Stadler wint contract voor 504 tram-treinen

Mälartag Stadler
Foto: Stadler

Stadler heeft het grootste contract in de geschiedenis van het bedrijf binnengehaald met een totaal volume van maximaal vier miljard euro: het won een internationale aanbesteding die gezamenlijk werd georganiseerd door zes transportbedrijven uit Duitsland en Oostenrijk voor maximaal 504 voertuigen. Het contract is een onderdeel van het ‘VDV Tram Train” project.

Naast de productie van de voertuigen bevat de raamovereenkomst ook een onderhoudscontract voor een periode van maximaal 32 jaar. Een eerste onderdeel van de raamovereenkomst is een vastgelegde bestelling van 246 Citylink-voertuigen, goed voor een bedrag van circa 1,7 miljard euro. Een tweede onderdeel omvat een bijbestelling van 258 voertuigen.

Het begin van een langdurige samenwerking

De gunning van het contract markeert het begin van een langdurige samenwerking tussen Stadler en het projectconsortium, bestaande uit Verkehrsbetriebe Karlsruhe (VBK), Albtal-Verkehrs-Gesellschaft (AVG), Saarbahn Netz, Schiene Oberösterreich, de deelstaat Salzburg en Zweckverband Regional- Stadtbahn Neckar Alb. Stadler zal de komende tien jaar 246 Citylink-voertuigen produceren voor deze zes operatoren. De eerste vier voertuigen worden in 2024 aan Saarland geleverd.

“Met Citylink kijken we ernaar uit om onze zes klanten een mobiliteitsoplossing te bieden die de stad en haar omgeving verbindt zonder dat passagiers hoeven over te stappen, waardoor reizen op een duurzame en comfortabele manier wordt ontwikkeld.”, zegt Peter Spuhler, voorzitter van de raad van bestuur en interim-CEO van Stadler.

Het Citylink-concept

De voertuigen worden geleverd in een driedelig ontwerp. De lengte van de voertuigen, het aantal deuren, de instap- en koppelingshoogte en de configuratie van de Citylink-versies zullen variëren naargelang de plaats van levering en de klant.

Alle voertuigen hebben bepaalde gemeenschappelijke kenmerken hebben: ze worden uitgerust met een HVAC-systeem voor de passagierscompartimenten en de bestuurderscabine, en zullen beschikken over ruime multifunctionele ruimtes met twee rolstoelplaatsen die flexibel kunnen worden geconfigureerd.

De tram-treinen zullen individueel worden uitgerust, afhankelijk van de plaats van gebruik. Zo zullen de voertuigen van de Albtal-Verkehrs-Gesellschaft zowel toiletten als voorzieningen voor fietsenrekken hebben, terwijl Schiene Oberösterreich heeft gekozen voor optionele bagagerekken.

Eén project – zes klanten

Het is ongebruikelijk om één type voertuig aan te bieden voor zes operatoren. “Binnen het projectteam hebben we uren besteed aan het ontwikkelen van gemeenschappelijke specificaties. We hebben een standaard gezet met maximaal vijf andere versies om te voldoen aan specifieke eisen van de operator, zoals instaphoogte, coating en plaats van gebruik”, zegt algemeen projectmanager Thorsten Erlenkötter van Verkehrsbetriebe Karlsruhe. Verkehrsbetriebe Karlsruhe is verantwoordelijk voor het algehele beheer van het project en coördineert nu, na de aanbestedingsfase, ook de uitvoering van het project.

Auteur: Jos Sterk