Alstom en Deutsche Bahn testen eerste batterijtrein voor passagiersvervoer in Duitsland
In Baden-Württemberg starten maandag testen met de eerste volledig goedgekeurde batterijtrein van Alstom met passagiers aan boord. Vanaf 5 februari zullen ook in Beieren testen plaatsvinden. De batterijtrein betekent een grote stap voorwaarts naar een milieu- en klimaatvriendelijke aandrijftechniek in het spoorvervoer.
Alstom en Deutsche Bahn (DB) in samenwerking met de Duitse deelstaten Baden-Württemberg en Beieren beginnen maandag aan een nieuw hoofdstuk in klimaatvriendelijke spooractiviteiten met het testen van de eerste volledig goedgekeurde batterijtrein met passagiers aan boord van Alstom. DB zal de emissiearme Battery Electric Multiple Unit (BEMU) exploiteren met haar regionale vervoersdochter DB Regio. De proefoperatie loopt tot begin mei 2022.
“Alternatieve aandrijvingen zijn de toekomst van de mobiliteit en onze oplossingen zullen duurzamer spoorvervoer door heel Duitsland mogelijk maken”, legt Müslüm Yakisan, president van de DACH-regio bij Alstom, uit. “Sinds 2016 werken we samen aan de ontwikkeling van efficiënte en kosteneffectieve batterijtechnologie om niet-geëlektrificeerde gaten op het Duitse spoorwegnet te overbruggen. Het testen van passagiersoperaties stelt ons in staat om waardevolle gegevens te verzamelen en de levensvatbaarheid van onze oplossing aan te tonen.”
Klimaatneutraal tegen 2040
“Deutsche Bahn wil in 2040 klimaatneutraal zijn en deze eerste batterijtrein in voor het vervoer van passagiers is de volgende grote stap naar emissievrije treinen in het regionale vervoer in Duitsland”, zegt DB Regio CEO Dr. Jörg Sandvoss. “Met deze test wil DB Regio praktijkervaring opdoen om deze toekomstige technologieën in bediening en onderhoud onder de knie te krijgen. De proefoperatie levert nieuwe technische en operationele kennis op bij het omgaan met deze innovatieve klimaatvriendelijke aandrijftechnologie.”
Een duurzame oplossing voor het Duitse spoorwegnet
Sinds 2016 ontwikkelt Alstom de batterij-elektrische trein samen met de Technische Universiteit van Berlijn en met steun van de Nationale Organisatie voor Waterstof- en Brandstofceltechnologie (NOW) en dankzij financiering van het Duits Federale Ministerie voor Digitaal en Transport.
Het project is bedoeld als een duurzame oplossing voor het Duitse spoorwegnet, waar in totaal 450 lijnen uitsluitend met dieseltreinen worden geëxploiteerd. Alternatieve aandrijvingen zorgen voor een efficiënte en emissievrije werking en deze bijna vier maanden durende test op passagiersroutes in Beieren en Baden-Württemberg is de volgende stap naar het koolstofarm maken van het Duitse spoorvervoer. In de toekomst zal deze BEMU-technologie worden toegepast op het Alstom Coradia-platform.