DB ziet treinen als alternatief voor pijpleidingen voor transport waterstof
Na steenkool, dat de komende winter absolute prioriteit krijgt op het Duitse spoorwegnet, zal ook waterstof een belangrijke rol kunnen spelen in het goederenvervoer via het spoor. Onder meer nu de havens van Antwerpen-Brugge en die van Duisport een overeenkomst hebben gesloten voor een ‘rollende pijpleiding’ voor het transport van waterstof.
DB Cargo ontwikkelde een strategie voor waterstoftransport tussen de havens en het Duitse achterland, in een poging de niet-bestaande pijpleidinginfrastructuur voor waterstof in het land te vervangen.
Een praktische oplossing
De oplossing voorgesteld door DB Cargo is voorlopig niet erg gedetailleerd maar wel praktisch. Bovendien moet dringend de hand aan de ploeg worden geslagen, aangezien waterstof de komende maanden waarschijnlijk erg belangrijk zal worden in wat de Duitse federale regering een “energiemix” noemt die zal proberen de stilgevallen energieleveringen uit Rusland te vervangen. Nu er al deals zijn gesloten om vloeibare waterstof naar Duitse havens te vervoeren door verschillende leveranciers, is de resterende vraag hoe deze energiebron de energieproductie-installaties zal bereiken.
Prioriteit voor DB Cargo
Praktisch gezien ontbreekt het Duitsland niet aan waterstofleveranciers, maar wel aan de infrastructuur om de groene brandstof naar zijn achterland en de industriële partners te verplaatsen. “We hebben hiervoor een oplossing ontwikkeld die de waterstof gemakkelijk en efficiënt van de havens naar de consumenten in het achterland brengt, op de eerste plaats naar onze industriële klanten”, zegt Dr. Sigrid Nikutta, hoofd van DB Cargo AG.
“Het vervoer van waterstof per trein is een van de belangrijkste prioriteiten voor DB Cargo in de toekomst. Het concept is een efficiënt alternatief voor pijpleidingen voor waterstof, om de simpele reden dat die nog niet bestaan”, aldus het Duitse bedrijf.
Groene brandstof heeft groene logistiek nodig
Het implementeren van de visie in de praktijk hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. “Groene waterstof heeft groene logistiek nodig – en die kunnen we vandaag al aanbieden”, benadrukt Nikutta. DB zal in samenwerking met de leveranciers een waterstofspoornetplan lanceren.
Waterstof zal in vloeibare vorm in Duitse havens aankomen, geladen in typische tankwagens die worden gebruikt om chemicaliën te vervoeren. Hierdoor zal de overslag van zeeschepen op treinen niet complex zijn.
DB Cargo beweert dat het gemakkelijkste deel van zijn plan de netwerkcapaciteit en -apparatuur zal zijn. Wat dat laatste betreft, heeft DB al de ervaring en de middelen om waterstof te vervoeren, aangezien het al betrokken is bij soortgelijke projecten. Tegelijkertijd neemt het deel aan de ontwikkeling van nieuwe waterstofcontainers die een game-changer kunnen zijn in de toeleveringsketen van de brandstof. Of de netwerkcapaciteit zal volstaan? Dit is een brandende vraag die het bedrijf in de praktijk nog zal moeten beantwoorden. Hoe zullen treinen waterstofpijpleidingen efficiënt vervangen, gezien de prioriteiten voor kolentransport in Duitsland? Bovendien wordt het Duitse spoornetwerk met meerdere beperkingen geconfronteerd?
Spoor Infra Forum 2022
De ontwikkelingen in duurzaam materieel en de daarbij behorende infrastructuur zoals opladen en tanken, staan centraal op het Rail Infra Forum op 12 en 13 oktober in Berlijn. Van alternatieve brandstoffen en accu’s in reizigerstreinen tot machines op het spoor, en van accu’s opladen onder bovenleiding tot waterstof tanken. Het programma en de sprekers zijn te vinden op de website van het evenement.