Onderzoek: Reizen met de trein tientallen malen veiliger dan met de auto
Wie met de trein reist, loopt het minste risico om bij een ongeluk te overlijden of gewond te raken. Dat blijkt uit een tienjarig onderzoek waarin de trein, bus en auto op basis van reizigerskilometers met elkaar zijn vergeleken. De studie is uitgevoerd door de Duitse belangenvereniging Allianz pro Schiene.
In het onderzoek dat tussen 2011 en 2020 is uitgevoerd, is een vergelijking gemaakt tussen reizen met de trein, bus en personenauto. Daaruit blijkt dat automobilisten een 57 keer grotere kans hebben om te overlijden in het verkeer. Als het gaat om risico op letsel is het verschil nog groter. Op basis van het aantal reizigerskilometers is dit zelfs ruim 150 keer groter.
“Wie de trein neemt, beschermt niet alleen het klimaat, maar doet ook iets voor zijn eigen veiligheid en die van anderen”, zegt Dirk Flege, directeur van Allianze pro Schiene.
Vergelijking tussen verschillende landen
Hoewel er geen verklaring voor het verschil wordt gegeven, is het totale aantal reizigerskilometers dat door auto’s wordt afgelegd in Duitsland negen keer groter dan dat van treinen, die zich ook niet hoeven te mengen met andere vormen van vervoer zoals bussen en personenauto’s.
Zelfs in landen waar het spoor het hoogste aantal doden per miljard reizigerskilometers telt, blijven treinen het veiligste vervoermiddel. Spanje, Bulgarije en Hongarije staan bovenaan de lijst van ‘slechtst presterende’ spoorwegen, met respectievelijk 0,42, 0,41 en 0,36 doden per miljard reizigerskilometers.
‘Meer spoor betekent minder verkeersongevallen’
“De boodschap voor de politiek is duidelijk: meer spoor betekent minder verkeersongevallen”, aldus Flege. De Duitse regering heeft de afgelopen tien jaar gewerkt aan het terugdringen van het aantal verkeersdoden.
Hoewel een reductie van 25 procent van 3.648 naar 2.719 doden werd bereikt, voldeed het niet aan de overheidsdoelstelling van 40 procent minder dodelijke slachtoffers in 2020.
Dit artikel is eerder verschenen op RailTech.com