Energieverbruik NMBS is sinds 2005 al met 20 procent gedaald
NMBS heeft niet gewacht op deze crisis om energiezuiniger te worden. Sinds 2005 is het energieverbruik (gas, stookolie en elektriciteit) van de gebouwen en vaste installaties van NMBS al met meer dan 20 procent gedaald.
Ook voor de aandrijving van de treinen is het elektriciteitsverbruik de afgelopen jaren met meer dan tien procent gedaald. De komende jaren wil NMBS deze inspanningen onverminderd verderzetten:
Zo maakt sinds 2019 het energiezuinig rijden met de trein deel uit van de opleiding en het werk van de treinbestuurders. De treinbestuurder krijgt daarvoor op zijn of haar tablet tijdens de rit van de trein te zien hoe en wanneer de trein het best kan worden versneld of worden afgeremd om zo energiezuinig mogelijk te rijden.
De nieuwe M7-dubbeldekstreinen
Dankzij de komst van de nieuwe M7-dubbeldekstreinen wordt het treinpark op zich energiezuiniger. Zo zijn de nieuwere treintypes uitgerust met LED-verlichting en laat de technologie van deze treinen het toe om tijdens de rit energie terug te winnen.
Bovenstaande zal er ook voor zorgen dat de CO2-uitstoot van de treinen binnen vijf jaar met 15 procent en binnen tien jaar met 25 procent is gedaald ten opzichte van 2019.
Tegen 2032 zal NMBS in alle stations, kantoren en werkplaatsen LED-verlichting hebben geïnstalleerd. Defecte verlichting wordt sinds een aantal jaren steevast vervangen door LED-verlichting.
Verschillende verwarmingsketels worden vervangen door meer efficiënte verwarmingssystemen. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van de nieuwste verwarmingstechnieken.
Groene stroom
NMBS produceert ook zelf groene stroom. Nu al zijn meer dan 20.000 zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van een aantal stations en werkplaatsen, wat oversteenstemt met een jaarlijkse productie van 6 GWh. Op korte termijn wordt dit verder uitgebreid tot 10 GWh per jaar.
In de loop van 2025 plant NMBS aan de kant van de Fonsnylaan de herinrichting van de toegangen tot het Zuidstation en de ingebruikname van het vernieuwde postsorteercentrum aan het station Brussel-Zuid. Alle medewerkers die nu nog werken in zeven verschillende locaties rond het station verhuizen daardoor naar één site, waarvoor de ingenomen oppervlakte halveert van 140.000 m² naar 71.000 m². Het vernieuwde gebouw zal bovendien beschikken over de nieuwste energietechnieken.
Meerkost van honderden miljoenen euro’s
NMBS vindt de bijkomende soberheidsmaatregelen in de huidige context evident. Maar ondanks deze maatregelen en de maatregelen die NMBS de afgelopen jaren reeds heeft genomen, is het evenwel onmogelijk om daarmee de volledige meerkosten voor energie op te vangen.
Toch niet als NMBS het treinaanbod, het comfort en de aantrekkelijkheid van de trein wil verzekeren. Voor 2022 wordt uitgegaan van een energiefactuur die ten opzichte van 2020 quasi zal verdubbelen. Voor 2023 gaat het ten opzichte van 2020 zelfs bijna om een verviervoudiging.
NMBS is in overleg met de overheid om compensaties te krijgen voor onder meer de stijgende energiekosten verbonden aan het behoud van het aanbod.