Transparantie blijft cruciaal voor distributie van tickets tussen verschillende diensten

DSB ticket machine in Copenhagen, Denmark

Het naadloos boeken van tickets voor verschillende diensten in de vorm van een one-stop shop dienst is nog lang niet effectief geïmplementeerd in de Europese spoorwegen. Ondanks het EU-initiatief voor een uniforme standaard voor ticketdistributie, benadrukken vertegenwoordigers van de sector dat het op een fiasco kan uitlopen als de juiste regelgevende maatregelen ontbreken.

De Alliance of Passenger Rail New Entrants in Europe (ALLRAIL) benadrukte dat aangezien Europese passagiers jaarlijks ongeveer 73 miljard euro aan het spoor betalen en 64 procent van de diensten wordt gesubsidieerd, ze ook recht hebben op transparantie bij het boeken van tickets.

“EU-burgers moeten recht hebben op volledige transparantie; één standaard voor distributie helpt, maar er moet ook regelgeving komen: Alle passagierstreinopties verkocht bij alle verkopers van treinkaartjes,” benadrukte de vertegenwoordigende instantie, die ook benadrukte dat zonder de implementatie van één loketoplossing de uniforme ticketstandaard een zinloze oplossing dreigt te worden die de EU buitensporig veel tijd en geld zal kosten zonder tastbare resultaten.

Diensten nog steeds verborgen

ALLRAIL geeft ook enkele voorbeelden om de drang naar meer regelgevende maatregelen op dit gebied te rechtvaardigen. De vereniging beweert bijvoorbeeld: “In heel Europa zijn er nog steeds veel redelijke treinreizen die niet geboekt kunnen worden. Er is bijvoorbeeld elk uur een goedkopere verbinding tussen Brussel en Keulen met gesubsidieerde treinen met openbaredienstverplichting (PSO), waarmee de afstand van 224 km in ongeveer 3 uur kan worden afgelegd”.

Maar, zo vervolgen ze, passagiers kunnen deze verbinding niet gemakkelijk zoeken of boeken bij dezelfde ticketverkoper – in plaats daarvan moeten ze de reis samenvoegen in aparte boekingen. Maar zelfs deze optie blijft onbekend bij de meeste forenzen.

In ruil daarvoor biedt de representatieve organisatie een tweeledige oplossing om dit probleem aan te pakken: het eerste deel omvat het gebruik van Transmodel NeTEx, een ticketingstandaard die volledige transparantie mogelijk maakt en die moet worden ingevoerd via de volgende herziening van de TSI’s voor Telematicatoepassingen voor Reizigersdiensten.

Het tweede deel richt zich meer op de regelgeving. In het bijzonder beweerde ALLRAIL dat het komende EU-initiatief Multimodale Digitale Mobiliteitsdiensten (MDMS) ervoor moet zorgen dat alle spoordiensten worden getoond en verkocht bij alle verkopers van treinkaartjes.

Nick Brooks, secretaris-generaal van ALLRAIL, concludeerde: “Het is cruciaal dat technische en regelgevende kwesties met betrekking tot de ticketverkoop tegelijkertijd worden aangepakt. Anders zullen veel bestaande spoordiensten verborgen blijven en zal de hele inspanning zinloos zijn”.

Lees ook:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen:

Auteur: Nikos Papatolios

Bron: RailTech.com