Drielandentrein aan tussen Maastricht, Aken en Luik aangekondigd
Vanaf december dit jaar zal de Drielandentrein in Maastricht doorrijden naar zowel het Belgische Luik als ook de Duitse stad Aken. Die toezegging doet Mobiliteitsminister Georges Gilkinet. De minister heeft daarover afspraken gemaakt met de Nederlandse staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen.
De betrokken vervoerders voor de Drielandentrein zijn NMBS, NS en Arriva. Gilkinet noemt het project een “doorbraak”. “Met deze Drielandentrein kan je nog vlotter over de grenzen reizen. Dit project is een voorbeeld voor de Europese spoorintegratie. Het feit dat de verschillende operatoren en beleidsniveaus hiervoor zo goed samenwerken is een echte doorbraak.”
“Als je in een grensregio woont, is het belangrijk dat goed grensoverschrijdend openbaar vervoer ervoor zorgt dat je in de hele regio aan het werk kan of een opleiding kan volgen. Maar hoe logisch dit ook klinkt, in de praktijk is het een enorme klus om te realiseren. Treinen moeten worden aangepast, dienstregelingen moeten op elkaar aansluiten, vervoerders moeten samenwerken. Dankzij iedereens inzet en doorzettingsvermogen zorgen we ervoor dat deze trein kan gaan rijden”, vult Heijnen aan.
De laatste plooien die nog gladgestreken moeten worden, hebben te maken met de kaartverkoop en de tarieven. In zowel België als Nederland leeft de wens om meer in te zetten in grensoverschrijdende treinverbindingen.
Het is momenteel al mogelijk om met de trein vanuit Maastricht naar Luik en Keulen te reizen, alleen dat is wel met een overstap. Vanaf december kan de reis naar België en Duitsland elk uur worden afgelegd zonder overstap. Er wordt al jaren gesproken over de Drielandentrein. Tot dusver stuitte het plan op praktische maar ook technische obstakels.
Maastricht-Aken
Zo is het bijvoorbeeld al maanden raak op het traject tussen Maastricht en Aken omdat op dat traject het communicatiesysteem van de Flirt 3C-treinen van Arriva worden verstoord door problemen met de balise (baken) wanneer de trein het station van Aken binnenrijdt. Door een technische storing wordt daar steeds automatisch de treinbeïnvloeding (LZB) ingeschakeld.
Arriva liet onlangs nog tegenover de Nederlandse zusterpublicatie SpoorPro weten dat het probleem met de LZB snel zal worden opgelost door voortaan het Duitse station binnen te rijden op een ander perron. De verwachting is dat dat nog ruim voor december, wanneer de Drielandentrein moet gaan rijden, zal gebeuren.
Lees ook: