Zo speelt de spoorsector in op een dieselloze toekomst
Over precies een week organiseert zusterpublicatie RailTech in Rotterdam het Rail Infra Forum. Daar staat de transitie naar duurzame aandrijvingsvormen voor rollend materieel centraal, zoals batterij-elektrische aandrijving en waterstofbrandstofcellen. Hoe pak je dat aan en welke infrastructuur heb je daarvoor nodig? Sprekers uit binnen- en buitenland delen op woensdag 15 maart hun visie.
Het uitfaseren van diesel in de spoorsector is in volle gang, met name in Duitsland. Zo heeft Deutsche Bahn (DB) een zogeheten Diesel Exit-programma opgetuigd. Hoofd van het programma Sittipan Reinold legt uit wat er op de korte- en lange termijn gedaan kan worden om bestaande dieseltreinen schoner te maken voordat ze vervangen worden, bijvoorbeeld het gebruik van biobrandstof.
Naast treinen rijden ook de meeste spoormachines nog op diesel. Deze on-track machines (OTMs) zorgen voor flink wat uitstoot. Door deze voertuigen en apparaten over te schakelen naar elektrische aandrijving, is veel winst de behalen, waar Marleen van de Kerkhof (The Decarbonisation Company) en Bernhard Antony (Plasser & Theurer) op in zullen gaan.
Waterstoftreinen dienen zich inmiddels ook aan als serieus alternatief voor dieseltreinen, zeker in het reizigersvervoer. Overheden houden deze ontwikkeling scherp in de gaten en in Duitsland is op deelstaatniveau subsidie mogelijk. Hoe dat zit en welke projecten daarmee gerealiseerd zijn, vertelt Frederik Wewetzer van Now gmbh. Maar waterstoftreinen laat je niet zomaar rijden. Deze moeten wel passen in het bestaande kader van regelgeving, waarbij op dit moment bepaalde standaarden uit de automotive wereld worden overgenomen. Tolga Wichmann van TÜV SÜD Rail zal de verschillende haken en ogen onder de loep nemen met betrekking tot de certificering en veiligheid van waterstoftreinen.
Tanken en laden
Het middagprogramma trapt af met een blik op de benodigde infrastructuur voor batterij-elektrische treinen en waterstoftreinen. Denk daarbij niet alleen aan laadstations en tankinstallaties, maar ook aan de toevoer van voldoende waterstof en biobrandstof.
Daarna wordt dieper ingegaan op de laadmogelijkheden voor batterij-elektrische treinen. Daarvoor is specifieke infrastructuur nodig, want er komt bij het ‘zomaar’ opladen van treinen via de bovenleiding meer kijken dan je denkt. Zeker wanneer een trein stilstaat, waar Paul Tobback van TUC Rail op ingaat. Daarnaast vertelt Felix Dschung van de Zwitserse bovenleiding specialist Furrer + Frey, welke tevens een snellaadstation ontwikkelde, wat er nodig is om een soepele implementatie van de benodigde infrastructuur voor batterijladen voor elkaar te krijgen.
Na een paneldiscussie over alles rondom de infrastructuur, van waterstof bijtanken tot batterijen, gaat het tweede deel van het middagprogramma staat in het teken van best-practices. Zo zal Ron Jasker van ProRail de plannen voor de emissievrije bouwplaats toelichten, terwijl Dieter Knabl (TU Graz) en Georg Kratochwill (Dornier Group) zullen praten over de toepassing van duurzamere aandrijvingen voor zware bouwmachines rond het spoor. Die kunnen vanwege het vereiste prestatieniveau niet altijd zomaar worden geëlektrificeerd. Hetzelfde geldt voor brandstofcellen, die ook beperkingen kennen. Dat betekent echter niet dat er niks mogelijk is.
Geïnteresseerd in deze onderwerpen, meepraten tijdens onze paneldiscussies of de sprekers bevragen? Meld je dan snel nog aan voor de laatste (fysieke) beschikbare plekken voor het Rail Infra Forum. Het volledige programma vind je hier terug.