Siemens Mobility en Cattron presenteren op afstand bestuurbare tram in remise
Siemens Mobility en Cattron presenteerden op InnoTrans 2022 de volgende ontwikkelingsfase van het door de overheid gefinancierde onderzoeksproject “Autonomous Tram in Depot”.
Het project Autonome Tram in Depot betreft de bediening van de trein op afstand (RTO).
Cruciale stap
Een cruciale stap van de RTO in het project werd vorige week week met succes gepresenteerd aan de projectorganisator, TÜV Rheinland, op het depot van het openbaarvervoerbedrijf ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH, Potsdam.
Op InnoTrans 2018 presenteerden Siemens Mobility en Verkehrsbetrieb Potsdam voor het eerst een prototype voor gebruik op een deel van het tramnetwerk van Potsdam.
Consortium bestaande uit vijf partners
Het doel van het project Autonome Tram in Remise dat hieruit voortvloeit, is het ontwikkelen van een digitaal remise op basis van een autonome tram. Daartoe is een consortium bestaande uit Siemens Mobility, ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH, het Karlsruhe Institute of Technology, het Institute for Climate Protection, Energy and Mobility en Codewerk GmbH in oktober 2019 samen begonnen met de implementatie van een volledig geautomatiseerd tramremise.
Vanaf het begin was het ontwikkelingswerk gericht op het voldoen aan de wettelijke en zakelijke voorwaarden die vereist zijn voor de goedkeuring en exploitatie van een autonome tram. Het driejarige project werd gefinancierd door het Duitse Ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur in het kader van een programma genaamd Modernity Fund (mFUND).
Een belangrijk programma
RTO fungeert als een eerste stap in depotautomatisering en maakt het mogelijk arbeids- en tijdintensieve processen in een depot op afstand te beheren door een controlecentrum.
Deze processen hebben betrekking op het gereedmaken van de voertuigen voor de lijndienst, het overstappen in het servicecentrum of het depot en de doorgang in de wasunit van de trams. Het principe is gebaseerd op een systeem dat gebruik maakt van een SIL-gecertificeerde radioverbinding tussen de buitenwereld en het voertuig.
Het EC/LO Pro technologieplatform
Het EC/LO Pro technologieplatform wordt gebruikt om het werk uit te voeren. Het is een systeem dat primair is ontwikkeld voor het uitvoeren van rangeerwerkzaamheden voor goederentreinen volgens EN 50239 / TSI LOC&PAS.
Het unieke aan dit platform is de combinatie van een assistentieprogramma dat zorgt voor de nodige visualisatie van de omgeving en mogelijke obstakels en een afstandsbedieningssysteem dat datatransmissies met de vereiste snelheid en over lange afstanden mogelijk maakt met inachtneming van de veiligheidsregels.
Waardevolle synergieën
“We zijn van plan om tijdens het project waardevolle synergieën met onze partners te benutten, als onderdeel van ons werk om de arbeids- en tijdrovende tramwisselprocessen te digitaliseren en te automatiseren”, zegt Daniel Hoepffner, projectmanager voor depotautomatisering en autonome trams bij Siemens Mobility.
“Deze stap zal onze klanten helpen om waarde op lange termijn te creëren gedurende de hele levenscyclus van een tram en de beschikbaarheid ervan te garanderen”, legt hij uit.
Meer dan 50 jaar ervaring
Karsten Nitsch, Managing Director van Cattron GmbH, voegde toe: “De Cattron-componenten die worden gebruikt in het Potsdam Autonomous Tram-project zijn gebaseerd op de ervaring die is opgedaan gedurende meer dan vijf decennia van het werken met op afstand bestuurbare systemen. Het basisconcept is ontleend aan praktijken die traditioneel worden gebruikt bij het wisselen van locomotieven. We hebben goed samengewerkt met Siemens Mobility en hebben beproefde methoden gecombineerd met radicaal nieuwe ideeën om verbeterde oplossingen te creëren die kunnen helpen bij het oplossen van de complexe uitdagingen waarmee we in onze markt worden geconfronteerd. »