België en Luxemburg vragen EU-financiering voor beter grensoverschrijdend spoorvervoer
De Belgische minister van Mobiliteit George Gilkinet en zijn Luxemburgse collega Yuriko Backes ontmoetten elkaar deze week in Brussel voor de eerste officiële bilaterale ontmoeting om gezamenlijke spoorwegprojecten te evalueren en hun gezamenlijke ambities op het vlak van spoorvervoer te herhalen.
Deze ontmoeting volgt op de ondertekening van een intentieverklaring om de samenwerking tussen de twee landen op het vlak van spoorwegen te versterken door Gilkinet en toenmalig Luxemburgs minister van Mobiliteit François Bausch op 3 oktober 2023. Yuriko Backes volgt Bausch sinds november 2023 op als minister van Mobiliteit en Openbaar Vervoer in de nieuw gevormde regering. Door hun samenwerking op het vlak van spoorvervoer te versterken, willen de twee landen hun grensoverschrijdende verbindingen verbeteren en een groeiend aantal reizigers naar de trein lokken, in het bijzonder de ongeveer 45.000 dagelijkse pendelaars tussen België en het Groothertogdom Luxemburg.
Met deze brief hebben beide partijen ambitieuze doelen gesteld voor 2040, waaronder een verdubbeling van het percentage forenzen dat kiest voor treinreizen tussen beide landen en een verdubbeling van het goederenvervoer per spoor tussen België en Luxemburg. Daarnaast willen ze het reizen per trein aantrekkelijker maken door de reistijden tussen de hoofdsteden te verkorten, met als doel een 2-uur verbinding tussen Brussel en Luxemburg-stad in 2030. Deze eerdere gezamenlijke toezegging wordt ook gesteund door de Belgische nationale spoorwegmaatschappij NMBS en de Luxemburgse exploitant Société Nationale des Chemins de Fer Luxembourgeois (CFL).
EU-financiering
De focus van hun gesprekken lag op het lopende moderniseringsinitiatief voor de spoorwegas Brussel-Luxemburg binnen het trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-T) en de strategische corridor Noordzee-Middellandse Zee. Tijdens deze diplomatieke ontmoeting namen de ministers een belangrijke stap door gezamenlijk een steunbrief te ondertekenen, waarin ze een beroep deden op financiële steun van de Europese Commissie in het kader van het Connecting Europe Facility-programma. Dit financieringsmechanisme van de EU is gericht op investeringen in Europese transport-, energie- en digitale infrastructuur om lacunes en knelpunten aan te pakken.
De ministers hebben de aanzet gegeven tot de ontwikkeling van een nieuwe hogesnelheidsverbinding tussen Brussel en Luxemburg door vaart te zetten achter de modernisering van as 3. Yuriko Backes onderstreepte het belang van een betere spoorwegverbinding via de lijn Brussel-Luxemburg en noemde dit een topprioriteit. De geplande modernisering zal naar verwachting de reistijden voor passagiers stroomlijnen en het modale aandeel van het spoor vergroten. De frequenties op de bestaande IC-verbinding zijn verdubbeld en de onlangs geïntroduceerde M7-rijtuigen zijn nu in gebruik. Een van de komende ontwikkelingen is de aanleg van een rechtstreekse verbinding tussen Luxemburg en Libramont. Het is de bedoeling dat deze verbinding in de toekomst twee keer per uur zal rijden, zodat forenzen niet meer hoeven over te stappen.
Dit initiatief sluit aan bij de gedeelde visie om een interoperabel en efficiënt spoornetwerk op te zetten, dat wordt erkend als een cruciale component van multimodale mobiliteit en een cruciale bijdrage levert aan het terugdringen van koolstofemissies. De Luxemburgse minister zei volledig te vertrouwen op de steun van de Europese Commissie om dit belangrijke grensoverschrijdende spoorwegproject vooruit te helpen.
Verder lezen:
- België en Luxemburg willen grensoverschrijdend treinverkeer verdubbelen tegen 2040
- Infrabel mag tot 1 miljard euro lenen
- Wat is er veranderd in het Europese spoor: de hoogtepunten uit het jongste EU-verslag