MIVB waarschuwt dat tram een grotere remafstand heeft dan een voertuig op wielen
De MIVB is een campagne gestart voor meer verkeersveiligheid in Brussel rond het openbaar vervoer.
Fietsers en steppers moeten daarbij met een aantal factoren rekening houden.
Tram en bus
Een tram van 40 meter lang heeft aan een snelheid van 40 km/u ongeveer 40 meter nodig om tot stilstand te komen, ofwel ruim een keer zijn lengte. Bovendien kan een tram niet afwijken van zijn traject om een hindernis te ontwijken. Daarom heeft de tram altijd voorrang.
De bus heeft te kampen met eigen moeilijkheden. Gezien de omvang van een bus, kan de chauffeur door de dode hoek fietsers of steppers die proberen in te halen niet altijd zien, vooral als deze niet zo goed zichtbaar zijn (fiets/step die zeer dichtbij het voertuig rijdt, geen fluokleding, enz.). Daarom is in het verkeersreglement voorzien dat andere weggebruikers moeten wachten zodra de bus zijn richtingaanwijzer opzet in de bebouwde kom. Dan mogen ze dus niet voorbijsteken.
Campagne via visuals
De moeilijkheden begrijpen die gepaard gaan met het besturen van een bus of een tram is essentieel om te waken over de eigen veiligheid als je de fiets of de step neemt. De sensibiliseringscampagne komt er onder de vorm van affiches op de bussen en trams én [SG2] beelden die verspreid worden via social media. De visuals trekken bewust de aandacht en tonen een step of een fiets die vastzit in een voertuig, met de slogan: “Beland niet in deze bus, geef hem voorrang”.
Zichtbaarheid is een belangrijke factor
“Onze bestuurders worden gewezen op de snelheid waarmee steppers en fietsers naderen, die veel hoger ligt dan die van voetgangers. De tram is een spoorvoertuig dat ondanks de anticipatie van onze bestuurders, een grotere remafstand heeft dan een voertuig op wielen. Fietsers en steppers van hun kant moeten beseffen dat zij niet altijd zichtbaar zijn vanaf de bestuurdersstoel van onze voertuigen, die veel hoger zijn. Om het aantal ongevallen te verminderen, hebben we allemaal een verantwoordelijkheid. Dat begint met hoffelijkheid van tram- en busbestuurders en actoren actief binnen micromobiliteit”, bepleit Amal Kammachi, risk & safety manager bij de tram.