Duitse rechtbank veroordeelt DB in rechtszaak over treinkaartjes aangespannen door Flix
In een belangrijke juridische ontwikkeling heeft de regionale rechtbank van Hamburg een uitspraak gedaan waarin de dominante positie van de interne online verkopers van treinkaartjes van Deutsche Bahn (DB) wordt erkend. De uitspraak, gedaan op 1 december, komt voort uit een rechtszaak aangespannen door de onafhankelijke exploitant FlixTrain. FlixTrain vocht met succes bepaalde filteropties aan die werden gebruikt door DB’s verkopers van onlinetickets, wat leidde tot misleidende zoekresultaten.
De zaak betrof een ontwerp van het zoeken naar verbindingen dat in 2018 werd gebruikt met de vooraf ingestelde filteroptie “Geef de voorkeur aan een snelle verbinding”, meldt de Duitse media-outlet WirtschaftsWoche. Het vonnis van de rechtbank bevestigt de rechtszaak volledig en verbiedt de interne verkopers van online treinkaartjes van DB om specifieke filteropties te gebruiken. De uitspraak stelt dat deze verkopers een dominante marktpositie hebben in Duitsland. Door het opzettelijk onderdrukken van concurrerende langeafstandsreizigers heeft DB volgens de rechtbank een directe en blijvende negatieve impact gehad op de concurrentie. Dit wordt voornamelijk toegeschreven aan het feit dat voor het boeken van een treinkaartje zichtbare aanbiedingen moeten worden gezocht en vergeleken.
Het vonnis onderstreept de hardnekkige dominante marktpositie van DB en herhaalt bevindingen die eerder in 2016 door het Bundeskartellamt werden vastgesteld. Er wordt benadrukt hoe de afschaffing van langeafstandsdiensten door een concurrent van DB’s eigen langeafstandsexploitant de concurrentie rechtstreeks beĆÆnvloedt, aangezien consumenten bij het boeken van treinkaartjes vertrouwen op het zoeken en vergelijken van zichtbare aanbiedingen. Voorts wordt in het arrest benadrukt hoe het publiek de reisinformatiemedia van DB opvat als omvattende het volledige langeafstandsvervoersaanbod per spoor, met inbegrip van de diensten van concurrerende langeafstandsexploitanten. In tegenstelling tot de argumenten van DB benadrukt de rechtbank dat consumenten uitgebreide informatie verwachten in plaats van te worden beperkt tot de diensten van DB’s eigen langeafstandstreinexploitant.
Hoewel het ontwerp van bahn.de en DB Navigator waartegen in de juridische procedure bezwaar werd gemaakt, sinds het voorjaar van 2019 niet meer wordt gebruikt, is Deutsche Bahn verplicht om schadevergoeding te betalen. Om dit te kwantificeren moet het informatie verstrekken over boekingsaanvragen in de betreffende periode, aldus WirtschaftsWoche. Het vonnis is niet definitief, want DB kan in beroep gaan tegen het vonnis, wat zou moeten worden toegestaan door de Hanze Hogere Regionale Rechtbank. “We bestuderen nu het vonnis en de redenen voor het vonnis en zullen dan beslissen of we in beroep gaan,” zei een woordvoerder van DB tegen de Duitse krant.
ALLRAIL en Mofair reageren
Europese organisaties die onafhankelijke exploitanten vertegenwoordigen, reageerden op de beslissing van de rechtbank. Nick Brooks, secretaris-generaal van de Alliance of Passenger Rail New Entrants (ALLRAIL), zegt: “Deze uitspraak van de rechtbank bevestigt dat, tenzij de marktdominante online verkoopkanalen van de gevestigde staatsspoorwegmaatschappijen gereguleerd worden om alle exploitanten te verkopen, er nooit een liberalisering van de passagiersvervoersmarkt zal komen in Duitsland of Europa.”
Matthias Stoffregen, Managing Director van de Duitse Onafhankelijke Reizigersspoorweg Associatie Mofair: “Zowel de Multimodale Digitale Mobiliteitsdiensten op EU-niveau als de creatie van de Mobiliteitsdatawet op Duits niveau moeten nu vooruit worden gestuwd. Dit kan niet alleen worden overgelaten aan de rechtbanken en het Bundeskartellamt. Het is nu overduidelijk dat er behoefte is aan regelgeving.”
In de verklaring wordt gepleit voor een beleid waarbij de passagier centraal staat en wordt geconcludeerd: “Alle treinkaartjes moeten geboekt kunnen worden bij alle verkopers van treinkaartjes.” De verklaring stelt dat een dergelijk beleid gunstig is voor onafhankelijke verkopers van treinkaartjes, op voorwaarde dat de commerciĆ«le voorwaarden eerlijk en niet-discriminerend zijn, zoals in het Verenigd Koninkrijk en Finland is gebleken.
Verder lezen:
- Hoe staat het met de concurrentie op het spoor in Duitsland?
- FlixTrain verhoogt Duitsland aanbod in nieuwe dienstregeling 2024 met 25%
- 49-euro Deutschlandticket een doorn in het oog van Flix