Actiecomité overwegen Leeuwergem teleurgesteld over reactie minister Gilkinet
Het Actiecomité overwegen Leeuwergem is teleurgesteld over de reactie van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet op de geplande sluiting van spoorwegovergangen in Leeuwergem in de gemeente Zottegem. Het comité had per brief aan de minister gevraagd om de geplande sluiting van de overwegen niet door te laten gaan, omdat er geen goede alternatieven worden aangeboden.
Spoorbeheerder Infrabel wil tegen 2040 alle spoorwegovergangen in Zottegem sluiten. Dit is tegen het zere been in van Leeuwergemnaar Stefan Lobijn. Hij startte een petitie en richtte het ‘Actiecomité overwegen Leeuwergem’ op om de sluiting van twee spoorwegovergangen tegen te gaan. Volgens hem en andere leden van het comité komt de bereikbaarheid van een deel van de gemeente in gevaar en moeten er grote omwegen genomen worden om de bestemming te bereiken.
Overwegen hebben impact op veiligheid en stiptheid
Gilkinet, die informatie inwon bij Infrabel, beaamt dat het streven is om zoveel mogelijk overwegen te sluiten en/of vervangen door een brug, tunnel, parallelweg of fietspad. “Overwegen hebben op het net van Infrabel een impact op de veiligheid, stiptheid, onderhoudslast en capaciteit”, verklaart hij de beleidsstrategie van Infrabel.
De mobiliteitsminister schrijft in zijn brief aan het actiecomité, dat op Facebook gepubliceerd is, dat Infrabel bij de sluiting van een overgang altijd overleg heeft met de lokale overheden, om tot volwaardige mobiliteitsalternatieven te komen. Dat zou ook in dit geval gebeurt zijn volgens hem.
Alternatieven voorgesteld
Infrabel stelt voor in de Lageweg een fietstunnel te voorzien zodat er een alternatieve route voor fietsers en voetgangers kan ontstaan parallel met de N42. Zo wordt de verbinding voor deze weggebruikers gegarandeerd, en blijft deze afstand te voet en met de fiets goed overbrugbaar.
Alleen voor mensen die in de Wassenhovestraat wonen, vormt de N42 geen oplossing als ze vanuit het centrum van Leeuwergem naar huis rijden. Zij moeten dan een omweg van 1,8 kilometer maken. Voor deze situatie heeft Infrabel ook voorgesteld een alternatieve ontsluiting uit te werken.
Lobijn reageert teleurgesteld op de brief van Gilkinet die volgens hem dezelfde argumenten aanvoert als Infrabel een jaar geleden. “Met dit voorstel gaan wij niet akkoord. Dit zijn geen volwaardige alternatieven. We blijven verder actie voeren”, laat hij strijdvaardig weten op social media.
Slachtoffers op overwegen
Uit cijfers van Infrabel blijkt dat in 2020 negen mensen bij een ongeval op een overweg om het leven kwamen kwamen en vier mensen ernstig gewond raakten. Daarnaast zorgde dit soort ongevallen vorig jaar voor 33.191 minuten vertraging van het treinverkeer wat neerkomt op 1,5 uur vertraging per dag, zo becijferde de spoorbeheerder.
Het Belgische spoornetwerk heeft 1662 overwegen. Infrabel heeft wil de komende jaren zoveel mogelijk fysieke kruisingen tussen het spoor en de weg wegnemen om de veiligheid te verbeteren.
Lees ook: Bedrijf in haven Zeebrugge heeft zelf slagboom geïnstalleerd bij gevaarlijke spoorwegovergang