Goede resultaten voor de Zwitserse leverancier van spoorwegmateriaal Stadler
2021 was in veel opzichten een bewogen maar niettemin succesvol jaar voor de Zwitserse fabrikant Stadler. Vorig jaar zette het bedrijf historische cijfers neer op het gebied van omzet, EBIT, orderintake en orderboek, waarmee het alle records sinds de beursgang versloeg.
“Hoewel de economische situatie nog steeds wordt beïnvloed door de pandemie – met name wat betreft supply chain-problemen – kunnen we met trots terugkijken op ons beste jaar sinds de beursgang. De strategische richting en de prestaties van onze groep getuigen hiervan op indrukwekkende wijze”, aldus de commentaar van Peter Spuhler, uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur en CEO, over het afgelopen boekjaar.
Vertragingen opgelopen vanaf 2020 worden ingehaald
Ondanks de supply chain-uitdagingen waarmee Stadler wordt geconfronteerd en de aanhoudende effecten van de pandemie op goedkeurings- en leveringsprocessen, evenals op de serviceactiviteiten, is Stadler erin geslaagd de achterstand opgelopen vanaf 2020 bij de acceptatie van nieuwe voertuigen in te halen.
Vooral in de tweede helft van 2021 leidde de supply chain-situatie tot vertragingen in de levering van bepaalde onderdelen van leveranciers. Dankzij de wendbaarheid en het reactievermogen van Stadler, evenals de sterke lokale verankering van de toeleveringsketens, hebben deze vertragingen volgens het management tot nu toe niet geleid tot significante ontsporingen in de leveringen van voertuigen.
Goede financiële cijfers
Stevige verkopen leidden tot een opmerkelijke stijging van de omzet van 18% tot het recordniveau van CHF 3,6 miljard, vergeleken met CHF 3,1 miljard het voorgaande jaar en CHF 3,2 miljard voor 2019 (het jaar vóór de crisis).
Het bedrijfsresultaat op EBIT-niveau steeg met 43% tot CHF 223,7 miljoen, komende van CHF 156,1 miljoen in 2020.
In termen van nettowinst boekte Stadler een winst van CHF 134,5 miljoen in het boekjaar 2021, vergeleken met CHF 138,4 miljoen het voorgaande jaar. De lichte daling van deze nettowinst is voornamelijk het gevolg van valutaverliezen ter waarde van CHF 37,7 miljoen.
“Als gevolg van vertragingen in verwachte ontvangsten en uitbetalingen, kunnen overeenkomstige koerswinsten of -verliezen op de balansdatum verschijnen. Deze hadden ditmaal een negatief effect op het financiële resultaat aan het einde van het jaar, door de hoge instroom en de sterke appreciatie van de Zwitserse frank”, legt Peter Spuhler uit.
Orders stromen binnen
Nooit eerder heeft Stadler zoveel bestellingen in één boekjaar ontvangen. Met 5,6 miljard CHF (5,43 miljard euro) overtroffen de bestellingen het cijfer van het jaar voordien (4,3 miljard CHF) in aanzienlijke mate en overtroffen ze tevens het vorige record van 5,1 miljard CHF dat in 2019 werd neergezet.
En dit ondanks het feit dat twee grote bestellingen van de SBB en van de ÖBB einde vorig jaar werden geblokkeerd en de opdracht van het VDV-consortium niet voor begin 2022 kon worden binnengehaald.
Recordorder met vertraging binnengehaald
Het contract voor de ÖBB, waarover een geschil bestond over de geldigheid van een elektronische handtekening, werd begin 2022 uiteindelijk gegund. Dankzij de toename van de productiecapaciteit in de afgelopen jaren zal Stadler deze recordorder van CHF 17,9 miljard in de komende jaren kunnen afwerken.
Het contract voor de grootste order in de geschiedenis van het bedrijf werd pas begin januari 2022 gegund: de raamovereenkomst voor een Duits-Oostenrijks projectconsortium met een totaalvolume van maximaal 4 miljard euro dat de levering van maximaal 504 tram- treinen omvat.
Belangrijke bestellingen die in 2021 werden geplaatst, zijn onder meer een bestelling van de Spaanse nationale spoorwegmaatschappij Renfe voor 59 hogecapaciteitstreinen voor lokaal vervoer en nog eens 60 KISS dubbeldekkertreinstellen voor SBB.