Belgian Mobility Card neemt Stoomlink over
Belgian Mobility Card (BMC), de gemeenschappelijke dochtermaatschappij van de vier Belgische openbaarvervoersmaatschappijen, neemt de start-up Stoomlink over. Met deze overname breidt BMC zijn hoofdtaak van onderhoud en ontwikkeling van het gemeenschappelijke vervoersbewijzensysteem van de maatschappijen (MOBIB) verder uit en verschaft zich zodoende de mogelijkheid om nieuwe digitale oplossingen te creëren voor multimodale reizigers.
De raad van bestuur van BMC, de gemeenschappelijke dochtermaatschappij van de vier Belgische openbaarvervoersmaatschappijen, is overgegaan tot de overname van de start-up Stoomlink. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen van nieuwe digitale oplossingen en positioneert zich al enkele jaren als een expert in het vereenvoudigen van het reizen met openbaar vervoer.
Met deze overname komt BMC tegemoet aan de gezamenlijke wens van de vier vervoersmaatschappijen om het reizen met het openbaar vervoer voor intermodale klanten (informatie, realtimereisadvies, ticketverkoop, validering, One Stop enz.) te vereenvoudigen. De toevoeging van Stoomlink aan het BMC-team zal bijdragen tot de invoering van deze nieuwe gemeenschappelijke digitale hulpmiddelen en diensten. Op termijn zullen de nieuw ontwikkelde oplossingen ook de huidige of toekomstige particuliere partners van de vervoersmaatschappijen integreren.
Een bijdrage tot de grote modal shift
Het doel van BMC en de vier openbaarvervoersmaatschappijen is om bij te dragen tot een grote modal shift (van het individueel gebruik van een wagen) naar vormen van duurzame mobiliteit en meer in het bijzonder naar het openbaar vervoer (trein, tram, bus en metro) door de ervaring van de reizigers te verbeteren en te harmoniseren.
Realtime reizigersinformatie en de vereenvoudiging van alle stappen van het reistraject via digitalisering zijn belangrijke factoren die het openbaar vervoer aantrekkelijk maken. De vier vervoersmaatschappijen werken op dit gebied al jaren samen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de invoering van de interoperabele MOBIB-kaart (waarmee je met dezelfde kaart van het ene net naar het andere kan gaan voor de aanschaf en de validering van het vervoersbewijs), de invoering van gemeenschappelijke producten zoals de recente Brupass XL die het mogelijk maakt om alle netten te gebruiken met hetzelfde vervoersbewijs tot maximum 11,5 km van de Grote Markt van Brussel (GEN-zone) of de gemeenschappelijke routeplanner SMOP. De overname van Stoomlink zal de invoering van nieuwe gemeenschappelijke en innovatieve digitale hulpmiddelen versnellen om zo het traject van de reizigers te vereenvoudigen.
Drie concrete voordelen verbonden aan deze overname
Voorzitter van de raad van bestuur van BMC Mark Huybrechts stelt dat de overname met Stoomlink in feite niet meer dan een volgende logische stap in de samenwerking was: “Het partnership is op natuurlijke wijze ontstaan, de samenwerking kadert perfect in onze ambitie en hetzelfde geldt ook voor de andere partners binnen BMC. Stoomlink werd opgericht in 2018 en vanaf het begin heeft BMC met het bedrijf samengewerkt. Wij als NMBS hebben overigens ook op individuele basis samengewerkt, zeer tot onze tevredenheid overigens.”
Volgens Huybrechts liggen de voordelen van de samenwerking met Stoomlink voor de hand: “Drie kernwoorden kunnen die voordelen kort en krachtig samenvatten: expertise, versnelling en harmonisering. Expertise omdat we met Stoomlink samenwerken met een gespecialiseerd bedrijf dat onze interne keuken kent. Versnelling staat voor een wereld rondom ons die niet stilstaat en het vergt een extra inspanning om gelijke tred met de snelle technologische evolutie te houden. Tussen haakjes: het aanbieden van nieuwe oplossingen betekent niet dat de MOBIB-kaart zal verdwijnen. Harmonisering staat tenslotte voor het feit dat binnen BMC naar gemeenschappelijke oplossingen wordt gezocht. Het ergste dat ons zou kunnen overkomen is dat elk voor zijn eigen technologie zou kiezen, wat uiteraard een zeer slechte oplossing zou zijn voor de reizigers.”
Nieuwe producten en diensten
Volgens de raad van bestuur de overname de vervoersmaatschappijen in staat om, via hun gemeenschappelijke dochtermaatschappij BMC, hun data en digitale tools te optimaliseren, in de naaste toekomst nieuwe producten en diensten aan te bieden via de verkoopkanalen, het project voor een realtime intermodale routeplanner voort te zetten, schermen op te stellen met multimodale en realtime reizigersinformatie en om nieuwe gemeenschappelijke digitale oplossingen aan te bieden voor de verkoop, betaling, validatie en voor de reizigersinformatie (‘One-Stop’).