Zweeds openbaar vervoer stuurt de Kerstman een verlanglijstje van 40 punten

Swedish flag on Christmas ornament

De Zweedse vereniging voor openbaar vervoer (Svensk Kollektivtrafik) heeft een rapport opgesteld met een samenvatting van de kennis over de toename van de klimaatemissies en hoe openbaar vervoer en een grotere transportefficiëntie de emissies kunnen verminderen en voordelen voor de samenleving kunnen creëren. Uit dit onderzoek hebben ze een 40-punten programma afgeleid met concrete politieke voorstellen om van Zweden een transportefficiënte samenleving te maken.

Om de klimaatemissies van binnenlands vervoer tegen 2030 met 70% te verminderen, zijn “strategische beleidsbeslissingen nodig die gericht zijn op het verbeteren van de transportefficiëntie”, aldus de Zweedse openbaarvervoersvereniging. Het openbaar vervoer is cruciaal in dit streven, benadrukken ze. In de komende drie jaar zal de klimaatuitstoot naar verwachting met 20 miljoen ton toenemen als gevolg van verminderde reductieverplichtingen, de afschaffing van milieustimulansen voor milieuvriendelijke voertuigen, lagere brandstofheffingen, hogere autovergoedingen en de afschaffing van hervormingen van de reiskostenvergoedingen, aldus het rapport.

Meer efficiëntie ‘cruciaal

Het rapport legt de nadruk op drie onontbeerlijke fronten voor het bereiken van de emissiereductiedoelstelling: het bevorderen van een transportefficiënte samenleving, het invoeren van duurzame hernieuwbare brandstoffen, waaronder elektrificatie, en het inzetten van energie-efficiënte voertuigen en schepen. Alleen vertrouwen op meer elektrificatie is ‘onvoldoende’ en het gebruik van hernieuwbare brandstoffen zal naar verwachting afnemen. Een efficiënter transportsysteem in Zweden, vooral in het personenvervoer, is ‘cruciaal’.

Openbaar vervoer wordt genoemd als een belangrijk onderdeel. Mensen die kiezen voor bussen, treinen, trams of metro’s dragen aanzienlijk bij aan de emissiereductie, aangezien meer dan 90 procent van het openbaar vervoer gebruik maakt van hernieuwbare brandstoffen en elektriciteit, in tegenstelling tot de tiende die in het autoverkeer gebruikelijk is. Zelfs met volledige elektrificatie van het wegverkeer blijft de rol van het openbaar vervoer in emissiereductie van vitaal belang door het verminderen van het verkeersvolume, het aantal voertuigen, het elektriciteitsverbruik en de behoefte aan nieuwe infrastructuur naarmate meer mensen kiezen voor gedeeld vervoer, aldus het rapport.

Flexity tram in Gothenburg
Flexity tram in Göteborg

Voorstellen aan regering en parlement

De Zweedse openbaarvervoersvereniging stelt voor om transportefficiëntie als fundamenteel beleidsdoel in te voeren en een transportefficiënte samenleving als leidend principe vast te stellen. Dit houdt in dat er een nationale overheidsdoelstelling voor openbaar vervoer moet worden vastgesteld en dat er een alomvattend nationaal openbaar vervoersbeleid moet worden geformuleerd, zo adviseert de vereniging de Zweedse regering en het Zweedse parlement.

Om de spoorwegdiensten te verbeteren, omvatten de aanbevelingen overheidsfinanciering voor ERTMS boordapparatuur, een herbeoordeling om de punctualiteit van treinen te verbeteren en prioriteit geven aan het onderhoud van belangrijke routes voor forensen- en regionale treindiensten. Er wordt ook voorgesteld om de planning en coördinatie van spooronderhoud te verbeteren, spoorwegcapaciteit toe te wijzen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de werkgelegenheid te stimuleren, en nieuwe sporen te introduceren voor regionale en forensische treindiensten. Verbeteringen van de infrastructuur worden benadrukt, zoals langere perrons, verzamel- en passeersporen om langere treinen mogelijk te maken. In het voorstel wordt ook gepleit voor een hervorming van de sociaaleconomische berekeningen en verkeersprognoses, samen met medefinanciering door de staat van remises, rollend materieel en provinciale plannen. Voor een effectiever bestuur wordt doelgericht beheer in plaats van prognosebeheer voorgesteld.

Daarnaast bevelen ze een verschuiving in belastingprikkels aan door de reisaftrek te vervangen door een modaliteitsneutrale belastingvermindering voor woon-werkverkeer en het afschaffen van preferentiële belastingvoordelen op maandelijkse en jaarlijkse OV-kaarten. In het voorstel wordt ook benadrukt dat de preferentiële belasting op gratis parkeren op het werk beter moet worden nageleefd en dat tegelijkertijd de btw op het openbaar vervoer moet worden verlaagd. Verdere maatregelen omvatten cofinanciering door de staat van fase 1- en fase 2-maatregelen, steun voor lokaal en regionaal openbaar vervoer in woonwijken in aanbouw, belastingvrijstellingen op lange termijn voor milieuvriendelijke brandstoffen, en uitbreiding en vereenvoudiging van stadsmilieuovereenkomsten. Daarnaast wordt er een oproep gedaan om de financiering van het openbaar vervoer aan te vullen, klimaat- en verkeersgestuurde parkeertarieven in te voeren, meer opleidingsplaatsen voor openbaarvervoeropleidingen te creëren en de coördinatie tussen vervoersdiensten, schoolvervoer en medische reizen te verbeteren.

Swedish train (Photo: Shutterstock)
Zweedse trein (Foto: Shutterstock)

Suggesties voor gemeenten

In de suggesties op maat voor lokale overheden in Zweden ligt de nadruk op het optimaliseren van openbaar vervoer en stedenbouwkundige strategieën. Een belangrijke aanbeveling stimuleert het geven van voorrang aan busverkeer door het invoeren van signaalprioritering en het aanleggen van speciale rijstroken voor openbaar vervoer. Deze maatregelen zijn bedoeld om het busverkeer te stroomlijnen, de betrouwbaarheid te verbeteren en uiteindelijk bij te dragen aan een efficiënter en duurzamer openbaar vervoersysteem.

Een ander aspect van de voorstellen draait om het veranderen van de tijdsdynamiek van het gemeenschapsleven. Voorstanders stellen voor om de begin- en eindtijden van kleuterscholen, scholen en grotere werkplekken te spreiden om opstoppingen tijdens piekuren te verminderen. Deze weloverwogen planningsaanpak is bedoeld om de pendelactiviteiten gelijkmatiger te verdelen, verkeersknelpunten te verminderen en een vlottere doorstroming van het vervoer binnen de gemeente te bevorderen.

De derde reeks aanbevelingen is gericht op het bevorderen van een meer transportefficiënte stedelijke omgeving. Dit omvat maatregelen zoals het verlagen van de snelheidslimieten op lokale wegen, het verbeteren van knooppunten voor een betere verkeersdoorstroming en het strategisch verwijderen van straatparkeren langs busroutes. Daarnaast onderstreept het voorstel het belang van effectieve stadsplanning die de behoefte aan buitensporige parkeerplaatsen minimaliseert, alternatieve vervoerswijzen bevordert en bijdraagt aan een duurzamer en leefbaarder stadslandschap. De allesomvattende aanpak suggereert een symbiotische relatie tussen geoptimaliseerde transportsystemen, doordachte planning en stadsplanning.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com