesnelheidstrein uit te breiden, zowel voor het klimaat als voor Europa”, zegt Peter Rummel, directeur Infrastructure Policy Advancement (Europe) bij Bentley. “Als je transport snel koolstofvrij wilt maken, is het spoor er”. Hij benadrukt ook de extra voordelen: “wanneer je hogesnelheidstreinen ontwikkelt, zie je ook een economisch groei-effect, je verbetert gebieden in termen van connectiviteit. Het gaat er niet alleen om hoe snel je kunt reizen tussen A en B, er zijn ook secundaire en derde niveau effecten, het gaat om de ontwikkeling van Europa. De secundaire effecten moeten duidelijker worden.”

Michał Litwin – Strategy & PA Director bij Nevomo, uitvinder van het MagRail systeem dat gericht is op snelheden van ongeveer 500 kilometer per uur, pleit voor een innovatievere aanpak en verder in de toekomst kijken. “Over een paar decennia zouden er duurzamere vliegtuigen kunnen zijn, elektrisch of op waterstof. We moeten een generatiesprong maken en investeren in technologische innovatie. We moeten nu aan de slag voor de volgende eeuw, of wachten we tot de luchtvaart een stapje verder is?”

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com