Massavervoerexpert doet 14 aanbevelingen om het Parijse ‘RER B’ te verbeteren
Met 983.000 dagelijkse gebruikers is de RER B, die Parijs verbindt met de voorsteden en de luchthaven Charles de Gaulle, de op één na drukste RER-pendellijn in de regio Parijs. Desondanks is de forenzenlijn door Valérie Pécresse, voorzitter van Île-de-France Mobilités en de regio Île-de-France, omschreven als “de ‘zieke’ lijn in het netwerk van Île-de-France”. Een expert op het gebied van openbaar vervoer heeft 14 aanbevelingen gedaan om de dalende punctualiteit van de lijn op te lossen.
Een audit van de RER B lijn door Yves Ramette, een massavervoerexpert en voormalig directeur-generaal van RATP en SNCF Réseau Île-de-France, in opdracht van Valérie Pécresse in maart 2023 werd eerder deze maand officieel gepresenteerd, samen met een 14-punten actieplan. Het doel van dit plan is om de robuustheid van de lijn en de reisomstandigheden voor gebruikers aanzienlijk te verbeteren, in de eerste plaats door een beter collectief begrip van de belangrijkste uitdagingen van de lijn en de redenen achter de daling van de punctualiteit sinds 2015.
De langetermijndoelstelling voor punctualiteit is een gemiddelde verbetering van de punctualiteit met 1 procent per jaar en 95 procent in 2031. Dit rapport ligt in het verlengde van de investering van bijna 3,5 miljard euro die enkele jaren geleden al van start ging met de bestelling van 146 MI20-treinen en het signalerings- en verkeersleidingssysteem “NExTEO”, een financieringsovereenkomst die vorig jaar werd ondertekend, op 12 oktober 2022. Bij deze collectieve onderneming zijn alle belanghebbenden van de lijn betrokken, waaronder Île-de-France Mobilités, RATP, SNCF Transilien Voyageurs en SNCF Réseau.
5 belangrijke uitdagingen
Volgens Île-de-France Mobilités “is de diagnose duidelijk: het RER B heeft vaak te kampen met talrijke bedrijfsstoringen en beschikt over rollend materieel en infrastructuur die steeds ouder worden en niet meer zijn aangepast aan de groei van het aantal reizigers en de verwachtingen van de gebruikers. Daarbij komt nog het grote aantal actoren, wat de interfaces en het delen van informatie complexer maakt, en de hoeveelheid werk die ook een impact heeft op de goede werking van de lijn.”
Het actieplan, dat zal worden aangestuurd door de vervoersautoriteit van Île-de-France, is opgebouwd rond 5 grote uitdagingen, gedefinieerd als “de beschikbaarheid van het rollend materieel herstellen in overeenstemming met de behoeften, het verkeersbeheer aanpassen aan het massavervoer, de coördinatie van de werkzaamheden versterken, de positieve dynamiek in het bestuur van het GEN B versterken en gemeenschappelijke instrumenten en informatiesystemen ontwikkelen.”
Er is een uitgebreid 14-puntenplan gepresenteerd om de exploitatie van de RER B-lijn te vernieuwen en de reiservaring voor pendelaars te verbeteren. Dit plan bevat doelstellingen voor de exploitanten op korte en middellange termijn, waarvan sommige al eind 2023 kunnen worden geïmplementeerd, om de impact van grote verstoringen zoveel mogelijk te beperken en de reisomstandigheden te verbeteren.
14 punten
Deze aanbevelingen omvatten een breed spectrum aan verbeteringen, variërend van het aanpassen van de renovatie van MI84-treinen om de beschikbaarheid van de vloot te verhogen en het verhogen van de efficiëntie van de onderhoudssite in Mitry. Daarnaast vraagt het plan om de vaststelling van contractuele prestatiedoelstellingen tussen SNCF Réseau en IDFM, een reorganisatie van de verantwoordelijkheden om de RATP en SNCF meer gezamenlijk verantwoordelijk te maken voor de hele lijn, en de implementatie van een gedeelde planningtool tussen SNCF en RATP. Deze tool, die zowel voor Massy als Mitry kan worden gebruikt, zal de planning van technische interventies op rollend materieel onder onderhoudscontrole en de ontwikkeling van een systeem voor het lokaliseren van treinstellen in het noordelijke deel van de lijn vergemakkelijken.
Het plan benadrukt ook het belang van het garanderen van direct gebruik van het spoor bij de introductie van CDG Express, het geven van prioriteit aan GEN B bij verstoringen en het bundelen van werkzaamheden tussen infrastructuurbeheerders SNCF Réseau en RATP. Daarnaast richt het plan zich op het verbeteren van de coördinatie in de werkplaats Mitry, het versterken van de reactiemiddelen van SNCF Réseau voor een snellere oplossing van infrastructuurincidenten, en het vergemakkelijken van wijzigingen in de regelgeving binnen de perimeter van SNCF om deze aan te passen aan de unieke kenmerken van RER B. Om de algehele verkeersafwikkeling te verbeteren, beveelt het plan de implementatie aan van hulpmiddelen op belangrijke punten op de lijn en regelmatige evaluaties van de effectiviteit van systemen die zijn ontworpen om externe incidenten tot een minimum te beperken, zoals stroomregelaars op perrons, het aanpakken van passagiersongemakken en het inzetten van hondenteams. Tot slot onderstreept het plan de noodzaak om informatiesystemen en -praktijken te harmoniseren om incidenten en de gevolgen ervan te registreren en periodiek kritische analyses van deze gegevens uit te voeren om te rapporteren over langetermijntrends in de prestaties van de lijn.
Het laatste punt is “Formeel implementeren van het Single Command Centre (CCU) voor GEN B en D.” Voor deze laatste actie benadrukt Valérie Pécresse dat Île-de-France Mobilités een groot voorstander is van dit ene centrum en dat ze de operatoren begin dit jaar heeft benaderd. Bij de indiening van het verslag bevestigde ze dat de operatoren de technische oplossing hadden gevonden voor de oprichting van deze centrale voor het GEN B en D. Ze bevestigde dat er in het CPER en door Île-de-France Mobilités middelen zijn uitgetrokken en dat deze centrale in 2030 operationeel zal zijn. Haar actie zal doorslaggevend zijn bij het voorkomen van cascade-incidenten en het verkorten van de duur van incidenten.
Verder lezen:
- Keolis en SNCF Voyageurs gaan nieuwe Parijse lijnen exploiteren
- Het einde van de iconische Parijse papieren t+ kaartjes is in zicht
- Start van de testrit voor tram T12 in de Parijse regio