NMBS-werkplaats Arsenaal in Gentbrugge verkocht
De voormalige NMBS-werkplaats Arsenaal in Gentbrugge is verkocht. Naar verluidt gaat het om een verkoopsom 60 miljoen euro. NMBS bevestigt dat de verkoop rond is, maar doet geen uitspraken over de verkoopsom en de naam van de koper.
De NMBS-werkplaats staat sinds dit voorjaar in de verkoop. De biedingsronden gingen op 13 augustus in en het openingsbod werd door NMBS ingesteld op 30 miljoen euro, maar daar is volgens verschillende Belgische media flink overheen geboden.
Ghelcamco en Acasa
Zo meldde De Tijd vorige week dat Ghelcamco interesse had in de Gentse NMBS-site ter grootte van 13 hectare. De naam van dit bedrijf, eigendom van de West-Vlaamse ondernemer Paul Gheysens, prijkt ook op de muren van het voetbalstadion van KAA Gent, de Ghelamco-arena. Geysens is naar verluidt in bezit van meer vastgoedobjecten in Gent en had dus ook interesse in de Arsenaalsite. Een andere kandidaat-koper die opdook is Acasa, de Gentse ontwikkelaar van nieuwbouwprojecten in stadsomgevingen.
Diverse Belgische media melden dat drie bedrijven de werkplaats gezamenlijk overnemen, namelijk de Brugse vastgoedgroep Daneels, de restauratiespecialist Group Monuments en miljardair Pascal Vanhalst. Hoeveel de ondernemers neerleggen voor de site is niet bekend. In een de tweede biedronde zou een bod van 60 miljoen euro op tafel hebben gelegen. NMBS geeft geen commentaar op de verkoopsom en geeft ook geen naam van de verkoper prijs. “Maar het klopt dat de dat de site is verkocht”, aldus NMBS-woordvoerder Bart Crols.
Discussie over sociale woonhuisvesting
Nadat de verkoop werd aangekondigd dit voorjaar, ontstond in de Gentse politieke een hevige discussie over het terrein. Critici zouden de site graag inzetten voor bijvoorbeeld sociale woningbouw en de gebouwen met terrein voor een zacht prijsje gunnen aan de stad. NMBS weigerde hierop in te gaan. De kwestie is zelfs in het federale parlement behandeld waarop ook minister van Mobiliteit Georges Gilkinet de vervoersmaatschappij in het gelijk stelde.
De koper is gebonden aan een uitgebreide visienota die werd opgemaakt door het Gentse Stadsbestuur en NMBS. Hierin is beschreven hoe de Arsenaal-site er in de toekomst uit kan gaan zien. Daarin wordt gekozen voor een mix van wonen, duurzame economische activiteiten, groene ruimte, vrije tijd, cultuur en lokale gemeenschapsfuncties.
Werkplaats Arsenaal is in 1881 opgericht en is daarmee de oudste Vlaamse spoorwerkplaats.
Lees ook: