Extreem weer

ÖBB: ‘Schade van overstromingen aan spoorwegnet is immens’

Het spoor kan de sleutel zijn tot klimaatvriendelijke oplossingen in het vervoer, maar soms slaat de klimaatverandering terug op de sector. Deze week werden delen van Centraal- en Oost-Europa getroffen door zware regenval en daaropvolgende overstromingen. Terwijl bedrijven de schade nog aan het onderzoeken zijn, geeft de Oostenrijkse ÖBB RailFreight.com een voorlopige beoordeling: “We kunnen de schade hier nog niet nauwkeurig kwantificeren. Maar het is immens!”

Verschillende delen van Centraal- en Oost-Europa zijn deze week overspoeld door overstromingen. Berichten over spoorwegstoringen kwamen uit Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Hongarije en Roemenië. Het is duidelijk dat de impact op de spoorwegen aanzienlijk is.

“De extreme weersomstandigheden in grote delen van Europa hebben ook een extreme impact op het goederenvervoer”, zegt de Oostenrijkse spoorwegexploitant ÖBB in een verklaring. “Belangrijke routes en corridors zijn momenteel geblokkeerd. Helaas geven de voorspellingen aan dat de kritieke situatie nog enkele dagen zal aanhouden.”

Gestopt verkeer

Door de overstromingen staan veel treinen stil. ÖBB zegt dat “grensovergangen niet meer werken. In Oostenrijk moesten doorgaande treinen worden stilgezet om het spoornet niet te overbelasten of omdat het niet mogelijk is om de reis voort te zetten.”

“Veel lijnen, zowel industrie- als hoofdlijnen, zijn overstroomd. Voordat het treinverkeer kan worden hervat, moeten de sporen om veiligheidsredenen volledig worden geïnspecteerd en onderhouden, wat tot verdere vertragingen leidt”, voegt de spoorwegexploitant eraan toe.

Omvang overstromingsschade nog onduidelijk

Een woordvoerder van ÖBB vertelt RailFreight.com dat de exacte omvang van de schade nog onbekend is. Het water moet zich eerst terugtrekken voordat de staat van de infrastructuur kan worden beoordeeld. Ook de financiële gevolgen zijn nog niet duidelijk: “We kunnen de schade hier nog niet precies kwantificeren. Maar het is immens!”

Berichten uit de hele regio wijzen erop dat de schade inderdaad aanzienlijk is. De Tsjechische stad Ostrava is volledig van het spoornetwerk afgesneden en het zal waarschijnlijk minstens een week duren voordat het verkeer weer normaal is.

Gesloten (in rood) of zwaar getroffen (in geel) lijnen in Tsjechië. Afbeelding: © Správa železnic

In Roemenië werd een spoorlijn van 5 kilometer beschadigd en gedeeltelijk weggespoeld in de buurt van Moldavië. Het verkeer in verschillende delen van het land werd opgeschort of ernstig beperkt met 20 tot 30 kilometer per uur. Tot slot kwam een deel van de locomotiefvloot van PKP Cargoonder water te staan in de Zuid-Poolse regio Silezië. Freightliner Polen publiceerde op LinkedIn een kaart met de vele spoorlijnen die door de overstromingen zijn getroffen.

Freightliner plaatste op LinkedIn een overzicht van de getroffen lijnen in het zuiden van Polen. Afbeelding: LinkedIn. © Freightliner PL

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op RailFreight.com

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Dennis van der Laan

Bron: RailTech.com