De Lijn behaalt certificaat ‘baanbrekende werkgever’
De Lijn heeft deze week het certificaat van ‘baanbrekende werkgever’ ontvangen. Het openbaar vervoersbedrijf en 55 andere organisaties kregen het certificaat omdat ze zich inzetten voor de werkplek van de toekomst. Hierin spelen hybride werken en slimme mobiliteit een belangrijke rol.
“Duurzame mobiliteit is bij De Lijn niet alleen een zaak van de reizigers, maar ook van onze eigen medewerkers. We zijn dan ook trots op het certificaat van baanbrekende werkgever”, zegt De Lijn-HR directeur Filip Claes.
De Lijn ontving het certificaat na een intensief leertraject dat door 55 andere organisaties ook met een goed gevolg werd afgerond. Onder hen bijvoorbeeld boerenorganisatie Boerenbond, verzekeraar TVM, farmaceutisch bedrijf Pfizer en ook het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid.
Telewerk en groende mobiliteit
Een voorbeeld van het ‘nieuwe’ personeelsbeleid is de evolutie naar telewerk. Zo kunnen werknemers van De Lijn als het werk het toelaat, in de toekomst twee dagen per week thuiswerken. “Dat zorgt voor een mooie balans tussen werk en privé”, merkt Sophie van Riel op, jurist HR bij De Lijn. “Meer vrijheid en minder verplaatsingen verhogen de werknemerstevredenheid. En die dragen we bij De Lijn hoog in het vaandel.”
Een ander onderdeel element van de Baanbrekende Werkgever is de aandacht voor groene mobiliteit binnen de organisatie. “Bij De Lijn verplaatsen we ons bewust alleen als het nodig is”, vervolgt Sophie van Riel. “En als we ons verplaatsen, kiezen we bij voorkeur voor duurzame mobiliteitsoplossingen. Aan ons hoofdkantoor in Mechelen staan deelfietsen ter beschikking. Alle medewerkers en hun gezinsleden krijgen een MOBIB-kaart voor verplaatsingen met De Lijn, TEC en MIVB. Als het niet anders kan, kunnen we voor werkverplaatsingen een van onze poolwagens gebruiken.”
De lijn als grondlegger van het charter Baanbrekende Werkgever
De Lijn stond in 2020 samen met Jobat en Antwerp Management School ook aan de wieg van het charter Baanbrekende Werkgever dat organisaties een kader en extra stimulans moet geven om het hybride werken en de nieuwe mobiliteit te verankeren in beleid waarbij de medewerker centraal staat. De initiatiefnemers willen met dit charter een dialoog starten over hoe werk en mobiliteit georganiseerd moet worden.
De drie pijlers waarop de Baanbrekende Werkgever inzet:
- Minder onderweg: De beste manier om files en alle bijhorende stress en inefficiënties te minimaliseren? Vermijd de verplaatsing. De Baanbrekende Werkgever zet daarom de medewerker centraal in zijn mobiliteitsbeleid, en niet de werkplek.
- Mensgericht hybride werken: De Baanbrekende Werkgever streeft naar een mensgericht beleid. Daarin pakt hij de uitdagingen van het hybride werken aan.
- Slimmer en groener onderweg: De Baanbrekende Werkgever stimuleert actief milieuvriendelijke vervoersmodi zoals de (e-)fiets, de step, het openbaar vervoer of een combinatie van deze. Als hij toch voor de wagen kiest, moedigt hij de keuze voor de meest milieuvriendelijke wagens aan: hybride, elektrische en deelwagens.
174 bedrijven hebben het charter inmiddels ondertekend.